potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki
mojewypiekiinietylkoSezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron
Smaki Przyprawy i KoloryJedzenie inspirowane Chinami powinno być bogate w smaki, szybkie i proste w przygotowaniu. Co więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w
Nerds Kitchenpiersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy
Smaki Ewyświerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5-6 łyżek sosu ostrygowego świeża kolendra
Zawsze głodna!bardzo drobno siekamy cebulę,ogórki i paprykę. Całość razem z grzybami i oliwkami układamy na bokach półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i układamy na środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka, możemy je podać w oddzielnej miseczce np. do sosów, lub na stołowej łyżce
Miód i pieprzcukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka
Tradycyjna Kuchniaorzechów laskowych, parmezan Smażona grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie
królestwo garówtyle słodkości, a w Wigilię nie szczędziłam sobie na dokładkach kapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś
Kitchens AlphabetŚwięta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim
Z Majeczką w kuchnimoskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy(...)starożytnym Rzymie uważano za pokarm bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami prawdziwymi , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz można pisać dużo, przecież
Kulinarny karnet Christopherakurczaka 200 g pieczarek duża cebula oliwa natka pietruszki śmietana do sosów sól, pieprz oliwa lub olej roślinny Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oliwie. Cebulę i natkę posiekać, a pieczarki pokroić w plastry. Na osobnej patelni zeszklić cebulę, następnie dorzucić pieczarki i smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać usmażonego kurczaka, śmietanę i połowę natki. Wymieszać
wyzwania kuchennepołączenie smaków. Następnie zupka rybna z łososiem i świeżym majerankiem i grzybowa (Borowikowa z łazankami) Medaliony z polędwiczki wieprzowej z puree ziemniaczanym, szparagami, kawałkami ciasta francuskiego oraz maślaną gruszką z chili Pierś z kurczaka w świeżych ziołach ,z borowikowym risotto, sezamie z grilla ,z pieczonymi warzywami oraz sosem maślanym z suszonymi pomidorami. Na deser obłędny sernik ( strzał
Wielki apetyt