przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:365/934)

CHLEB TOSTOWY PSZENNY 199

mojej najmłodszej Córci, która uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej(...)siemienia lnianego (można pominąć)+ ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik)Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać.Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową posmarować dokładnie

Smaczne Zdrowe
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 220

posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść(...)mnie akurat orkiszowe. Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu

Grunt to przepis!
Rolada kakaowa z kremem melonowym 203

pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia(...)rozsmarowujemy po wierzchu, dokładnie pokrywając całą powierzchnię rolady, dzięki czemu nie ma szans na wyschnięcie przy dłuższym kontakcie z powietrzem. Tarką ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady (tak, większość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce.      Biszkopt najlepiej zostawić na noc w lodówce, delikatnie wilgotnieje od owoców, dzięki czemu jest o niebo lepszy. Ciasto lepiej się

sama złodycz
Rogaliki solanki 210

szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej Kamis 8 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oliwy z oliwek  (do posmarowania ciasta przed zawinięciem) siemię lniane Kresto Przygotowanie:Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić  wgłębienie. Wsypać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Odczekać chwilkę az drożdże się zapienią. Wtedy dodać(...)letnią wodę, żółtko i sól. Miksować za pomocą końcówki do zagniatania do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem

Ala piecze i gotuje
Bułki z owsianką 200

pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych 4,5 szkl mąki pszennej 18 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej Kamis 3 łyżeczki cukru 3 łyżki masła(...)Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić

Ala piecze i gotuje
Brzoskwniki- Pesche dolci 254

brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto”  ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.    Różowy(...)cukier wanilinowy    v  50 gr mąki pszennej    v  1/2 l mleka    v   skórka cytrynowa  lub  olejek cytrynowy Ciasto: Ubić masło/margarynę na puszysty krem, dodać cukier, dobrze połączyć składniki. Do masy dodać kolejno 2 zółtka, całe jako i dwa pozostałe białka. Pamietać, aby po każdym dodaniu jajka

Mia Cucina Sofieta
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 218

większych wyrzutów sumienia  można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć(...)dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy

Mia Cucina Sofieta
Castagnole di ricotta 202

chrupiacą , złota skórką, która kryje delikatne i miekkie wnętrze.  Pączusie są łatwe do wykonania i wdzięczne w obróbce. Wystarczy wymieszać składniki (użyłam miksera z haczykami), a następnie zagnieść ciasto w kulę, odstawić na 20 minutowy odpoczynek, a potem postępować tak jak z kopytkami… i smażyć w glębokim tluszczu) Castanole najlepsze są w dniu smażenia, na drugi dzien nadal dobre(...)miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut.  Następnie postępować jak przy robieniu kopytek.  Podzielić kulę wyrobionego ciasta

Mia Cucina Sofieta
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 246

rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając całość.   Zaraz po tym w mące robimy dołek wlewamy do niego rozczyn ze startym serem, oraz wbijamy żółtko. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30 minut do delikatnego wyrośnięcia. Po ok.30 minutach ciasto ponownie zagniatamy, następnie wyrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy

Symfonia Smaków
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 262

które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto

Symfonia Smaków
Fougasse mistrza Hamelmana 219

soli,  79g wody. Drożdże połączyć z letnią wodą, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki z solą. Zagnieść. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 15godzin. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej,  48g mąki pszennej razowej,  255g wody,  6 g soli,  3 g drożdży,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/4 szklanki czarnych oliwek. Mąki(...)zaczyn. Mieszać 3 minuty. Partiami dodawać zaczyn wraz z oliwą. Mieszać przez 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki oliwki, krótko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie równe

Z miłości do słodkości
Orzechowo-czekoladowe kalorie 257

mocno czekoladowa masa. Mozna zapomniec o calym tygodniu, o pracy, problemach i brzydkiej pogodzie. Teraz najlepiej rozkoszowac sie smakiem i aromatem tego cudownego ciasta.Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowaskadniki:ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji(...)Wykonanie:Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone w wiorki. Wyrobic ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 2 godziny.Foremke do tart wysmarowac maslem. Dno i boki wylozyc ciastem. Nakluc je widelcem w kilku miejscach, nakryc papierem do pieczenia i obciazyc np grochem. Piec przez 20 minut

Przysmaki Karolki
Swieta. Mazurki. Pisanki 192

kilku dni w domu pojawiaja sie nowe dekoracje przynoszone z przedszkola, to kolorowe pisanki, ktore zdobia nasz stol. Dzis pojawi sie tez prezent od przedszkolnego Zajaczka.Mazurek czekoladowyskladniki na ciasto:200g maki100g maslaszczypta soli2 lyzki cukru3 lyzki wodyWszystkie skladniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto, ktore bedzie bardzo elastyczne. Ciasta nie trzeba odkladac do lodowki, mozna od razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy(...)mazurek lub kilka malych.Ja po rozwalkowaniu ciasta wycielam 7 okregow, ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta.Mazurki przed zrobieniem ramki (kulek) smarujemy rozmaconym jajkiem, a nastepnie robimy ramke z kuleczek lub waleczka.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy je widelcem.skladniki na mase czekoladowa150g gorzkiej czekolady30g masla2 lyzki mlekaokolo 3 lyzki cukru pudrukilka

Przysmaki Karolki