przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:505/934)

KLUSKI KŁADZIONE 181

Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli i mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące  aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski

potrawyregionalne
CHLEB WIELOZIARNISTY 124

kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste,  otręby owsiane,  sezam,  ziarna słonecznika i dyni.   Wszystkie składniki wymieszałam.  Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do  dwóch natłuszczonych foremek

potrawyregionalne
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 161

Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut

potrawyregionalne
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 158

pieczenia to wsypcie 2 łyżeczki.   Wsypałam cukier.    Na koniec dodałam mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszałam.    Można odczekać jakieś 15 minut aby ciasto jeszcze urosło. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę.   Podawałam

potrawyregionalne
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ 207

drożdże. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W misce roztrzepałam jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir. Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Nakładałam je łyżką

potrawyregionalne
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 140

pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego  z jasnego   i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 197

wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko(...)mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa" w marynacie. Teraz druga część czyli zalewa do śledzia. Do garnka wlałam wodę. Wsypałam cukier i sól. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę  i pokrojony w plasterki czosnek.     Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.    Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień

potrawyregionalne
Ciasteczka paluchy wiedźmy 694

Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną

Di gotuje
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 170

Słodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej

SMYKWKUCHNI
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 176

łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu

Cynamonowe szczęście
5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 192

Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w  okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na  słodko  w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na  wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej(...)pieczenia. 8. Piecz około 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche. Kilka przydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody

Pland based fille
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 185

plastikowych pojemnikach. Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem(...)przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między

Nerds Kitchen
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 187

filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji  Emotikon smile   Ja musiałam  zadowolić  się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca.  Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie burgery z batatów 184

nawet nie pyta z czego zrobione, a ja przyznam się chciałam zrobić zdjęcie po ugryzieniu, ale tak mi smakowały że pożarłam na 4 gryzy, żeby nie było, wcześniej, jak ciasto wyrastało zapierniczałam w ogrodzie w niesamowitym przyśpieszeniu jak królik z reklamy baterii, żeby mi to ciasto nie przerosło i nie było czemu robić zdjęć, no a Tati niefotogenicznie gryzie. Składniki

greenscarf
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 330

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości(...)mięsa. 3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania