kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę(...)szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Moje posty
Słodka Stronaprzejadłam :) Smak: Bardzo smaczna zupka, która odznacza się naturalnym, aromatycznym i prawdziwym smakiem grzybów. Świetnie dobrane przyprawy. Wyważona ilość soli. Pycha! Konsystencja: Uwielbiam zupy w postaci kremu, dlatego też krem grzybowy bardzo mi odpowiadał. Nie był zbyt gęsty ani nie przypominał zawiesistego sosu. Dobrze dobrana konsystencja, nie w pełni gładka, sprawiła, że danie było jeszcze bardziej atrakcyjniejsze :) Widocznymi
Zdrowie na języku :PMiałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnioregano, sól, pieprz Warzywa i pieczarki pokrój w małe kawałki/cienkie plastry. Morele zalej wrzątkiem i po 3 minutach odcedź. Przyrządź sos, wymieszaj z pozostałymi składnikami i marynuj wszystko przez co najmniej 2 godziny. Następnie nałóż warzywa, grzyby i morele na patyczki i upiecz na grillu do miękkości. PS Morele w tym wydaniu niespecjalnie mi smakowały, ale może znajdą
Qlinarnie i QlinarniePizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu
Słodka Stronaśredniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej(...)nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał
Świat SmakuW sumie mogę powiedzieć, że to jest moja wariacja na temat sosu bolońskiego, na pewno pewnego dnia postaram się przygotować oryginalną wersję tego klasyku, ale póki
dom-agi.plkostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanescu.Narzeczony wybrał tradycyjnie - kotlet schabowy z kostką podany z kapustką i grzybami oraz ziemniakami w koprze. Niestety ziemniaków w koprze nie było, więc schabowy został podany z opiekanymi ziemniaczkami.Oczekiwanie na wydanie dań(...)mogłam się powstrzymać od ich próbowania. Spróbowałam zarówno swojego dania, jak i dania mojego ukochanego.Polędwiczki były dobrze usmażone, były delikatne i bardzo smaczne - świetnie doprawione i aromatyczne. Dodatek sosu z Gorgonzoli oraz kalafiora romanescu był bardzo na miejscu. Te dodatki skradły moje serce (i podniebienie!), sos był aksamitny i nienachalny, a zielony kalafior romanescu idealnie ugotowany. Opiekane ziemniaczki mogłyby
Emcia PichciPierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać(...)zamrażam pojedynczo i zamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około
Kuchnia Beatykurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio
królestwo garówpoliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło. Danie było niezłe, ale mało wyraziste w smaku. Być może to grymaszenie bierze się stąd
karmelowysól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenieDziś pomysł na szybki obiad. Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.Czytaj więcej »
bistro mamaPembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir
Ciastka - domowe słodkości