przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:372/934)

Kostka kokosowa 282

Coś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...)ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.  Beza z kokosem  Białka ubić

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe ciasto z gruszkami… 259

Październik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Brzoskwiniowiec 213

jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości)   Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12%   Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je   na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy przekrojone na pół brzoskwinie (oczywiście bez pestek(...)Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 198

złe! Lubię jesień, która otula nas szeleszczącym płaszczem spokoju. Trochę zagubiona, poddaję się jej nastrojom. Kroczymy ramię w ramię, ku nieznanemu. I dzisiaj mam dla Was prawdziwie jesienne ciasto. Razem z Panną Malwinną , Mopsikiem , Lejdi , Emilią i Anią postanowiłyśmy wykorzystać w naszych kuchniach śliwki. Ich intensywny fiolet przyprawia niemal o zawroty głowy, gdy słodki sok ścieka po brodzie. Tym razem(...)jaka śliczna to nazwa! Nie wiem dlaczego, kojarzy mi się z Paryżem i francuską elegancją. Dlatego moje słonecznie kuleczki, jeszcze z Polski przywiezione, połączyłam z migdałami. Tarte w cieście i płatki na wierzchu, które razem z cukrem tworzą cudownie chrupiącą skorupkę. Moje śliwki były bardzo soczyste; na zdjęciu widać, że sok się skarmelizował na brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślana tarta z owocami leśnymi 192

jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych(...)masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy

Poezja smaku
"Wiśniaczek" 175

Wiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)piana będzie szklista i sztywna zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dosypywać małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączyć wszystko łyżką, nie miksować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160st C ok 15-20 min. Po wystudzeniu przekroić

Maślane ciasteczko
Ciasto "Lion" 391

Takie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko  jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu  ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie(...)zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.   Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier

Maślane ciasteczko
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 220

łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut, aż lekko się zarumieni.  Składniki na wypełnienie: - 200-250g borówek - 40g tartych migdałów - 1 łyżka syropu klonowego - 1 żółtko *opcjonalnie: cukier puder z ksylitolu lub zwykły Borówki myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Jeśli mamy całe migdały to mielimy je w młynku

Be Fit Be Strong
Kolorowe jesienne ciasto 169

Jakoś to ciasto mi umknęło i nie opublikowałam go do tej pory na blogu. A jest to ciasto, które wywalczyło pierwsze miejsce na FB w grupie " proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ". Szkoda, że już takie konkursiki nie są tam organizowane, bo fajna zabawa była. No ale cóż, zadecydowano i tak musi być/ Jeśli

Ewa w kuchni
Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem. 192

Wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole już wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia. Składniki: (na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem) 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki , 1 łyżeczka sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, 3 jabłka (słodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć

Nie tylko w kuchni
Jagodowa kubanka 208

wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier(...)ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami

Nie tylko w kuchni
Ciasto jogurtowe odmierzane kubkami 227

szklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych  Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180*  przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało. Po dodaniu jajka była wilgotna(...)dosypałam mąki. Dobrze jest też mieć do odmierzania 2 kubki o poj. 150 g, dlatego, że jogurt dodawałam w przedostatniej kolejności. I ewentualnie następnym razem zrobię kruszonkę z tego ciasta

Proste Potrawy
Mufinki z winogronami 190

misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona i  przykryć ciastem. Muffiny posypać cukrem waniliowym lub kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
CUSZIMA 191

Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix. Dodatkowo:   duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe truskawki na wyłożenie na wierzch   Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami

Niespełnione zdolności kulinarne
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 190

powstał.Nie jest doskonały,jak zawsze coś bym zmieniła...no ale...niesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję. Składniki:  Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce(...)łyżką lub mikserem,ale bardzo krótko.Masa zrobi się gęstsza.Odłożyć trochę gotowej masy do dekoracji na górę.Do reszty dodać startą na grubej tarce czekoladę i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować połowę masy na drugi blat,przykryć trzecim.Na górze posmarować tylko nieznacznie,aby pokryć i wyrównać powierzchnię.Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.Po tym czasie delikatnie

Niespełnione zdolności kulinarne