kiełbasa biała czyli szara Coraz bliżej do świąt, więc najwyższy już czas aby wziąć się za wyrób domowych świątecznych wyrobów. A jeżeli mowa o Wielkanocnych potrawach, to przecież nie możne w śród nich zabraknąć białej kiełbasy. W tytule trochę przewrotnie napisałem o kiełbasie szarej. Wiele w tym prawdy, jeżeli nasz wyrób nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących ( typu
Miód i pieprzBabki nieodłącznie kojarzą mi się ze Świętami Wielkiej Nocy. To w zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest
Mieszam w GarnkuRolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was. Składniki
Pobite gary Barbaryroku to warto ją mieć.Baranek czy zajączek zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny 20 dag cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć
Niespełnione zdolności kulinarnecałej kuchni! Faktycznie, poczułam Wielkanoc. I nie wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram
Mango Papajabiorę się za kolejny wpis ;). Już ponad 1100 lat p.n.e Chińczycy zaczęli spożywać soję. Nie bez powodu w Japonii, Chinach, czy Korei tę roślinę strączkową uważa się za ,,świętą'' . Jej właściwości odżywcze są nie przecenione. Tajemnice soi Powszechnie wiadomo, że soja jest głównym składnikiem diet wegańskich i wegetariańskich. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego
Smiling Shrimpresztkowa kolacja, zwłaszcza przed Świętami, gdy w lodówce potrzebny jest każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOSEM PIECZARKOWYM Na placki: 8 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki śmietany
peggiwkuchniŻyczę Wszystkim zdrowych, wesołych Świąt, spędzonych w prawdziwie rodzinnej atmosferze, wśród promieni słońca i jak największej ilości zieleni :-) A przepis na te pyszności jest
peggiwkuchniKolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku
peggiwkuchnikolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze. Krokiety z kapustą i grzybami KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Na ciasto: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jaja 2 szklanka mleka 1/4 łyżeczki soli
peggiwkuchniZdrowych, radosnych Świąt w ciepłej rodzinnej atmosferze wśród pysznych tradycyjnych kąsków oraz miłych podarków życzy Peggi w kuchni
peggiwkuchnilekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię braki. Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam
peggiwkuchnikakaowo-kokosowy* krem z tofu z domowym dżemem truskawkowym~ *z mąka kokosową Nie mogę doczekać się Świąt...potrzebuję odpoczynku. Ostatnio przechodzę przez gorszy okres, dlatego też trochę mniej mnie tutaj, bo czasami nie mam się czym chwalić jeśli chodzi o śniadania...Staram się nie pozwolić temu wszystkiemu wrócić, ale po tych 4 latach nieustannej walki powoli tracę siły
breakfast of dreamsPrzepis Na pewno nie raz wysychał wam swojski pasztet i wędliny w lodówce a przeważnie tak się dzieje po świętach lub gdy mamy świeżą wędzoną wędlinę a starsza z poprzedniego wędzenia już nie wygląda jak apetycznie.Przedstawię prosty sposób aby przywrócić to wszystko do świeżości i wyszło nam pyszne smarowidło na chlebek. Składniki: -pasztet który chcemy odświeżyć -kawałek słoniny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.