różana to częsty składnik orientalnych kosmetyków- odmładza i łagodzi podrażnienia (przetestowałam- użądlenie pszczoły mniej swędzi po przemyciu). Ale ja namawiam Was do użycia jej w kuchni- łyżka dodana do ciasta, kremu, ciasteczek czy lemoniady nada im niesamowitego, egzotycznego charakteru. Podobno na uspokojenie świetnie działa szklanka mleka, z odrobiną wody różanej. A dlaczego domowa a nie ze sklepu? Po pierwsze(...)aromat tej domowej jest mocniejszy. Macie też pewność kiedy dokładnie została przygotowana i jak długo będzie się nadawała do użytku. Ja mam nadzieję użyć swojej do przygotowania perskiego ciasta miłości. Może macie jeszcze jakieś sugestie? *Jak może zauważyliście, link przy "wodzie destylowanej" odsyła na zewnątrz bloga, do sklepu frisco.pl, z którym miałam okazję nawiązać mini-współpracę. Jest to internetowy
les mirabellesmięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili(...)formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika. WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny
Powiedz dietom nieDzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie
RAROSSAlubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych
Bajeczna KuchniaCzytałam gdzie ostatnio o cieście na pierogi Andrzeja Polana. Postanowiłam zrobić je na próbę i niestety muszę przyznaż, że jest lepsze od mojego. Zawsze myślałam, że moje jest najlepsze a tu proszę pomyliłam się. Z ciastem super się pracuje a pierogi po ugotowaniu pyszne są. Jeśli macie jagódki to może się skusicie na takie danie na piątek ? Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniSchabowego smak zna każdy, ale z kostką schabowy, to znów inny smak, a tej inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica
kgwjanczewoOd czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóra nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest wybitną kucharką, potrafi upiec może ze 2 ciasta... ale gdy już piecze i gotuje, to wszystko zawsze smakuje wyśmienicie. Pewne potrawy zawsze będą najlepsze tylko w jej wydaniu i choć nie wiadomo jak starałabym się jej dorównać(...)buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy dzwonię zapytać jak trzeba ugotować
Cooking MonsterSkładniki: 2 kg świeżych ogórków 1 główka czosnku pęczek świeżego kopru 3-4 liście chrzanu 5-7 kiści czerwonej porzeczki zalewa: 2 litry wody 2 czubate
kgwjanczewoupieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki(...)patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą. Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia
zadanie-gotowanieśmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki i na koniec ocet. Ze wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę. Następnie podsypując stopniowo pozostałą mąką zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formuję w kulę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej
I tu będę miała takie tesię właśnie w lodówce, ponieważ jeszcze nie wiem, jak smakuje, nie jestem pewna, czy się nim z wami podzielę, jeśli będzie warto, na pewno. Natomiast od dawna miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora(...)Lekko wciskam je w krem. Przykrywam bezą z orzechami, ostrożnie dociskam i wkładam całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Ciasto jest przepyszne, naprawdę same epitety w stylu niebiańskie, rajskie i tym podobne cisną się na usta, kiedy już będą wolne od kolejnego i kolejnego kęsa. Sami spróbujcie, chociaż ja kolejny
I tu będę miała takie teSezon na truskawki trawa, dlatego postanowiłam przygotować wyskokowego drinka idealnego na upalne wieczory. To świetna alternatywa, dla tradycyjnego Mojito, który cieszy się ogromną popularnością nie tylko
Niezły Młynekprzerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut(...)suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut. Zdejmujemy obręcz tortownicy (uprzednio nożem należy odkroić ciasto od brzegów formy), usuwamy papier do pieczenia, a biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Krem muślinowy: Mleko wraz ze śmietaną przelewamy do garnka. Podgrzewamy je, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z ziarenkami wanilii oraz cukrem
MyCookBook.pl