Wasze przygotowania do Świąt(...)mnie pierogi i krokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach :* pyszny kurczak z kuskusem
Magiczne Życie Martygłębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych dostępnych ludzkości spożyłam. Jadłam nawet kiszonego śledzia, na szczęście miałam zapalenie zatok i sparaliżowany zmysł węchu. I jak już myślałam, że o kombinacjach śledziowych(...)których się zakochałam. Jak zauważyliście jeśli chodzi o kuchnię to ja wybitnie kochliwa jestem. Śledzie są proste do zrobienia i dobrze im robi kilka dwa dni odstania, więc przed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie.Potrzebujemy1kg filetów śledziowych, które moczymy w mleku 3-4 godz3 spore cebulegarść żurawiny lub rodzynekgarść drobno pokrojonych suszonych śliwekłyżeczka cukrupieprz ziarnistysok z jednej cytrynyolejliść
ladykitchenSmak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy korzennej
Smakowity Blog Kulinarnyjest bardzo smaczna, wyjątkowa i smakuje niezwykle szczególnie podczas świąt.Klasyczny karp to element menu niemal każdego domu podczas Wigilijnej kolacji. Szczególnie starsze pokolenie nie wyobraża sobie świąt bez tej popularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach
Słodka StronaPierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne...Składniki:300g mąki pszennej,85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 żółtka, 100g miodu,130g margaryny
Z miłości do słodkościistnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż w ten sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem(...)Przesmażyć krótko na większym ogniu i odstawić.Kapusta najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja przygotowuję ją 2-3 dni przed świętami :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasmaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?SKŁADNIKI20 dag margaryny2 jajka100 g cukru pudru\200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich200 g maki pszennej100 g czekolady2 łyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę
W kuchennym oknie Ewywspomniałabym kiszenie barszczu. W moim domu żadne święto, żadna okazja nie mogła obyć się bez kwaszonego barszczu. Ale na pewno na tej liście zabrakłoby tradycji, bez której żadne święta
Gotuj z Blue Ravennadziei,własnego skrawka nieba,zadumy nad płomieniem świecy,pogodnych świąt zimowych,odpoczynku, zwolnienia oddechu,nabrania dystansu do tego co wokół,chwil roziskrzonych kolędą,śmiechem i wspomnieniami.Wesołych Świąt!życzy
Ewa w kuchnikupili sobie żywą małą choinkę w doniczce. Spytacie… ale o co chodzi? No właśnie… po pierwsze od dawna mamy sztuczną choinkę, bo zawsze żal mi jak po świętach trzeba takiego choinkowego trupa wyrzucić na śmietnik – wiem, że to może głupie ale nic na to nie poradzę pod tym tylko względem jestem lekko szurnięta jak Pheobi(...)zastanawiam się jak ją udekorować bo następna roślina w doniczce nie zmieni nastroju na świąteczny a drzewko jest za małe, żeby cokolwiek udźwignąć… a ja nie wyobrażam sobie świąt bez udekorowanej choinki…Po trzecie dwie choinki to nie jest opcja do zaakceptowania…I w czasie jak będę się zastanawiała co zrobić z tym fantem-choinką
UgotujmyTo.plsię na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów
UgotujmyTo.plŚwiąt zostało niewiele czasu a ja tak do końca nie zdecydowałam, co przygotuję. Mam nadzieję, że uda mi się(...)choć raz – nie przygotować za dużo jedzenia…. choć byłoby to niezłe wyzwanie Na 100 procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny
UgotujmyTo.pldzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka1/3 szklanki
Słodko-Słony Świat Ilonydekorujemy jak tylko chcemy ;) Przepyszne ciasto gotowe ;) Życzę wszystkim smacznego jajka i udanych świąt ;) A dziś ode mnie kolejna piosenka Crystal Fighters:"Wave" Wesołych świąt Michał
Gotuj Z Muzykąkaszy , krwi oraz podrobów z dodatkiem cebulki , pieprzu i majeranku.W warunkach domowych wyrabia się ją przy okazji świniobicia.Kiszka doczekała się nawet swojego święta – pierwsze Święto Krupnioka odbyło się 28 maja 2011 roku w Nikiszowcu , zabytkowej dzielnicy Katowic.Można ją jeśc na zimno , smażyć na cebulce , zapiekać w piekarniku lub też używać do nadziewania np. pierogów.Przepis
Ostra na Słodko