Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej
Mama Gotujeświętach należy wyjeść wszystko co pozostało :D Nam zostały 2 surowe białe kiełbaski. Wpisałam w Google " biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne) 1 białko
MarciochaKucharzymąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki. Smacznych Świąt
MarciochaKucharzyprzepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem Wesołych i Słodkich Świąt
MarciochaKucharzyNajlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu. Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia . Wesołych Świąt
MarciochaKucharzyIdealny drink po świętach :) tylko nie jesteśmy w Alpach i śniegu nie ma... :D Aperol Spritz SKŁADNIKI: 3 części Prosecco 2 części Aperola 1 część wody gazowanej (bez też dobry) kostki lodu pół plasterka pomarańczy do dekoracji Do kieliszków włożyć kilka kostek lodu. Wlać dobrze schłodzone Prosecco, następnie Aperol - zostawiając jeszcze nieco miejsca w szklance. Dopełnić
MarciochaKucharzyWiosna u nas na całego więc aż miło przejść się na spacer. Mam nadzieje, że taka pogoda utrzyma się jeszcze długo. Z godnie z obietnicą jaką złożyłam przed świętami znowu na blogu mam przyjemność zaprezentować wam sernik. Musze się nieskromnie przyznać, że to chyba jeden z lepszych serników jakie do tej pory jadłam. Niestety łasuch tym razem
ciastkarnia na kruchym spodziePokazywałam już na blogu schab 5-minutowy. Ten jest bardzo podobny z jedną różnicą. Jest peklowany. Przepis pokazała jeszcze przed świętami Jola , a ja przygotowałam go na świąteczny stół. Schab jest delikatny, ma przepiękny kolor i doskonały smak. Przez pomyłkę posypałam mięso majerankiem jeszcze do peklowania. Okazało się, że nie jest to zły pomysł
Sto kolorów kuchniteż jesteście rozpieszczeni kulinarnie po świętach? Ja bardzo, sama nie wiem co bym jadła.Dzisiaj zrobiłam lunchowo - obiadową sałatkę z gotowanych ziemniaków z masłem, ziołami i koperkiem, do tego dołożyłam plastry wędzonego łososia, ogórka kwaszonego, cebulę czerwoną i sos śmietankowo - majonezowy. Nawet nieźle wyszło. Można ją potraktować jako obiad, bo jest bardzo sycąca. Składniki
pieprzny smaczekPozostając w klimacie marchewkowym do Naszej słodkiej galerii trafiają ciasteczka w kształcie marchewek . Ciasteczka te cieszyły się dużym powodzeniem przed Świętami i były częścią słodkich zestawów, jednak sprawdzają się równie dobrze w zestawach wiosennych, warzywnych jak i zestawach dla dzieci. Zapraszamy na Nasze słodkie, wiosenne marchewki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidanie wymyśliłam po Świętach Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej
Kulinarne Inspiracjemnie z roli rodzinnej kucharki. Kucharki rodziny zadeklarowanych pożeraczy mięsa. W sumie, kiedyś też taka byłam, a na roślinki przeszłam zupełnie z innych powodów, niż sądzicie. Krocząc śladem zanikających świąt Wielkiej Nocy, uganiam się za wspomnieniami przyrządzonych nań potraw. PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM /własny;/ 8 porcji ok.700g ulubionego pasztetu (np. drobiowy) 1 duża cebula 3 ząbki
W kuchni Karmel-itkiJeszcze przed świętami prezentowałam pyszny krem z mango oraz brioszki z tymże kremem. Dzisiaj na blogu wiosenne ciasteczka przełożone mango curd. Zapraszam serdecznie... Składniki: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 2 żółtka skórka starta z cytryny do przełożenia mango curd
Czerwień i błękittygodniowej przerwie związanej ze Świętami Wielkiej Nocy, wracamy do poniedziałkowego przepisu z cyklu Obiad za 10zł. Dziś cebulowa. Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek
BaRepasKrótka historia o magicznym smalcu z fasoli, który podbił serce mojego mięsożernego brata: Mój brat zapowiedział się, że przed świętami przyjedzie na kilka dni. Wcześniej przez telefon opowiadał mi, jak w sklepie widział wegetariańską szynkę i zastanawiał się, jak coś takiego może istnieć. Wegetariańska szynka to przecież nie szynka! Tylko jakieś papkowate nie wiadomo co! Ja, jak zwykle
wegetalerze