przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:496/934)

POWIDŁA ŚLIWKOWE 162

Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam i ponownie(...)nałożeniu należy słoiki postawić do góry nogami. Z 3 kg. śliwek wyszło mi 7 słoiczków. I już gotowe! Przepis na pleśniaka  z moimi powidłami w roli głównej.;) PLEŚNIAK CIASTO Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI   Smacznego

potrawyregionalne
NUGGETSY NA SŁODKO Z BANANÓW 150

elementów śladowych, w tym potasu i magnezu o wiele więcej niż inne owoce. Tyle o tym owocu. Proponuję nuggetsy z tym owocem. Pokroiłam 3 sztuki bananów na części. Ciasto: 2 łyżki mąki 1 szt.jajka mleko imbir kardamon cynamon sól W cieście naleśnikowym, ale o gęściejszej konsystencji obtoczyłam banany. Smażyłam na oleju (około 1-2 cm.) Po wyjęciu odsączyłam nuggetsy

potrawyregionalne
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 169

łyżeczka suszonych drożdży - instant szczypta soli 140 ml  18% śmietany łyżka octu jajko W misce połączyłam mąkę,drożdże,proszek,cukier i sól Dodałam masło i rozgniotłam składniki. Wymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze

potrawyregionalne
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ 143

cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.   W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę

potrawyregionalne
NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM I SERKIEM MASCARPONE 201

przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka  (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce.  Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy(...)usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone. Smacznego

potrawyregionalne
KLUSKI KŁADZIONE 219

Składniki: 2 sztuki jajek pół szklanki wody 200g mąki sól do smaku Jajka roztrzepałam w miseczce. Dodałam szczyptę soli i mąkę. Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące  aby można je było nabierać łyżką. Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski

potrawyregionalne
CHLEB WIELOZIARNISTY 161

kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste,  otręby owsiane,  sezam,  ziarna słonecznika i dyni.   Wszystkie składniki wymieszałam.  Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do  dwóch natłuszczonych foremek

potrawyregionalne
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 203

Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut

potrawyregionalne
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 194

pieczenia to wsypcie 2 łyżeczki.   Wsypałam cukier.    Na koniec dodałam mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszałam.    Można odczekać jakieś 15 minut aby ciasto jeszcze urosło. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę.   Podawałam

potrawyregionalne
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ 249

drożdże. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W misce roztrzepałam jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir. Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Nakładałam je łyżką

potrawyregionalne
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 178

pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego  z jasnego   i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 223

wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam w nim płaty śledziowe. i smażyłam  aż ryba się upiekła i zbrązowiała. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.  Próbowałam obu wersji i stwierdzam,że lepsza jest obtoczona tylko(...)mące. Śledź jest wtedy twardszy. Ciasto oddziela się i "pływa" w marynacie. Teraz druga część czyli zalewa do śledzia. Do garnka wlałam wodę. Wsypałam cukier i sól. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę  i pokrojony w plasterki czosnek.     Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.    Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień

potrawyregionalne
Ciasteczka paluchy wiedźmy 729

Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną

Di gotuje
Rolada czekoladowa z Nutellą i kajmakiem! 208

Słodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej

SMYKWKUCHNI
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 215

łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania