zastawę i pucowałam kieliszki. Okres świąteczny przychodził w październiku, pytania o bombki na choinkę we wrześniu. W listopadzie miałam już dość Bożego Narodzenia. Pod koniec grudnia, każde „Wesołych Świąt” brzmiało jak szpilka wbijana w ucho. Ale pracowałam w przesympatycznej ekipie. Mimo zmęczenia zawsze mieliśmy jeszcze siłę by się powygłupiać, schować się w koszu na poduszki, a nawet
Pink EnvelopeStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym
Poezja smakuugotować fasolę i inne strączki? Strączki są zazwyczaj kojarzone z wegetarianami i weganami. W codziennej diecie przeciętnego Polaka występują one stosunkowo rzadko. Najczęściej w czasie świąt podczas spożywania kapusty z grochem. Wiele osób obwinia je za wzdęcia i bóle brzucha… czy słusznie? Czy to strączki są winne, czy może warto poszukać winy w sobie samym? W poniższym tekście
BlendmanMięciutkie już po upieczeniu, bardzo aromatyczne, nie wymagające „odleżenia w zamknięciu”. Te pierniki skradły serca domowników… i nie tylko. Przepis pochodzi od Doroty z Moich Wypieków . Nie czekajcie do świąt, wypróbujcie przepis już dziś… no może jutro, czy pojutrze. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam do odwiedzenia strony z miodami - RawHoney4You. Wydrukuj przepis The post Domowe pierniczki
mojewypiekiinietylkopotrawy użyłam całych ziaren kakao, dlatego najpierw poświęcę im kilka zdań. W przeszłości służyły one Majom i Aztekom jako "pieniądze", a w czasie świąt religijnych i obrzędów spożywali je w formie napojów. Kakao było symbolem dobrobytu i wchodziło w skład posagu. Korzystano również z jego antydepresyjnych właściwości, podając je ludziom, którzy przeżyli utratę bliskich osób. Kakao
Kasia Sarnazabytków: zespół klasztorny jezuitów - barokowa Katedra Trójcy Przenajświętszej, klasztor, kolegium; zespół klasztorny franciszkanów – kościół pw. Wniebowzięcia NMP, dzwonnica, klasztor; zespół klasztorny benedyktynek – kościół benedyktynek pw. Wszystkich Świętych, klasztor; Cerkiew św. Mikołaja; kapliczki; grodzisko na górze zamkowej. Na zaproszenie P odlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej , Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, LOT (Lokalna Organizacja Turystyczna) Wielki Gościniec Litewski , LOT Region
królestwo garówzamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest przecież niezwykle ważne! ). Właściwe przechowywanie potraw ma szczególne znaczenie również po Świętach, kiedy to zwykle w lodówce zostaje nam ZA dużo jedzenia. W dzisiejszych czasach lodówki są nie tylko praktyczne, ale i piękne. Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni
Ostra na SłodkoSmaki Izraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością. Artykuł SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W klimacie nadchodzących świąt, zrobiłam sobie ostatnio na śniadanie korzenny koktajl na gorąco ;) Wyszło całkiem ciekawie, a w połączeniu z bezglutenowym chrupkim pieczywem, masełkiem i miodkiem zapewniło mi świetny humor na resztę dnia
Quinoa Raz!Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja
Quinoa Raz!Wykładamy ją stopniowo do małej keksówki (lub innej formy), poszczególne warstwy przekładamy przepiórczymi jajkami i suszonymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 60 minut. Wesołych Świąt
Quinoa Raz!Jeszcze przed Świętami poproszono mnie o zrobienie kilku dekoracji.. Fotki słabe bo z komórki, ale zawsze coś
Lubię to gotujęmnie ważny. I tak oto wracam z wpisem w temacie warzyw i owoców. Sprawa dla mnie o tyle istotna, że pomimo wielu pomysłów na fajne dania, moje dzieci święte nie są i wcale nie jest tak, że Hania do szkoły zabiera pocięte w słupki warzywa zamiast słodkich przekąsek, a Franek w przedszkolu upomina się o drugą porcję surówki
bistro mamaniedzielę 9 lipca świętujemy na Targu Śniadaniowym według francuskich... Artykuł 10 LIPCA – ŚWIĘTO FRANCJI 2016 – TARG ŚNIADNIOWY – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmarcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami i do czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Można także szczelnie owinąć w folię spożywczą lub opakować w woreczek i zamrozić. Odmrażamy bez odwijania z folii, na blacie
cool and minty