Ciasto jest mocno pomarańczowe, mocno czekoladowe, mocno wilgotne.Zaskakuje smakiem i zaskakuje wykonaniem.Do ciasta należy przygotować się dzień wcześniej, ponieważ całe pomarańcze należy gotować przez dwie godziny, a następnie trzeba je wystudzić.Na drugi dzień wystarczy pomarańcze zmiksować i połączyć z resztą składników. Ciasto nie zawiera mąki. Czytaj więcej
bistro mamadomowe Knoppersy.Zwłaszcza, że to ulubione wafelki teściów, stale zaopatrują w nie Hanię ;) W domu Knoppersy są więc dość często. Na FB napisała Ola, że widziała na innych blogach ciasto Knoppers i chętnie zobaczyłaby je u mnie. Poszukałam, trafiłam na wafelki... i właśnie... tak sobie teraz myślę, że Ola miała na myśli ciasto a nie wafelki... :)Ciasto też będzie
bistro mamaPrzepis na to ciasto w wersji z malinamijest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisówna moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,przyszła pora na wersję truskawkową.To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,owoce można dowolnie zmieniać.Może tylko należy unikać tych,przy których galaretce ciężko stężeć ;)Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.Dla wszystkich Babć i Dziadków :)Pięknego święta!Czytaj więcej
bistro mamaskładników i czasu. I tym oto sposobem powstały te roladki. Dodałam to co miałam pod ręką i to był strzał w dziesiątkę :) Szczególnie smakowały mojemu mężowi. Polecam :)opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )2 łyżki mela4 łyżki dobrej jakości masy makowej2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny2 łyżki kropelek czekoladowych2 łyżki posiekanych migdałów50 g gorzkiej kuwerturyZa pomocą(...)silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem.Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy masę makową.Posypujemy ją równomiernie resztą dodatków.Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Odstawiamy do wystudzenia.W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę.Każde ciasto polewamy małą łyżeczką
Mienta blogstanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia. Jabłkowe róże w cieście francuskimskładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego3 jabłka80 g cukru5 łyżek brązowego cukrusok z połowy
Przysmaki Karolkigorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy(...)około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemnościorzechami.Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi
Słodkie Przyjemnościmuszę jeszcze trochę poczekać. Pogoda jakoś nie chce odpuścić. Jedynie co mogę zrobić to zaproponować Wam egzotyczne ciasteczka, które choć trochę przypomną Wam smak wakacji. Zapraszam!"Składnikiopakowanie ciasta francuskiegobanan4 plasterki ananasa3 nektarynkicukier cynamonowySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 200`COwoce obieramy i kroimy na drobne kawałki.Ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną. Kroimy na 12 kawałków. Na każdy(...)nich układamy parę kawałeczków banana, nektarynki i ananasa. Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmoże szykuje się u Was jakieś przyjęcie? Ta tarta będzie się nadawała idealnie! Zapraszam!"Składniki:Krem muślinowy:400 ml mleka5 żółtek5 łyżek cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemnaczanejłyżka masłaKruche ciasto:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko4 szklanki jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym(...)Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc.Smacznego
Słodkie Przyjemnościszczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy
Słodkie Przyjemnościlepszego niż domowe, tradycyjne ciasto. Zapach unoszący się po mieszkaniu, relaks z rodziną przy stole lub wygodnej kanapie z filiżanką kawy/herbaty w dłoniach. Po prostu nie ma. Dla mnie nic innego w niedzielne popołudnie się nie liczy. Nie zawsze mam okazję w ten sposób odpoczywać, ale gdy to już następuje, robię to na 100%. Tak było również i tym razem(...)mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodajemy razem z żółtkami i mieszamy.Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną, puszystą masę - dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i lekko mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut.Ciasto pozostawiamy
Słodkie Przyjemnościwielkiej potrzeby przygotowania tortu dla Mamy z okazji jej urodzin. Wyszedł lepiej niż się tego spodziewałam, choć tak na prawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą(...)kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic.Ciasta wstawiamy do nagrzanego do 160`C i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i wykładamy do na blaszkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowując bezę.Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy. Gdy masa będzie sztywna dosypujemy stopniowo cukier
Słodkie Przyjemnościmięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!Przepis na 12 szt.Składniki:200 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudrupół porcji(...)sosu żurawinowegoKruche ciasto100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajkaSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.Foremki wstawiamy do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościCiasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam piernikowe blaty, przełożyłam powidłami i zostawiłam na 4 dni żeby dobrze zmiękły. Później tylko pokroiłam na mniejsze porcje, posmarowałam czekoladową polewą i przybrałam. W sumie niedużo(...)przy tym pierniku roboty a mnóstwo pysznego ciasta, którym podzieliłam się z rodziną. Zapach i smak takiego piernika są niesamowite i wiem, że będę go przygotowywać już na każde Boże Narodzenie.Jak przygotować ciasto na piernik staropolski ?ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g sera żółtego gouda2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszkiszczypiorek lub natkę z młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam(...)pieprzem. Wykładam i równomiernie rozprowadzam na arkuszu ciasta francuskiego pamiętając aby zostawić 2 "marginesy" na dłuższych bokach. Zwijam w rulon możliwie ciasno a następnie kroję w ok 1,5 cm krążki. Po ułożeniu na blasze z odpowiednimi odstępami smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam ok 12 minut w 190-200oC.Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.Smacznego
Mechanik w kuchni