było moje pierwsze podejście do świeżej ryby, pomijając wyfiletowanego przez tatę karpia na święta. Nie wiem czemu ale kupując rybę w jednym kawałku (z głową!) nie zdawałam sobie sprawy, że będę musiała ją jakoś obrobić;p To okazało się wyzwaniem, jedną z najobrzydliwszych rzeczy z jakimi miałam do czynienia w kuchni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmój pierwszy pasztet w karierze! ;D już od tak dawna miałam ochotę na pasztet! ale powiedziałam zdecydowanie NIE kupnym produktom, a nadchodzące święta jak najbardziej sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTaki makowiec chciałam zrobić na zeszłoroczne święta, ale nie starczyło mi czasu i tak raz po raz chodził mi po głowie. Zostałam zainspirowana przepisem znalezionym na blogu Magdy . W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowanie dietetycznych pyszności,wracam do domu dopiero jutro po pracy. Zdecydowałam, że przede wszystkim upiekę makowiec, pyszności ;) Ale dla Was przygotowałam całą listę przepisów nadających się na święta w zdrowszym wydaniu;) NA SŁODKO: SERNIKI: Sernik zebra Sernik waniliowy Sernik z pomarańczową nutą Czekoladowa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPodobną (prawie identyczną) sałatkę przygotowała moja siostra na minione święta. Bardzo smaczne połączenie. Część skonsumowałam na dzisiejszy obiad, a pozostałość zapakowałam w pojemnik na jutro do pracy;) Szybka i prosta w przygotowaniu ;) Składniki (około 3 porcji): 1 duży brokuł pół puszki groszku (sprawdźcie czy nie ma w składzie cukru) około 8 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzygody z tartami zazwyczaj zaczynałam na przełomie dojrzałej już wiosny, jednak w tym roku postanowiłam przełamać schemat i rozpromienić Święta Wielkanocne słonecznym ciachem z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego i serii Cukiernia Lidla. To już kolejna pozycja z tej książki, którą z czystym sumieniem polecam do wykorzystania :) Składniki: Kruche ciasto
upichconakapustą i grzybami, z pieczarkami, ... . Połączenie pysznego ciasta drożdżowego i wspaniałego farszu - jak tego nie lubić? Dzisiejszy przepis na paszteciki podbił nasze serca - w te Święta robiłam je 4 razy, łącznie z porcją na wynos - ciasto jest wspaniałe, a do pieczarek też nikt nas specjalnie namawiać nie musi! Polecam! Składniki: (ok. 12-16 sztuk w zależności
Plate of Joysiatami. Ciepłe poranki minęły, a pierwszą rzeczą po przebudzeniu jest sięgnięcie po ciepły szlafrok. Zaczął się grudzień, czas w którym nasze myśli głównie skierowane są na zbliżające się święta. Czas, aby pomyśleć co mogłoby znaleźć się na naszym świątecznym stole i dziś właśnie mamy dla Was idealną propozycję. Piękny i okazały pieczony udziec jagnięcy z kością! Wygląda
Plate of Joylatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób będzie musiał przygotować bolo
królestwo garówŚwięta już się skończyły, ale na pewno jeszcze dużo jedzenia, z którym nie wiadomo co zrobić, zostało. To moja propozycja na białą kiełbasę w słodkiej marynacie. Składniki: 5 białych kiełbas 2 cebule 100 g suszonej żurawiny lub konfitury z żurawiny 3 łyżeczki chrzanu łyżka miodu łyżka oleju szczypta majeranku Przygotowanie Jeśli mamy suszoną żurawinę, zalewamy ją niewielką ilością
e-PrzepisyKulinarneKochani! Mam nadzieje, że czujecie już nadchodzące święta i powoli zaczynacie przygotowania. Pomyślałam, że zainspiruje was do tego abyście przyozdobili, udekorowali wasze 4 kąty i dlatego mam dla was kilka propozycji świątecznych ozdób i dekoracji świątecznego stołu :) I na koniec ozdoba, którą wykonałam sama
Kolejny blog o gotowaniuŚwięta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona. Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie
mojewypiekiinietylkoprzepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na nią przepis, może przyda się na Święta Wielkanocne Post Babka marmurkowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejednak w średniowieczu. Święcone pokarmy mają nam zapewnić zdrowie, pomyślność, miłość I dostatek. W naszej rodzinie jest to Święto radości, miłości, powiewu wiosny I nadzieii. Chciałabym Wam przedstawić część potraw które znajdą się na naszym wielkanocnym stole, życząc przy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa :) Wiekanocne zajączki Wielkanocne
Smaki EdytyOstatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik