Odkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu(...)kryształu. Dzięki temu białka będą lśniące, zwarte i trwalsze niż zazwyczaj. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego
W kuchni Karmel-itkiprzesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą. Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami. Mieszam raz jeszcze. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni z termoobiegiem. Foremkę na 12 muffinek wykładam papilotkami (lub papilotki wkładam potrójnie jedna w drugą, by je usztywnić). Uzupełniam(...)ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, a najlepiej do "suchego patyczka". Po upieczeniu zostawiam muffinki do wystudzenia w piekarniku. Leciutko upadną. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimówiłam ze smutkiem mamie.- Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się nie spodobały. Wygrałam z chorobą, ale nadal(...)mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę. Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce
W kuchni Karmel-itkiPyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie
coolinarnastrefa.blogspot.comMakowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku(...)orzechów laskowych 3 łyżki miodu miodu 2 białka Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple starając się nie spychać kotów z grzejników :) Czekamy aż masa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę. W międzyczasie
sama złodyczkosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić.Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie. Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, usmażoną cebulkę i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto. Można użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej(...)misce pod przykryciem (ściereczka kuchenna) na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Większą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie
Grunt to przepis!ostygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez
Niezły Młynekdawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek(...)drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym
Kolorowa kuchnia Elkiczekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj. Smacznego! English
karmelowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przygotowałam dla Was zestawienie propozycji ciast na Święta " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystarczy, że klikniecie na interesujące Was ciasto, a zostaniecie przekierowani do danego przepisu. Mam nadzieje, że każdy znajdzie coś dla siebie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Propozycje ciast
Marta GotujeOstatnio słyszałam, że niektórzy pieką keksa na Wielkanoc, ale w mojej rodzinie jest to pozycja zdecydowanie bożonarodzeniowa. A jak jest u Was? Dla kogo: dla fanów bakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki(...)obtoczyć w mące. Masło utrzeć dodając po trochę cukier, żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w ciasto. Blaszkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni. Blacha: korytko
Mania WypiekaniaChoinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy
Kulinarne Inspiracjeponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu(...)nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska