przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:448/765)

Galaretka z kurczaka 217

Galaretka z kurczaka, sztandarowa potrawa wszelakich imprez i świąt. Nie ma się zresztą czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :) SKŁADNIKI : 4 udka 5 dużych skrzydełek  0,7 kg kurzych łapek 3 marchewki 1 cebul a 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z pieczarkami i brukselką 237

Lubicie sałatkę jarzynową ?/...Polski klasyk,stały element świąt i wszelakich imprez. A co jakby go lekko złamać, jak to zwykł mówić Okrasa? Wyszło smacznie, zatem polecam. Składniki : 2 średnie ziemniaki  1 marchewka 1/2 średniego selera  1 pietruszka 200 g surowych pieczarek 350 g świeżej brukselki  1/2 małej cebuli  3 jajka  150 g majonezu

Gosia gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 170

domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej lubię te agarowe i na taki właśnie dzisiaj Was zapraszam. Zrobiłam go na Wielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo Składniki: 400 g serka waniliowego

Gosia gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 147

Faszerowane jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku jajek z pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 25 dkg pieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki  gęstego majonezu ( u mnie Winiary

Gosia gotuje
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 138

Truskawki, maliny, borówka, czekają na swoje wykorzystanie w deserach. Grzyby, fasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju

Gosia gotuje
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 156

Dzisiaj kolejne danie, które gościło u Nas podczas Świąt. Łososia uwielbiam i mogę go jeść w rozmaitym zestawieniu. Najbardziej chyba jednak smakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć

Gosia gotuje
Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami 156

Luty, a u mnie wciąż zaległe przepisy ze Świąt Bożego Narodzenia. Tak to niestety jest, jak systematycznosć nie jest mocną stroną autorki bloga. Z lata też zresztą kilka mam, ale to juz inne okoliczności i powody. Pomalutku postaram się wszystkie spisać, bo mi samej na tym zależy, a dzisiaj zapraszam na pyszna kaczuchę, ulubione danie mojej Mamy. Składniki

Gosia gotuje
Najlepsze pierniczki 240

rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorować :) Niewykorzystany można przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić. Dekorujemy dopiero całkowicie wystudzone pierniczki!  Gotowe przechowujemy w zamkniętej puszcze do świąt :) Przepis zaczerpnięty od Pani Doroty z mojewypieki.com

Chocolate Muffin Blog
Kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe 156

aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki :   150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów

Chocolate Muffin Blog
Łosiowe pancakes 146

Świąteczny szał na pieczenie w pełni :) były już pierniczki i muffinki teraz czas na coś co w niewielkim stopniu kojarzy się ze świętami... bananowo-jogutrowe, puszyste pancakes'y w formie uroczych łosi. Zapraszam! Składniki: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 rozgnieciony banan 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cynamonu   Dodatkowo :  jogurt naturalny

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki katarzynki bez tłuszczu 185

Wprawdzie już po świętach, ale te pierniczki można jeść przecież cały rok! Nie musicie już kupować w sklepie tak znanych i lubianych katarzynek. Wystarczy troszkę chęci i takie same możemy przygotować w domu. Zapraszam! Bardzo stary przepis jest autorstwa Barbary Bytnerowiczowej. Składniki : 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru

Chocolate Muffin Blog
Bakłażany nadziewane makaronem. 144

chyba gruszka miłosna ;) Jeśli nie wiecie to pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W niektórych krajach uważany jest za afrodyzjak i 10 marca obchodzi się jego święto, gdzie spożywa się ogromne ilości bakłażana. Ciekawe ! Może kiedyś zawita do nas takie święto :) Co Wy na to ?  Byłoby fajnie wybrać się na fiestę bakłażanową tym bardziej, że jest tyle

vegetanie
Ciasteczka z brzoskwiniami z indyjską nutą. 175

Witajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór.  Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney.  Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto

vegetanie
Ekspresowe pierniczki dla spóźnialskich 185

Kochani, przede wszystkim chciałabym Wam życzyć wesołych, zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas upłynie Wam w spokoju i w rodzinnej atmosferze :) U mnie wszystko już przygotowane, można zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić przepisem

Zawsze głodna!
Bigos 158

ktoś z Was wyobraża sobie Boże Narodzenie bez bigosu? Ja nie! Do świąt zostało już bardzo mało czasu, a bigos potrzebuje kilku dni, by smakował tak, jak należy, więc jeśłi jeszcze nie zaczęliście go gotować, koniecznie zróbcie to dziś. Jeśli lubicie kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę

W SMAK