swojskie wyroby,a szczególnie pachnąca wędzarką jeszcze ciepła kiełbaska od razu poczułam ,że coraz bliżej święta-poniżej przepis na moją kiełbasę,składniki których ja użyłam na ok 8 kg mięsa-wyszło minam ok 7kg kiełbaski wyszła wyśmienita..... SKŁADNIKI: boczek-2 kg łopatka wieprzowa-1,5 kg podgardle-1 kg szynka b/k wieprzowa-1,5 kg karkówka wieprzowa
Swojskie jedzonkoIdealne na Święta, kwintesencja aromatów. Składniki 500 g filetów śledziowych 2 łyżeczki cukru pudru świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz 4 rozkruszone liście laurowe korzeń imbiru, 2 cm , drobno posiekany 3 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju sól pieprz cukier Przygotowanie Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem
R'n'G Kitchenksiążki Ciasta Siostry Anastazji, ale nie byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła.. Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne
O kuchni z uczuciemLekka, smakowita przystawka. Jej zadaniem jest zaostrzyć apetyt, stworzyć przedsmak rozkoszy kulinarnych. Idealna na Święta, na lekką kolację i przekąskę. Szybka w przygotowaniu. Składniki 6 dużych plastrów wędzonego łososia na zimno jabłuszka kaparowe ( mogą być kapary ) pół cytryny w plastrach sok z połowy cytryny liście sałaty Przygotowanie Plastry łososia skropiłem sokiem z cytryny. Każdy złożyłem
R'n'G KitchenŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie
Z miłości do słodkościroku na święta prócz sprawdzonych przepisów szukam też nowych inspiracji kulinarnych. I tak podczas buszowania w przepisach natknęłam się na babkę herbacianą. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, a dodatkowo zachęciła mnie prosta receptura i brak wyszukanych składników. I cóż mogę powiedzieć? Powinniście koniecznie upiec ją na Wielkanoc! Jest bardzo dobra, miękka, wilgotna z dużą ilością nasączonych w herbacie
MyCookBook.plpółnocy Podkarpacia, aż po jego południowe krańce, gołąbki z kaszą stanowiły danie, które gościło na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jedną z potraw, która na podkarpackich stołach zajmowała szczególne miejsce, były postne gołąbki z kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami. Podawano je tradycyjnie podczas wieczerzy wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego
Trzeci talerzmusimy wydawać pieniędzy na jego zakup choć teraz można kupić w dobrych cenach. Tak więc takie mięsko świetnie się sprawdzi jako domowa wędlina na co dzień i od święta. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniIdealna na święta, zapach i smak mówią same za siebie Składniki zalewy szynka, 1.5 kg woda, 2 litry ziele angielskie, 6 ziarenek liść laurowy, 5 sztuk czosnek, 4-5 ząbków pieprz ziarnisty, 10-15 sztuk sól peklowa, 4 łyżki Dodatkowo vageta, 1 łyżka majeranek, 1/2 łyżki przyprawa do mięsa Knorr, 1/2 łyżki czosnek granulowany, 1/2 łyżki
Gotowanie moimi oczamiHalloween , czyli wigilia Wszystkich Świętych. Najhuczniej obchodzona jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii, Szkocji i Anglii. Do nas to święto zawitało w latach 90 tych i staje się coraz bardziej popularne. H alloweenowe ciasteczka - palce czarownicy. Składniki: 200 gram masło , 3/4 szklanki cukier puder , 1 sztuka jajko , 3 szklanki mąka , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , szczypta Sól
Darcia w kuchniwarzywa. Używam do tego bułek, chleba czy bagietek- nadaje się każdy rodzaj. Takie kanapki ze stołu znikają błyskawicznie, ale ponieważ ograniczamy smażone rzeczy to jadamy je od święta. Niby zwykłe kanapki ale na takiej ciepłej grzance smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 czerstwej bagietki 2 jajka 2 łyżki mleka ząbek czosnku szczypta soli pieprz olej lub masło klarowane
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram
Wyprawy kulinarnejest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego
Rozpustne gotowanieGęś to arystokracja wśród drobiu. Obecna w staropolskiej kuchni od dnia św. Marcina - przypadający na 11 listopada - przez święta Bożego Narodzenia do końca zimowego karnawału. To najbardziej ekologiczne mięso, bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol, godne polecenia w każdej zdrowej kuchni. Mięso z tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest pyszne, a gotowanie to wielka frajda i przygoda. Warto też zachowywać równowagę między zdrowymi zasadami a zdrowym rozsądkiem. Czasem wszyscy jemy słodycze, trafiają się rodzinne uroczystości i święta, kiedy zdarza się nam jeść niekoniecznie zdrowe rzeczy i trochę za dużo. Jeśli to są sporadyczne sytuacje, to wszystko jest w porządku. Popadanie w zbytnie restrykcje i obsesję zdrowego
Szybko Tanio Smacznie