przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:445/765)

Wykwintna babka pomarańczowa 117

pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna. Polecam". Czytaj więcej

Wiem co jem
Piernik staropolski – Etap I 118

przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu na taki właśnie piernik zamieszczonego w książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Mari Lemnis i Henryka Vitry.”    Piernik

Wiem co jem
Norymberskie pierniczki 105

się korzennym zapachem. Wyglądają bardzo smakowicie. Chciałoby się je od razu zjeść. Muszą jednak pewien czas leżakować. Za to potem smakują wspaniale. Najlepiej jest upiec je 2 tygodnie przed świętami. Zostawić spokojnie, żeby zmiękły i dopiero wówczas dekorować." Czytaj więcej

Wiem co jem
Korzenne crumble ze śliwkami 74

Ostatnio jest to nasz ulubiony deser. Zajadamy się nim od kilku tygodni w każdą niedzielę, a jego korzenny aromat przypomina nam o zbliżających się szybkimi krokami świętach. Można go z powodzeniem przyrządzić także z mrożonych śliwek, których ja mam akurat pod dostatkiem. Zazwyczaj podaję go z kulką lodów waniliowych, ale i bez nich jest doskonały.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Markizy migdałowe 112

białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Magdalenki pomarańczowe 137

małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego

Wiem co jem
Skórka pomarańczowa 137

Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu. Najlepsze do tego są pomarańcze z grubą skórką. Ideałem byłoby gdyby były też z uprawy ekologicznej. Ale i te z supermarketu też

Wiem co jem
Szwajcarskie inspiracje – Tarta z kiszoną kapustą, salami i serem 158

Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz do ulubionych dołączy również ta tarta. Może być świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Tak, tak czas już pomału myśleć o świętach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Cynamonowy jabłecznik cappuccino 313

Jabłko, symbol drzewa rajskiego i nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Dawniej wieszane na choince, miało zapewnić zdrowie do późnej starości. Wyhodowano nawet specjalną odmianę ozdobnych małych, czerwonych jabłuszek, zwanych rajskimi. U mnie w domu nie ma tego zwyczaju, ale jabłka są jak najbardziej obecne. W tym roku w pysznym przekładańcu pachnącym kawą i cynamonem. Czytaj więcej

Wiem co jem
Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku 197

przepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki

Kuchenne zapiski Edyty
Życzenia świąteczne 157

Kochani, składam Wam najserdeczniejsze życzenia radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, wielkanocnych pyszności w rodzinnym gronie. Wiosny w sercu i pogody ducha :) Edyta

Kuchenne zapiski Edyty
Zakwas na żur 161

wiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku pierwszy dzień Świąt, po raz pierwszy od x czasu spędzałam w swoim domu i postanowiłam z tej okazji ugotować żurek na domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu jest czynnością tak prostą, że może ją wykonać nawet

Kuchenne zapiski Edyty
Radosnych Świąt! 137

Wszystkim odwiedzającym składam serdeczne życzenia radosnych i zdrowych Świąt, smacznego jajka i mokrego dyngusa

Kuchenne zapiski Edyty
Babka z kremem orzechowym i orzechami nerkowca 110

było więc białego barszczu, pysznego mięsa i ciekawie przygotowanych jajek, ale za to nie zabrakło ciast, które i tak ja miałam przygotować na rodzinny zjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście

Kuchenne zapiski Edyty
Wesołych Świąt :) 135

Kochani, życzę Wam zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia

Kuchenne zapiski Edyty