Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina 11 listopada, w nasz piękny Dzień Niepodległości. Rogale po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldjuż ostatnie chwile na wysyłanie świątecznych kartek do naszych bliskich czy znajomych. Jak wiadomo nasza poczta przed Świętami jest oblegana, a przesyłki/listy wolniej docierają do naszego punktu docelowego. Co prawda wysyłanie kartek w tych czasach staje się już rzadkością. Zazwyczaj już tylko starsze pokolenia wysyłają kartki świąteczne z opłatkiem w środku, młodzi wolą wysyłać smsy, maile, rozmowy
Ana Mari's worldWesołych, radosnych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze, dużo zdrowia i spokoju ducha! Merry Christmas!!! An@Mari
Ana Mari's worldaromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :) Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam. Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej ugotowana :) Podczas
Proste Potrawyśledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne, lekko ostre. Do ich przyrządzenia najlepiej użyć oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego. Śledzie robię zazwyczaj na tydzień przed świętami, bo lubię jak się trochę “przegryzą”. Przepis na śledzie tradycyjne Składniki: 300 g śledzi solonych 1 duża czerwona cebula 200 ml rzepakowego oleju pieprz gruboziarnisty do smaku Namocz
codojedzeniaadresowe do wysyłki. Wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie i zechcieli podzielić się swoimi wigilijnymi zwyczajami i smakami serdecznie dziękuję. Życzę już teraz zdrowych, spokojnych i oczywiście smacznych Świąt Bożego Narodzenia :) Małgorzata P .S. A w Lidlu właśnie atrakcyjna oferta na ryby ze Stawów Milickich
Moje Kuchenne Rewelacjezgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej
Smakuje zdrowowiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzane wino – nie dość, że rozgrzewa, smakuje wybornie to świetnie nadaje się na wszelkie imprezy, które mają miejsce w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Ten przepis powstał
Szybko Tanio SmacznieTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik
maniapieczeniaGdybym miała odpowiedzieć na pytanie: Jakie najbardziej lubisz owoce? Bez wahania odpowiadam: Pomarańcze :) Uwielbiam ich zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju
Kuchnia w opałachMoje wypieki i jest genialny. Ciasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki wszyscy lubimy czyli wilgotny i nie za bardzo kremowy. Polecam szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia Tradycyjny sernik z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło
sierotka maRysia w kuchniKoniec grudnia to tradycyjnie świąteczne uczty: Wigilia ze swoim zestawem niepowtarzalnych dań, charakterystycznych dla tego jednego, jedynego wieczoru w roku i kolejne dni świąt, które są okazją do zaprezentowania swoich popisowych przysmaków. Dlatego
Szybko Tanio SmacznieWiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę z dyni i pomidorów z klopsikami z indyka. Amatorem tej zupy był ostatnio 9-miesięczny szkrab, który jadł aż mu się uszy trzęsły. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzekonać się czy jest taki sam jak ten który znam. Potem zapragnęłam upiec je wreszcie w domu ku uciesze domowników. Teraz muszę dobrze je schować by ciasteczka dotrwały do świąt ;-) bo każdego dnia stają się coraz smaczniejsze ... Składniki: na 50 - 100 szt.: 375 g mąki pszennej 150 g melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko
maniapieczeniawyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić. W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la matias " albo " śledzie a'la matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego. Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata