Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy
e-PrzepisyKulinarneOd 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo
Niezły Młynekzaopatrzy :) przepis z październikowej KUCHNI. U nas zniknęły w jeden dzień i dzisiaj znowu musiałam coś piec he he :) Mini bajaderki 150 g masła ok. 250 g suchego ciasta biszkoptowego (ew. piaskowego lub biszkopty) 125 g kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa) 2 łyżki kakao 50 ml rumu wiórki kokosowe do obtoczenia Masło roztapiamy i studzimy. Blendujemy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórysuche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dodać je do mokrych, wymieszać trzepaczką ręczną, zmiksować lub zblendować. 3. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. 4. Rozgrzać gofrownicę (najlepszy efekt będzie przy gofrownicy minimum 1000 W, przed wylaniem pierwszej porcji płytki można leciutkoo natłuścić olejem - pędzelkiem lub spryskiwaczem), nakładać łyżką wazową ciasto (nie za grubo
Kto ugości moich gości?Dzisiaj Światowy dzień makaronu, to i Niezły serwuje całką niezłą lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu
Niezły MłynekMoja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni - ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek(...)wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach w temperaturze 220 stopni już była na moim stole ;-) Proste i smaczne.Mniam Zapraszam na PIZZĘ Z ANCHOIS
potrawyregionalnePisałam już o pizzy carbonara. Dziś pizza peperoni w mojej wersji. Ciasto zrobiłam tak jak w przepisie do carborara. Przepis TU Posmarowałam ciasto koncentratem pomidorowym wymieszanym z bazylią,oregano,czosnkiem,solą i pieprzem. FARSZ: salami peperoni Rozłożyłam podsmażone pieczarki i cebulę. Można pieczarki i cebulkę dodać surowe wedle uznania. Posypałam jeszcze oregano,solą i pieprzem. Na wierzch
potrawyregionalnemiodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego kakao Zmiksowałam cukier z masłem. Dodałam jajka,miód, esencję, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dobrze wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam dwie łyżki gorzkiego kakao. Włożyłam ciasto na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowałam na ok 3 mm ( można grubsze) podsypywałam trochę mąką
potrawyregionalneLubicie pizzę? Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie: W zależności od pomysłowości i smaków można komponować dowolnie
potrawyregionalneok.200 g mąki sól,pieprz 2 ząbki czosnku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta. Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty. Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz(...)czosnek. Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat. W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak. Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę, aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji. Następnie formowałam małe kluseczki. Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki, robiąc w środku każdego wgłębienie. Zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam kluski około
potrawyregionalneOstatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam i ponownie(...)nałożeniu należy słoiki postawić do góry nogami. Z 3 kg. śliwek wyszło mi 7 słoiczków. I już gotowe! Przepis na pleśniaka z moimi powidłami w roli głównej.;) PLEŚNIAK CIASTO Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI Smacznego
potrawyregionalneelementów śladowych, w tym potasu i magnezu o wiele więcej niż inne owoce. Tyle o tym owocu. Proponuję nuggetsy z tym owocem. Pokroiłam 3 sztuki bananów na części. Ciasto: 2 łyżki mąki 1 szt.jajka mleko imbir kardamon cynamon sól W cieście naleśnikowym, ale o gęściejszej konsystencji obtoczyłam banany. Smażyłam na oleju (około 1-2 cm.) Po wyjęciu odsączyłam nuggetsy
potrawyregionalnełyżeczka suszonych drożdży - instant szczypta soli 140 ml 18% śmietany łyżka octu jajko W misce połączyłam mąkę,drożdże,proszek,cukier i sól Dodałam masło i rozgniotłam składniki. Wymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze
potrawyregionalnecytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę
potrawyregionalneprzepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce. Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy(...)usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone. Smacznego
potrawyregionalne