Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKto powiedział, że na śniadanie czy do pracy musi być kanapka albo jogurt. Dzisiaj bardzo fajna alternatywa dla najmłodszych. Taka forma tortilli skradła serducho mojego brata
Niezły Młynekprzesianą) , drożdże instant , ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki . W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło . Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser . Koło 10 minut miksowałam. Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia . Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło 6 rogali . Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia Każdy
Różowa kuchniaszklanki cukru kilka kropli ekstraktu z migdałów 3 łyżki lodowatej wody Na wierzch : jedno jajko ,roztrzepane ,do posmarowania migdały,ciemny cukier do posypania Z powyższych składników zagnieść szybko jednolite ciasto ,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części ,rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty.Przekładać na blaszkę wyłożoną
Ladylaura.laski wanilii Sposób wykonania : S erek waniliowy wymieszaj z cukrem pudrem i miąższem z wanilii. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę serka waniliowego. Gotowym lukrem dekoruj ciasta i odstaw, aby lukier zastygł. Po całkowitym zastygnięciu lukru, możesz pokroić ciasto na porcje. Rada : Zamiast miąższu z wanilii, możesz dodać kilka kropel olejku waniliowego
Przepisy i porady kulinarnekiedy to je ostatnio zrobiłam. Jednakże w końcu są i wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia(...)masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka wiórki kokosowe Rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe. ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą
Cynamonowe szczęściemuffinki. Warto ozdobić je piankami marshmallow i czekoladą, ponieważ w ten sposób stworzycie "straszne" duszki. Pianki na pewno nie odkleją się od muffinek, ponieważ pod wpływem ciepła przywierają do ciasta. Składniki na 18 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki cukru zwykłego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka(...)sobą. Następnie wbić jajko, dodać ostudzone masło i mleko. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać 2 łyżki ciasta i włożyć połowę kostki czekolady. Muffinki piec około 20 minut w 195°C. Po 17 minutach pieczenia - na muffinkach ułożyć pianki marshmallow. Wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Upieczone
Ugotowaćmieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania! Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C Na gorących układam po pół kosteczki
Takie tam pichceniemleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli, aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na prostokąty. Każdy
Maminek kulinarnyKlasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe
Milion Smakówdodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM
Mała CukierenkaHalloween już się zbliża, nie wiem jak jest u Was ale ja jakoś nie traktuję tego jako zabawy. Jednak wiem, że wielu z Was uwielbia ten
Niezły Młynekprawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne
Garniec MagalieMega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym krem budyniowy 2 opakowania(...)cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało na kilka godzin a najlepiej
Smakowite Daniadodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę 180 g. mąki pszennej typ 450 50 g. cukru pudru łyżka soku z grejpfruta ( można dać(...)Składniki zagnieść dość szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę lub na noc ( u mnie z braku czasu 24h leżakowania w lodówce). Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem. Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm. Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe. Piec
apetytnapieczenie