przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:487/934)

Jesienny sernik z figami 204

roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście.  Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają o zawrót glowy! A wychodzą... Zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Thermomix wg Aleex (TM5) 214

jest ze mną? Kupiłam Thermomix, aby przede wszystkim ułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować

W mojej kuchni
Lunchbox #1 189

Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki kukurydzianej 150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni

Czerwona Porzeczka
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 196

Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sok z pigwy wg Aleex 188

temu, gdy przygotowywałam z tych owoców nalewkę – pigwówkę. Ale z pigwy warto zrobić także sok. Tym bardziej, że wystarczy naprawdę kilka chwil, aby zyskać pyszny I zdrowy dodatek do ciast, deserów lub herbaty. Sok z pigwy można przygotowywać porcjami. Pigwa doskonale się przechowuje, więc po jej owoce możemy sięgać co jakiś czas do spiżarni I wykorzystywać, kiedy potrzebujemy. Koniecznie(...)Układać w słoiczku warstwami, przesypując je cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier. 4. Zakręcić słoiczek I odstawić. Następnego dnia sok będzie gotowy. 5. Dodawać do herbaty lub deserów czy ciast. Przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Szybkie bułeczki na leniwe śniadanie. Scones 210

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać łyżką. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta, połączyć. Z ciasta uformować dysk o średnicy 20-22 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokroić ostrym nożem na 8 kawałków, jak tort. Nieco je rozsunąć, aby bułęczki miały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zacznij zdrowo nowy dzień- Koktajl z odkwaszającą i leczniczą kaszą jaglaną 165

migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw(...)przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie. Smacznego

w mojej kuchni
DOMOWY JOGURT NATURALNY 224

Panuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy

RAROSSA
Knedle z morelami i "Tylko ciebie chcę" 198

półkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej po dwie połówki moreli i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można(...)bułką. Knedle z morelami robię w wersji bez cukru. Zdaję sobie jednak sprawę, że niektórym może nie odpowiadać gorycz owoców, więc proponuję je osłodzić przed chowaniem ich w ciasto lub posłodzić kluski tuż przed podaniem. ----- Podobne: Kluski śląskie Pyzy Kluski jaglano-dyniowe "Tylko ciebie chcę" to kolejny tytuł Federico Mocci . Książkę przeczytała w ramach kolorowego wyzwania u magdalenardo

Weekendy w domu i ogrodzie
Kołacz ze śliwkami i kokosem 173

mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię, pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy

Maminek kulinarny
Sok z wiśni do herbaty! 208

wiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Dodaj(...)wyparzonych buteleczek, od razu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc.  Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego Kochani

SMYKWKUCHNI
A może by tak coś wydestylować? 198

różana to częsty składnik orientalnych kosmetyków- odmładza i łagodzi podrażnienia (przetestowałam- użądlenie pszczoły mniej swędzi po przemyciu). Ale ja namawiam Was do użycia jej w kuchni- łyżka dodana do ciasta, kremu, ciasteczek czy lemoniady nada im niesamowitego, egzotycznego charakteru. Podobno na uspokojenie świetnie działa szklanka mleka, z odrobiną wody różanej.  A dlaczego domowa a nie ze sklepu? Po pierwsze(...)aromat tej domowej jest mocniejszy. Macie też pewność kiedy dokładnie została przygotowana i jak długo będzie się nadawała do użytku.  Ja mam nadzieję użyć swojej do przygotowania perskiego ciasta miłości. Może macie jeszcze jakieś sugestie? *Jak może zauważyliście, link przy "wodzie destylowanej" odsyła na zewnątrz bloga, do sklepu frisco.pl, z którym miałam okazję nawiązać mini-współpracę. Jest to internetowy

les mirabelles
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 312

mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili(...)formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny

Powiedz dietom nie
NALEWKA MIĘTOWA 574

Dzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol.  Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie

RAROSSA
Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym 177

lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania