jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych(...)masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy
Poezja smakuWiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)piana będzie szklista i sztywna zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dosypywać małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączyć wszystko łyżką, nie miksować. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160st C ok 15-20 min. Po wystudzeniu przekroić
Maślane ciasteczkoTakie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie(...)zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo. Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier
Maślane ciasteczkołyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut, aż lekko się zarumieni. Składniki na wypełnienie: - 200-250g borówek - 40g tartych migdałów - 1 łyżka syropu klonowego - 1 żółtko *opcjonalnie: cukier puder z ksylitolu lub zwykły Borówki myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Jeśli mamy całe migdały to mielimy je w młynku
Be Fit Be StrongJakoś to ciasto mi umknęło i nie opublikowałam go do tej pory na blogu. A jest to ciasto, które wywalczyło pierwsze miejsce na FB w grupie " proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ". Szkoda, że już takie konkursiki nie są tam organizowane, bo fajna zabawa była. No ale cóż, zadecydowano i tak musi być/ Jeśli
Ewa w kuchniWilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole już wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia. Składniki: (na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem) 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki , 1 łyżeczka sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, 3 jabłka (słodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć
Nie tylko w kuchniwykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier(...)ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami
Nie tylko w kuchniszklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało. Po dodaniu jajka była wilgotna(...)dosypałam mąki. Dobrze jest też mieć do odmierzania 2 kubki o poj. 150 g, dlatego, że jogurt dodawałam w przedostatniej kolejności. I ewentualnie następnym razem zrobię kruszonkę z tego ciasta
Proste Potrawymisce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona i przykryć ciastem. Muffiny posypać cukrem waniliowym lub kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieDawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix. Dodatkowo: duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe truskawki na wyłożenie na wierzch Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami
Niespełnione zdolności kulinarnepowstał.Nie jest doskonały,jak zawsze coś bym zmieniła...no ale...niesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję. Składniki: Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce(...)łyżką lub mikserem,ale bardzo krótko.Masa zrobi się gęstsza.Odłożyć trochę gotowej masy do dekoracji na górę.Do reszty dodać startą na grubej tarce czekoladę i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować połowę masy na drugi blat,przykryć trzecim.Na górze posmarować tylko nieznacznie,aby pokryć i wyrównać powierzchnię.Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.Po tym czasie delikatnie
Niespełnione zdolności kulinarneProponuję Wam dzisiaj niesamowicie delikatne i szybkie ciasto bez pieczenia.Doskonałe na upale letnie dni ale z powodzeniem możemy do niego wrócić zimą..Lekka,delikatna pianka plus owoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki. Spód: 250g herbatników 100g masła(...)winogronami.Tak przygotowaną mleczną masę wylać na spód z ciastek i wstawić do lodówki. Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 2,5 szkl wody,tężejące wylać na mleczną piankę. Gotowe ciasto można udekorować owocami
Niespełnione zdolności kulinarneDziś zapraszam Was na moje ulubione ciasto czekoladowe. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i do tego nie wymaga pieczenia. Najważniejsze o czym musimy pamiętać to to aby zaopatrzyć się w mleko w proszku. Ja je przygotowuję tylko z herbatnikami, ale można dodać do niego orzechy, rodzynki, migdały czy żurawinę. Jednym słowem dodajemy to co lubimy;-). Zapraszam!!! Składniki(...)już masa będzie gotowa przekładamy ją do miski, dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Przelewamy masę do keksówki. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygnie trzymamy ciasto w lodówce. Smacznego
Passion of Cookinglekko ciepłej wody wraz z cukrem i ok. 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich
Słodka StronaSłodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami
VioletoweKucharzenie