smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże(...)czubata łyżka soli Pomidory tniemy w ćwiartki i pozbawiamy komór z nasionami i galaretką . Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do suszarki ( można suszyć w piekarniku ) do warzyw – grzybów . Proces suszenia pomidorów jest długi i zazwyczaj trwa około 10 godzin jednego dnia i dosuszenie 8 godzin drugiego dnia , wszystko zależy jak soczystych użyjemy -im bardziej suche tym krótszy czas
Ogrodnik w podróżyćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły(...)będzie doprawiać zupę przyprawami leśnymi i wwaliła w ramach tych przypraw Vegetę. Dziś idę do lasu szukać krzaczków Vegety. Cudowna zupa grzybowa została przerobiona na modny wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda
ladykitchenkieliszek wina. Na początek otrzymałyśmy przystawki: bruschette miste - chrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów. Takie danie w lokalu kosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione. Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane(...)dania główne! Każda z nas na jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich to: tagliatelle con il ragu alla bolognese (23 zł) - fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie
Pasja SmakuGołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki(...)płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można
Moniki Smakołykiminutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń(...)brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację. Szpileczka wybrała jako danie główne p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijako dodatku do dobrze Wam znanych dań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa . Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Przepis na makaron z truflami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 100 ml śmietanki 30% około 200 g sera Tallegio świeże trufle(...)drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia. 4 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy. 5 Każdą porcję makaronu posypujemy świeżymi, startymi truflami. Artykuł Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliifarsz:-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy(...)Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy z wody. Grzyby i cebulę mielimy w maszynce. Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki miksujemy. Smażymy placki naleśnikowe. Nakładamy porcje farszu
Maminek kulinarnyPodobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku(...)szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli sól, pieprz3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-) 3 łyżki śmietany 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe
pieprzny smaczekpieprzem* Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. *ser i boczek są słone, więc ja nie dodaję już soli Sos beszamelowy (mornay) 20g masła 20g mąki 1 szklanka mleka 75g drobno startego żółtego sera np. tylżyckiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do doprawienia Mleko zagotować i odstawić. W rondlu stopić masło(...)minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji z grillem wystarczy 10 minut). Posypać posiekaną/porwaną pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzają się podsmażone leśne grzyby. Smacznego
Pełny talerzjednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta(...)górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad. W małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy(...)strony. Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące
OstryKęstwoje ulubione mity kulinarne, które rozpaczliwie potrzebują obalania? 1. Grzyby nie powinny być płukane Niektórzy ludzie nie chcą myć grzybów, ponieważ boją się że wchłoną wodę, spuchną i stracą swój charakterystyczny smak. Warto jednak wiedzieć, że grzyby składają się z ponad 90 procent z wody , więc nawet jeśli mogą wchłonąć trochę więcej wody to ich smak nie zmieni się(...)wody (różnicy gęstości oleju i wody uniemożliwia ich swobodne wymieszanie) i podczas przelewania makaronu osadza się na makaronie, tworząc tłustą warstwę i śliską powierzchnie, do której nie będzie przylegał sos. 3. Mikrofalówka niszczy składniki odżywcze Gotowanie, jak każda forma obróbki termicznej, powoduje utratę części składników odżywczych. W przypadku kuchenki mikrofalowej zjawisko to również występuje. ALE! Najlepszą metodą, która zachowuje składniki
Tradycyjna Kuchniawinem Marsala. Składniki: - 500g pieczarek portobello (6 – 8 szt.) - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - 3 łyżki wina Marsala - sól himalajska - oliwa do smażenia - natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy (najwygodniej przy użyciu pędzelka). Szalotki kroimy w piórka, czosnek w plasterki lub słupki, pieczarki w plasterki grubości ok. 1cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy czosnek, aby oddał(...)kolejną porcję, aż do usmażenia wszystkich. Do ostatniej usmażonej porcji dodajemy już usmażone pieczarki oraz czosnek z szalotką. Następnie dolewamy 3 łyżki wina Marsala i chwilę smażymy, aż się sos zredukuje. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Portobello z winem Marsala to wykwintna przystawka. Podana z pieczywem, sama w sobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę
mojewypiekiinietylkokapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej 1/2 łyżka majeranku(...)razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do gara. Wszystkie przyprawy również dodajemy do gara
Ekspansja smakuprzecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis dodaję do akcji: Co roku EWG (Environmental Working Group) prezentuje listę brudnych i czystych warzyw i owoców. Lista najbardziej zanieczyszczonych przez pestycydy obejmuje: Jabłka Truskawki Winogrona Seler naciowy Brzoskwinie(...)diecie. Używaj tej listy, aby ograniczyć spożywanie toksyn. A poniżej czysta 15-stka: Cebula Kukurydza Ananasy Awokado Kapusta Szparagi Groszek Mango Bakłażan Kiwi Melon Słodkie ziemniaki Grejpfruty Arbuzy Grzyby. Opracowano w oparciu o: kukurykuuu , ewg.org . A different take on the Polish gołąbki* *stuffed cabbage rolls The dish is quite labour-consuming but very satiating and tasty. The filling is very
Qlinarnie i Qlinarnietutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie ze wspaniałych win, więc nie mogliśmy pominąć tego trunku w przepisie. Nie ukrywamy, że pasztet jest bardzo pracochłonny(...)jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut na średniej mocy do zrumienienia, po czym
Nerds Kitchen