pojawiło się zbyt wiele nowych przepisów, ale mimo tego postanowiłam stworzyć dla Was mały zbiór. Mam nadzieję, że coś wpadnie Wam w oko i wykorzystacie przepis podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Potrawy wigilijne Tradycja nakazuje, […] The post Potrawy wigilijne – przepisy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeradę). Jeśli weźmiecie się za nie teraz i dodatkowo umieścicie w pojemniczku kawałek cytryny lub pomarańczy, ciasteczka spokojnie zdążą wam jeszcze zmięknąć i będziecie mogli się nimi zajadać podczas świąt Co do samego ciasta – jest bardzo elastyczne i fajnie wyrasta, myślę że powinno pójść tak samo gładko jak z tradycyjnymi piernikami. Bezglutenowe pierniki z ciecierzycy
Powiedz dietom niemieszam na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaKupiłam sobie wolnowor, dlatego przed świętami wypróbowuję jakie mięsa z niego można zrobić i jak smakują. Dzisiaj postanowiłam zrobić schab, mąż go przyprawił w stylu delikatnie indyjskim, ale nie zaszkodziło to mięsu, wręcz odwrotnie było pyszne. Z wolnowaru po 6 h gotowania było kruche, delikatne i soczyste, jak nigdy. Takie mięso jest idealne na świąteczny stół. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksklejamy pierogi. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie z odrobiną oleju – wyciągamy je 2 minuty po wypłynięciu. Ja swoje pierogi studzę, a następnie mrożę, to ułatwia przygotowania do świąt Smacznego
Słodkie okruszkitradycyjne pierogi z kapusty kiszonej i z suszonych grzybów,moje ulubione.Myslę ,ze kazdy ma juz swój wypróbowany na nie przepis , więc i ja podzielę się moim , rodzinnym przepisem.Świąt nie obchodzę , ale moi rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością spalaszować.Zapraszam
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSyrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie
Kulinarne przygody Gatitypolewą czekoladową. Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego
Smakołyki BerenikiDziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby
karmelowyniego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajawyobrażam sobie świąt bez sernika! Postanowiłam więc zebrać wszystkie swoje sprawdzone przepisy z bloga i umieścić w jednym miejscu ! Taka przydatna, świąteczna ściągawka sernikowa:) Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany
Tradycyjna KuchniaKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera
Kolizje Smakówpowiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek ale o dobrą zabawę i wspólnie spędzony czas :) Składniki: * pół
Zrób to smacznieKompot z suszu cieszy się szczególnym powodzeniem podczas Świąt, ponieważ ma magiczne właściwości pomagające w trawieniu (A wiadomo, że w tym okresie szczególnie jesteśmy narażeni na obżarstwo :) ) Jego największą zaletą jest bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości, poprawiając jednocześnie trawienie. Dlatego uwielbiam go pić przez cały rok! Składniki: 300 g suszonych owoców (jabłka, śliwki
Tradycyjna Kuchnianastępnie piekę paszteciki w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Studzę na kratce. Najlepiej zjeść je tego samego, lub następnego dnia po przygotowaniu. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papaja