przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:153/765)

Domowe rolmopsy z papryką 143

miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 200

wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę by się wystudziły. Następnie umieszczamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku na kilka dni. Na kilka dni przed spożyciem ozdabiamy pierniczki lukrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Świąteczne ciasto makowe – proste i bezglutenowe 165

Świąt zostało już bardzo mało czasu. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie […] Post

Krzywa Prosta
Sernik rosa 521

Kolejny sernik przed świętami do wypróbowania. To klasyczny sernik rosa, gdyż na wierzchu na piance pojawiają się po upieczeniu malutkie złote kropelki rosy. Sernik jest łatwy w przygotowaniu, delikatny i puszysty. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 164

Zostało już niewiele czasu do świąt. Zatem czas na zakwas z buraków. Zakwas na wigilijny barszcz, ale nie tylko. Zróbcie go więcej, bo picie zakwasu jest bardzo korzystne dla zdrowia. To naturalny probiotyk, ale także bogactwo antyoksydantów.  Mój zakwas już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy.  Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek

AZgotuj!
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 186

Przedświąteczne szaleństwo udzieliło się również mi. Już od połowy października myślę o zbliżających się Świętach, od listopada gotuję, testuję i udostępniam Wam te najlepsze i najbardziej udane potrawy Świąteczne a teraz czuję tę magię całą sobą. Nie mogę się doczekać zapachu świątecznego drzewka, ubierania choinki, tej całego tego Świątecznego szaleństwa wokół.    Powoli planuję Świąteczne menu

Mango Papaja
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 198

wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini Polska   oraz Barilla   mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool . W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch

SzczyptaSmaQ
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 211

bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka

W kuchni bez szafek
Świąteczne kulki z suszonych owoców. 156

świąt został niecały miesiąc. To wbrew pozorom naprawdę bardzo mało, dlatego pomyślałam, że już dziś zacznę wrzucać dla Was pomysły na potrawy świąteczne w nieco zdrowszej, czasem odchudzonej wersji. Jak się objadać, to chociaż dobrymi kaloriami. Będzie też kilka mniej tradycyjnych propozycji, jak np. dzisiejsze bakaliowe kulki, które można podjadać w przerwie między większymi daniami. Jeśli macie blender, przygotujecie

Powiedz dietom nie
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 163

wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego

Mango Papaja
Sernik ze skorupka jak creme brulee 167

Rzadko robię serniki, ale przed świętami pomyślałam ze warto zrobić probe i znaleźć taki który w tym roku zagości na stole świątecznym. Po zeszłorocznych wpadkach, dwukrotnie nieudanym serniku wiedeńskim postanowiłam nie robić ciasta w ciemno tylko wcześniej kilka wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł sernik creme brulee, który znalazłam u Cioccolato gatto i który połączyłam z tym sernikiem Kasi . Wyszedł

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 251

dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia.   Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia

Karo in the Kitchen
Sałatka z żurawiną 453

Męczyłam, męczyłam i wymęczyłam ciocię mojego męża aby zdradziła mi przepis na rewelacyjną sałatkę z żurawiną. Pierwszy raz sałatkę spróbowałam podczas ostatnich świąt Wielkanocnych i nie mogłam o niej zapomnieć. Rewelacyjna! Idealnie pasuje na uroczystości i imprezy rodzinne ale również na rozpieszczenie naszych najbliższych. Mniaaam Sałatka z żurawiną Składniki: 3 łodygi selera naciowego, podwójna pierś z kurczaka, puszka kukurydzy

paapilotkaa
Życzenia Bożonarodzeniowe 132

Spokojnych, rodzinnych i smakowitych  Świąt Bożego Narodzenia  oraz  wybornych pomysłów na pyszne potrawy  w nowym roku

Codzienne Gotowanie
Bigos z czerwonym winem 225

Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów  ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,  1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe

Pelusiowa Kuchnia