SMACZNEGO ! Wszystkim czytelnikom życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Oryginalny smakPasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa. W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek
Mieszam w GarnkuTakie iście jesienne danie polecam Wam przed samymi świętami. Ja miałam grzyby mrożone, mogą być świeże lub np. pieczarki, wybór należy do Was. Z maślakami potrawka jest wyśmienita. Do dania użyłam także najsmaczniejszej dyni czyli Biały Dzik, jest bardzo smaczna, smakuje jak mięso - to wiadomość dla wegetarian. Polecam serdecznie. Potrawka z maślaków i białego dzika z prażonymi pestkami dyni
Moje Małe CzarowanieJeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję
ladykitchenSzczęścia, zdrowia, powodzenia w dniu Bożego Narodzenia. Beczkę piwa, wiadra wódki by odgonić wszystkie smutki. 100 całusów na dodatek by smaczniejszy był opłatek. Wspaniałych świąt spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, życzę ja...czyli Bożena z rodziną
Moje domowe kucharzenieOrzechowy sernik na pierniku to dwa rodzaje wypieków w jednym. Ciasto oddaje klimat Świąt Bożego Narodzenia. Seropiernik jest tak dobry, że będzie gościł nie tylko na moim świątecznym stole :) PIERNIK: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka
https:KKuchniaMniamPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej
Kuchnia co dniajuż kilka dni przed Wigilią czuję zapach świat. Najlepsze aromaty czuć jednak tuz przed sama Wigilią. Od tego wszystkiego człowiek robi się głodny. Na kilka dni przez świętami mam dla Was przepis na barszcz na zakwasie. Przyznam, że pierwszy raz taki barszcz zrobiłam rok temu i nawet nie wiem kiedy się skończył. Miałam wrażenie, że rozszedł się
Przysmaki KarolkiPiernik im starszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDużo pracy przed świętami? zachęcam zatem do ugotowania szybkiej i smakowitej zupy pomidorowej. Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko. Podałam zupę z marchewką, polecam. Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestole, ale też bardzo często sałatki z dodatkiem śledzi serwuję podczas spotkań rodzinnych czy też imprez z przyjaciółmi. Do alkoholu są w sam raz, a dla smakoszy obowiązkowym elementem Świąt! Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na sałatkę śledziową z buraczkami i jabłkiem. Jest idealna słodko- kwaśna i lekko wytrawna. W sam raz! A kolor! Cóż za kolor
SMYKWKUCHNIZacznijmy od tego że wpadłam przed świętami do Lidla i miałam do wyboru perliczkę całą,gęś całą, kaczkę całą, pstrąga łososiowego i jakieś tam inne ryby ale pstrąg był duuuży. Ogólnie poszłam z zamiarem kupienia gęsi ale waga 5,5 kg to mnie powaliła i stwierdziłam że jak na obiad dla 2 os to trochę przesada. Więc złapałam pstrąga
Piekielna Kuchnia Patiinne ciasteczka zrobione? Jeśli nie, bo masz za dużo spraw na głowie, sądzisz, że nie wyrobisz się w czasie przez przygotowanie głównych, świątecznych potraw, bądź do ostatniej chwili przed świętami musisz pracować - to przepis dla Ciebie! Przepis skierowany głównie do osób zapracowanych, nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni lub po prostu do osób nastawionych na nowe smaki
Be Fit Be Strongpory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki: 250g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkości