przepisy na sos z grzybów - 500 przepisów (strona:11/34)

Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą. 152

pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Cedzimy. Dodajemy soli, pieprzu do smaku i szczyptę

BaRepas
Chińska zupa domowa 176

marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić

Proste Potrawy
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 274

farszu opcjonalnie można dodać rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak ja pominęłam tę czynność. Farsz studzimy. A w tym czasie sporządzamy sos. Zrobienie sosu rozpoczynamy od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia grzybów. Kolejno kroimy je w dość regularne paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy paski boczniaków i podduszamy(...)miękkie i dokładnie pokryte masłem. Kolejno dodajemy wino i kontynuujemy duszenie na wolnym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy część wina, dodajemy masło (aby zagęścić sos) i przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli preferujemy bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część

Symfonia Smaków
Sos pieczarkowy z zielonym pieprzem 156

Sos pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do przeróżnych dań. Ponieważ bardzo lubimy grzyby, pieczarki często goszczą na naszym stole, a w połączeniu z ostatnią fascynacją zielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najbardziej łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z leśnymi grzybami 141

tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 400g penne S&P Pokrojone(...)grzyby podsmażamy około 5min. Dolewamy rosół i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15min. Dodajemy pomidory, koncentrat, cukier, bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy jeszcze 30min. Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami. Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, mieszamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Bigos orientalny 175

angielskiego  3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)  duża szczypta gałki muszkatołowej  sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego(...)pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sznycle wieprzowe w sosie grzybowym 299

trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda(...)gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego

MarciochaKucharzy
Marynowane grzybki 133

Grzyby marynowane… Jak dla mnie co roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne

Mieszam w Garnku
Szaszłyki z włoską gremolatą 166

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarki w śmietankowym sosie 162

   Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów.Składniki:-30 dkg małych pieczarek-1 cebula-łyżka posiekanego koperku-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%-przyprawa

Maminek kulinarny
Czarka wschodniego zdrowia- zupa z udon 226

duże namoczone grzyby mun duża marchewka pokrojona w cienkie szerokie wstążki garść kiełków fasoli mung (tauge) 4 łodygi szpinaku wodnego 1 łyżka jasnego sosu rybnego 1 łyżka pasty miso Przygotować wszystkie składniki: Namoczone w gorącej odzie grzyby mun pokroić w szerokie paski. Namoczoną w gorącej wodzie skórkę sojową pokroić w kawałki (najwygodniej mi to robić nożyczkami) Świeże grzyby shitake oczyścić(...)zbyt delikatne i po dłuższym przebywaniu w gorącej wodzie straciłyby kruchość i stały się gumowe a liście szpinaku zwiędłyby. Po zdjęciu z ognia dopiero dodajemy też pastę miso i sos rybny. Zamieszać i podawać delektując się tą czarką zupy pełnej zdrowia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chiński rosół z makaronem i warzywami 200

przepisu  3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu(...)imbiru, anyż, rozgnieciony ząbek czosnku, przekrojoną na pół trawę cytrynową, łyżkę syropu klonowego, sos sojowy. Poczekaj, aż bulion zawrze, a następie pozwól mu pogotować się 2 minuty, dzięki czemu uwolnią się wszystkie aromaty. W międzyczasie przygotuj warzywa. Kapustę pak choi umyj i porwij na mniejsze kawałki. Grzyby oczyść, pokrój w plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem sezamowym. Smaż

Roślinna - blog wegański
Sos kurkowy z ziemniakami i koperkiem 148

Obiadek dla 2-3 osób  w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki

Pasje Jolki
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 434

olej trzeba jeszcze mocniej zagrzać. Po usmażeniu dobrze sajgonki osączyć na papierowych ręcznikach. Składniki wszystkich sosów mieszamy po kolei w osobnych miseczkach. Wszystko razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków(...)kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego

Karo in the Kitchen
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 193

podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze(...)była bardziej miękka, możemy podlać ją wodą i dusić do wyparowania.3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem

Szefowa kuchni