polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga .... Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta
Wanilia i KardamonGrudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki: ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej(...)wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt
ChilliJemyWielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka
ChilliJemyjuż nie. Moim zdaniem, nie trzeba konkretnej daty, aby świętować dzień zakochanych. Walentynki można mieć przecież każdego dnia. Ponieważ należy pamiętać o sobie codziennie, a nie tylko od święta. Miłość można pokazać drugiej osobie niekoniecznie poprzez drogie prezenty ale przede wszystkim poprzez drobne, codzienne gesty, takie jak zrobienie herbaty po mroźnym spacerze, dobre słowo po ciężkim dniu
My simple kitchenprzygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt(...)szczęście pozostało już niewiele obowiązków :) A jakie mam plany? Przede wszystkim odpoczynek z bliskimi :) No a kosztowanie świątecznych smakołyków to już swoją drogą hihi.. ;) Wesołych Świąt
My simple kitchendostajecie mdłości (jak każdy przejedzony człek po świętach), ale z racji, że na zdjęcie załapało się także ozdobne jajeczko i nijak nie można go inaczej skojarzyć jak ze świętami, ten post publikowany np. w maju byłby nonsensem. Zatem, po odprawieniu modła do monitora aby Wasz żołądek się ulitował na samą myśl o jedzeniu zerknijcie chociaż ukradkiem
My simple kitchenśrodki moczopędne, łagodzące dolegliwości reumatyczne i napięcia nerwowe. Przetwory z owoców poprawiają i regulują przemianę materii. Czarny bez jako roślina magiczna W mitologii Słowian czarny bez był uznawany za święte drzewo duchów podziemia i przypisywano mu zdolność pośredniczenia pomiędzy światem żywych i zmarłych. Dla Celtów był krzewem świętym, oznaką nieskończoności życia. W kalendarzu druidów roślina ta była
My simple kitchenKochani! Z okazji świąt Wielkanocnych pragnę Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Aby niosły ze sobą szczęście, zdrowie i pogodę ducha. By były(...)okazją do spotkań w najbliższym gronie i wspólnych rozmów. A także chwilą odpoczynku i refleksji. Aby zajączek nie zapomniał też o tych dużych dzieciach a jajeczko smakowało wyjątkowo :) Wesołych Świąt! :) życzy Magda
My simple kitchenjeśli oczywiście nie chcecie korzystać z gotowych produktów i macie ochotę zrobić coś wyjątkowego, odświętnego. Na przykład wielkanocny żurek - trzeba o nim pomyśleć już na tydzień przed świętami, podobnie jak o sadzeniu rzeżuchy na co najmniej dwa tygodnie przed ... Ja oczywiście zapomniałam ... I posadziłam dopiero dzisiaj - zapewne nie zdąży wyrosnąć do świąt ... Ale zdążyłam
Garniec MagaliePrzed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny
Tradycyjna Kuchniaokazji Świąt Bożego Narodzenia chciałabym złożyć(...)wszystkim najlepsze życzenia, zdrowia, szczęścia, spokoju, wielu wzruszeń i radości, trafionych prezentów oraz wielu smakołyków na wigilijnym i świątecznym stole :) Może troszkę spóźnione (z braku czasu)... Ale szczere :) Wesołych Świąt
Kolorowy Przepisownikprzepis natknęłam się kilka lat temu szukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne(...)aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą nie dotrwać do Świąt
Milion SmakówWiecie, że 15 maja jest świętem przyrody? Od 2002 roku oficjalnie określa się ten dzień Dniem Polskiej Niezapominajki. Obchodzenie tego święta zapoczątkował radiowiec stacji Polskie Radio Program I, nieżyjący już Andrzej Zalewski, na przekór sztucznie pompowanym Walentynkom. Niezapominajka Myosotis L. to z greckiego mysie uszko, roślina z rodziny ogórecznikowatych i symbolizuje pamięć. Kolor niebieski w języku kwiatów wyraża
Smaczna Pyzajeszcze tak popularne jakbym sobie tego życzyła:) Niemniej jednak ja świętuję i namawiam was do tego samego. Postaram się zachęcić was zabawnymi potrawami przygotowanymi specjalnie z okazji tego święta. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka Polewa czekoladowa (u mnie
Wielki apetytZabrał się w końcu za pierniczki.Wyszły super,tylko ciekawe czy dotrzymają do Świąt:) Składniki: 250g płynnego miodu 250g brązowego cukru 100g masła 600g mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum tydzień rzed świętami. Teraz pozostaje mi już tylko zabrać się za ich ozdabianie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt