wiosna, niebawem Wielkanoc. Pora na kolejny numer magazynu "Życie ze smakiem". Jak zawsze, udostępniamy wersję do przeglądania oraz z możliwością pobrania. Ten numer poświęcony jest wiośnie i nadchodzącym świętom wielkanocnym. Wraz z pozostałymi autorkami życzymy Wam miłej lektury oraz korzystania z przepisów. "Życie ze smakiem nr 3" - do pobrania "Życie ze smakiem nr 3" - do przeglądania
Codzienna kuchnia niecodziennapodczas studzenia nie opada nawet na milimetr! W smaku bardzo delikatny, nie za ciężki i lekko waniliowy za sprawą budyniu. Nadaje się znakomicie jako poczęstunek podczas świąt czy przyjęcia. Przed wypróbowaniem przepisu koniecznie przeczytajcie notkę na temat perfekcyjnego sernika oraz pieczenia serników w kąpieli wodnej . Na pewno się przydadzą! Składniki: (na tortownice o średnicy
Nastoletnie Wypiekanieciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani
greenscarfJuż nie długo zaczniemy przygotowania do świąt i zaczniemy wypieki typowo świątecznych pierników, makowców czy tradycyjnych serników z rodzynkami. To właśnie wokół ser ników krążyły ostatnio moje myś li, w ięc zanim przyjdzie ten świąteczny czas i nac ieszę swoje podniebienie tradycyjnymi wypiekami, końcówkę ponurej jesieni postanowiłam sobie osłodzić sernikiem kokosowym na spodzie z daktyli, otulonym czekoladową polewą. Idealny
Bon appetit mon amieniemal w każdym sklepie, jednak najbardziej smakuje mi wersja domowa. Najlepsza jest z marcepanem z odrobiną posmaku pomarańczy oblana gorzką czekoladą. Jeśli nie macie jeszcze dosyć słodkości po świętach albo planujecie zrobić coś słodkiego na ostatnią noc w tym roku proponuję właśnie taką słodką przekąskę. Są bardzo proste w wykonaniu, smaczne i uroczo będą wyglądały na sylwestrowym
Bon appetit mon amieChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby sałatki jarzynowej. Jest po prostu wspaniała i najlepiej smakuje w czasie świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych. Momentami lubię wracać do świątecznych potraw i robić je poza okresem świątecznym, lecz to zdarza się stosunkowo rzadko. Do tych potraw zaliczam między innymi sałatkę jarzynową, która świetnie sprawdza się podczas rodzinnych spotkań. Jednakże, bardzo nie lubię
Be Fit Be StrongWiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne
Kuchnia Danusidysponują zbyt dużym budżetem. A do tego codziennie stają przed dylematem: A czy dla mnie samego opłaca się gotować? Jak w tym kawale, gdzie Pan Bóg i święty Piotr siedzą w raju i wcinają słone paluszki i popijają wodą. A w tym czasie w piekle prawdziwy festyn, stoły uginają się pod jadłem i piciem. A święty Piotr tylko wzrusza ramionami
MODA NA BIOWiększość świąt i innych okazji w ciągu całego roku wiąże się z przygotowywaniem posiłków dla sporej liczny osób. Walentynki są jednak doskonałą okazją aby przygotować posiłek tylko dla dwóch osób. Można wtedy naprawdę pokazać swoje umiejętności grillowania. Przygotowanie doskonałego posiłku dla dwojga na grillu to doskonały sposób aby uczcić ten dzień bez wychodzenia z domu do jakiejś przeludnionej restauracji
naRuszciedługi okres, a jednak mija w okamgnieniu. Szczerze mówiąc ciągle mam wrażenie, że dopiero rozpoczął się rok szkolny... Rzucam sobie wyzwanie, będę pojawiać się tu codziennie, aż do świąt. Przepis: własny / 1 porcja/ 2 łyżki nasion chia /szałwii hiszpańskiej/ (20 g) 1 czubata łyżka kakao 50 ml ostudzonej kawy 70 ml mleka sojowego opcjonalnie coś
tost z dżememktórym zajadaliśmy się jako dzieci. Są w nim przepisy mojej babci i innych członków rodziny. Wszystkie te receptury mają dla mojej rodziny ogromne znaczenie. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt czy rodzinnych uroczystości. Moja Siostra nie interesuje się gotowaniem, dlatego mogę być pewna, że ten "rodowy skarb" kiedyś wejdzie w moje posiadanie. Tymczasem w moim zeszycie jest jeszcze wiele
Chilli Czosnek i Oliwachoć do Świąt jeszcze miesiąc już dziś postanowiłam rozpocząć cykl przepisów, które doskonale sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym
Słodkie okruszkioraz domowym ciepłem, które potrafi rozgrzać mimo niepogody na dworze. Pierwsze moje skojarzenie pokrywa się z treścią, drugie - do pewnego momentu również. Akcja rozpoczyna się na kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Miasto, wystawy sklepowe, galerie handlowe są już udekorowane świątecznie, choć deszczowa aura w ogóle z tym nie współgra. Główną bohaterką jest Hania Bielska, która pracuje w periodyku
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli sałatka śledziowa, to koniecznie z burakiem. Kojarzy mi się ze Świętami, bo tylko wtedy pojawiała się na naszym stole, choć moja wersja jest nieco inna. Przygotowuję ją kiedy mam ochotę i na śledzie i na sałatkę, to połączenie jednego z drugim. :-) Jest dość czasochłonna, ale zapewniam, że warto. 200g filetów śledziowych w oleju 3 ziemniaki 2 buraki
Szefowa kuchnipiekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz
Z Majeczką w kuchni