przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:449/765)

Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 152

się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni. Można ją wykorzystywać jako dodatek do codziennych, szybkich dań. Źródło:  http://www.cosdlazdrowia.pl/ziarno/quinoa-komosa-ryzowa-biala-1000g/produkt-271 Jak wiecie od Świąt Bożego narodzenia jestem najszczęśliwszą posiadaczką Multicookera REDMOND , którego dostałam w prezencie od swoich rodziców :) SKŁADNIKI: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone cebule 1 łyżka oleju

ClauditteMissCooking
Lekkie ,ale pyszne śniadanie 170

świętach, zamiast kiełbasy na śniadanie...takie oto cuda u mnie. Poczułam się lepiej, lekko i jakby bardziej „na siłach!” Składniki -ulubiony jogurt -Migdałowy Przylądek od  ZIARENKOWO po łyżce- jagody goji i nasiona chia wiśnie w syropie i mango w syropie morwa biała suszona Do ulubionego jogurtu wsyp od serca prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek. Wymieszaj. Dodaj jagody goji oraz

Z Kuchni Do Kuchni
BIAŁE KIEŁBASKI SOJOWE GLAZUROWANE W MIODZIE 186

podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie?  SOJOWE KIEŁBASKI GLAZUROWANE W MIODZIE /własny;/ 2 porcje 4 sojowe białe kiełbaski 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miody 2 łyżki soku

W kuchni Karmel-itki
Koktajl z pietruszki 149

Zielony koktajl pietruszkowy z dodatkiem banana oraz zielonego ogórka – na przywrócenie zdrowej równowagi po świętach. Nigdy nie robiłam takiego napoju na bazie pietruszki, bo obawiałam się, że będzie zbyt wyczuwalna. Jednak ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu, smak jest przepyszny. Słodki banan i orzeźwiający sok z pomarańczy i cytryny podkręca dodatkowo koktajl. Dobry napój na rozpoczęcie dnia. Składniki natka pietruszki

Pink Envelope
Pieczeń rzymska z jajkiem 178

Wracam do działania po Świętach! I prezentuję kolejne danie, które pojawiło się na naszym wielkanocnym stole. Po raz pierwszy robiłam pieczeń rzymską i jestem zadowolona z efektu, chociaż następnym razem doprawię ją jeszcze bardziej. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole.  Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo

Pasja Smaku
Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych 149

Baba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej zjeść. Tak więc zrobiłam zdjęcia, opisałam i wam ją przedstawiam. Baba bardzo prosta, nic innowacyjnego. Ale z cała pewnością mogę powiedzieć, ze stanie przez 3 dni wcale

Polska Zupa
Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami 157

Jeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego

Czerwień i błękit
Kawa Mocca 184

Myślę, że po świętach przyda się  odrobina energii by wrócić do pracy. Dobra kawa na śniadanie będzie więc na miejscu. Ta jest bardzo smaczna a jej przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, Jedyna rzeczą, która mi nie wyszła są warstwy. Mleko powinno być na dole a kawa stworzyć osobną warstwę na górze. Niestety takie nalewanie kawy wymaga precyzji

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kurczak z warzywami w sosie słodko-pikantnym i... "ryż" z kalafiora ;) 409

Wiem, wiem po świętach ciężko patrzeć na jedzenie ;) Ale dziś kolejny Studencki Wtorek. Dziś mam dla Was lekkie danie, pełne warzyw i bardzo przyjemnych smaków ;) Składniki: 400g piersi z kurczaka 400g marchewki 2 cebule czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku ok. 100g sosu słodko-pikantnego sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia kalafior romanesco (lub zwykły) Pierś z kurczaka

Czerwona Porzeczka
Sałatka Cezar 239

Prosta i lekka, akurat na „po świętach”. Cezar – rodzaj popularnej sałatki , której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan. Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły

mojewypiekiinietylko
Zupa z topinamburu 157

Witajcie po świętach. Czy udało się Wam nie przejeść? Nie brać dokładek? Nie sięgnąć po czwarty kawałek sernika? Bo pogoda spacerom nie sprzyjała, to fakt. Choć nam udało się w niedzielę wyjść na długi spacer. W tym tygodniu będziemy dbać o żołądki i odciążać wątrobę. Jemy lekko, mało i łapiemy

Gotuj z Blue Raven
Pasztet z winem 171

Wielkanoc bez pasztetu to jak.....no coś tam coś tam. Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetów a skoro czasu na nie nie miałam za dużu trzeba zrobic taki aby nie był pracochłonny. No i ten od Olgi taki jest, polecam go wypróbować bo w pół godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać. Wino

Moje Małe Czarowanie
Smoothie z ogórkiem i mietą 146

świętach? Przejedzeni i z postanowieniem akcji "O"? Wczoraj mimo, że pogoda nie rozpieszczała wybraliśmy się z dzieciakami i małżem na spacer. Mijało nas sporo biegaczy i kilku rolkarzy.  Stwierdziliśmy, że muszą mieć spore wyrzuty sumienia skoro wyszli przy takiej pogodzie się poruszać, ale też lepiej mieć wyrzuty sumienia z powodu pochłonięcia świątecznym pyszności i je wybiegać (wyrzuty sumienia

Pyry na Gaz
Słodka Dekoratornia - Kurczaczki - pisklaczki 167

zakończenie mijających Świąt przedstawiamy Wam żółciutkie kurczaczki - pisklaczki , które gościły wcześniej również w Naszych słodkich koszyczkach.  Niby takie same, a jednak różnią się detalami i każdy jest indywidualistą.  Każde Nasze ciasteczko jest na patyczku, a Nasze gniazdo opuszcza spakowane w przezroczysty woreczek i z czerwoną kokardką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki 140

Wspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy

Za drzwiami kuchni