przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:419/765)

Tort Delicja 754

Słodki, delikatny i mocno pomarańczowy. Tort Delicja to idealne ciasto by uczcić urodziny kogoś bliskiego lub uraczyć nim gości podczas Świąt, na przykład tych zbliżających się Bożego Narodzenia. Torcik jest prosty w przygotowaniu: robimy standardowy, jasny biszkopt, rozpuszczamy galaretkę w wodzie i przygotowujemy mus czekoladowy. Jest to moja czwarta próba przyrządzenia tego ciasta i tym razem udana, za punkt

Mango Papaja
Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 162

dziś dla Was aż dwa przepisy - w ramach przeprosin. :) Oba cudowne i łatwe do wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!).  Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy

Garniec Magalie
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 244

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek

potrawyregionalne
ŻUREK ZUPA 175

bazie zakwasu z mąki,  o charakterystycznym kwaśnym smaku. Pojawia się najczęściej na naszych stołach na Wielkanoc. Jego zapach rozchodzi się wtedy rozkosznie po całym domu. Wprawdzie do świąt jeszcze bardzo daleko... przynajmniej tych wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie,żeby zjeść tę pyszną zupkę tak po prostu bez okazji. Składniki: 0,5 l. zakwasu

potrawyregionalne
MAKOWIEC 215

Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis

potrawyregionalne
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 218

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej

potrawyregionalne
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 173

Świąt jeszcze daleko, ale ja mogę jeść śledzie codziennie. Najłatwiejsze do przygotowania są śledzie w oleju z cebulk ą (klik) Dzisiejsze z majerankiem i czosnkiem muszą swoje odstać. Jakieś cztery dni.Najlepiej tydzień. Najlepiej je schować głęboko przed wszystkimi domownikami. U mnie stały dwa dni... i po błaganiach że już na pewno są dobre...uległam. Przy kolejnym razie może postoją

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 166

Quinoa czyli owoce komosy ryżowej    to święte zboże dawnych Inków.   Zwane są również ryżem peruwiańskim. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów.  Pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru.   W jednym z tubylczych języków komosa nosi nazwę kin-ła - matka zbóż.  Komosa ryżowa uprawiana jest od co najmniej

potrawyregionalne
Sałatka z pieczonej brukselki i dyni z żurawiną 207

Wege piątek Nie wiem jak u Was, ale u mnie rozpoczął się sezon na brukselkę, który potrwa aż do Świąt Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiłam przygotować coś z tego niedocenionego warzywa. Wiem, że brukselka to dość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa

Codzienne Gotowanie
miodowe dzwoneczki 150

świąt co prawda jeszcze daleko, ale może już dziś przyda się komuś przepis na ciasteczka. Zwłaszcza, że najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp.  Składniki: 300 g mąki 1 jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka czekoladowa z winem 159

Świąt zostało kilka dni, pewnie większość z Was ma już zaplanowane menu Wielkanocne. Ja w tym roku zostawiam wszystko na ostatnią chwilę, jakoś tak nie ogarnęła mnie przedświąteczna gorączka. Upiekłam dziś babkę z myślą, że może ktoś jeszcze szuka przepisu na babkę. A ta jest warta polecenia. Jest puszysta, nie sucha, z wyczuwalną czekoladą a najlepiej w niej smakują

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
krokiety z szynką 142

Bardzo lubimy krokiety, pojawiają się one na naszym stole przeważnie podczas świąt i uroczystości. Takie z szynką sprawdzą się idealnie, kiedy mamy w lodówce za duży zapas wędliny. Naleśniki na krokiety robię na wodzie, z małym dodatkiem mleka żeby były cieniutkie i delikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kosze okolicznościowe – pyszny prezent na każdą okazję 192

jako upominek biznesowy i jako taki są teraz bardzo często kupowane. Są uniwersalnym pomysłem na prezent dla klientów, kontrahentów, a także dla pracowników firmy. Kosz można podarować z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, także z okazji rocznicy firmy, zakończenia udanej współpracy, więc okazji jest też wiele. Kosze są również wybierane jako popularne upominki dla zagranicznych kontrahentów i klientów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka ) 196

ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około 100 sztuk: - 4 szklanki mąki pszennej - 200 gr śmietany kwaśnej - 200 gr masła roślinnego / naturalnego

kawawszklance
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 213

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

kawawszklance