przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:394/934)

Ciasteczka roztopione bałwanki 207

posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu(...)Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp

Food Square
Ciasteczka korzenne z miodem 359

Cudowne ciasteczka dla wszystkich wielbicieli słodkości :) Pięknie pachną przyprawą korzenną, a miód nadaje im niezwyklej kruchości. Ciastka są korzenne, a nie piernikowe :) Ciasto jest bezproblemowe, łatwo się wałkuje i idealnie odwzorowuje kształty. Jeśli nie macie silikonowych stempelków sprawdzą się ulubione foremki ze świątecznymi wzorami. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej(...)ciasteczek np. Kamis 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać kształty i odciskać wzory.  Piec 10 minut w 200*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z kapustą i grzybami 274

odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą(...)słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2-3 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi wg naszego przepisu Instrukcje Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy

Kulinarna Pokusa
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 230

przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata podawana(...)jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis na mieszankę do słoiczka, taką która ładnie wygląda na półce (to dla estetów) a dla czynnie pijących jesienią

Karo in the Kitchen
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 172

zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie(...)liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, obtoczyć w pozostałym cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe kule z amaretto 192

chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto i pieczemy. Jakie tam bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec(...)czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed chwilą wyciągnęłam srebrne kulki z własnych papci. Pierniczki piekę te same od kilku lat z tego przepisu. Jeśli szukacie ciasta na pierniczki, które po upieczeniu nie tracą kształtu i od razu można je jeść, to naprawdę szczerze polecam. A tymczasem coś z alkoholem dla dorosłych. W piekarniku właśnie siedzi ciasto angielskie

bistro mama
Ciasteczka z wróżbą - na Andrzejki 256

mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka oleju łyżka wody kilka kropel aromatu waniliowego *dodatkowo: cienkie paseczki z wróżbami Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto tak, jak pierogi i delikatnie zginałam na środku (zbliżając "rogi" pierożka

Kulinarny Pamiętnik
Zimowy szparag - skorzonera przepis 211

Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki zrób ciasto lekko soląc. Na rozgrzanym oleju zmaż obtoczoną w cieście Odsącz na papierowym ręczniku. Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem znów w mące. Ale za drugim razem(...)zrobiłam ciasto. I moim zdaniem lepiej, bo mąka osypująca się ze skorzonery nie pali się w oleju tak szybko

AZgotuj!
Pierogi z kaszą jęczmienną 374

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku. Pyszne! CIASTO: 4 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska(...)kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć, w razie konieczności można podlać wywarem. Odstawić do wystudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu

https:KKuchniaMniam
Domowa przyprawa do piernika 188

Domowa przyprawa do piernika  Domowa przyprawa korzenna, to przyprawa, która panuje zimą wszędzie! Używamy ją do piernika, pierniczków, ciast, herbaty, kawy itd. Używamy ją po prostu do wszystkiego (no nie do wszystkiego... ale bardzo dużo gdzie).  Większość uważa, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika, to jest bardzo trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie dobrego

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe serca z cynamonem 193

Składniki na ciasto mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl mleko, 160ml cukier, 2 i 1/2 łyżki jajko, 1 szt sól, 1/2 łyżeczki drożdże świeże, 20g masło roztopione, 2 łyżki Składniki na nadzienie cukier, 8 łyżek cynamon, 1 łyżka masło roztopione, 2-3 łyżki Przygotowanie Mleko podgrzewamy, ma być letnie, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy(...)minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, jajko, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym

Gotowanie moimi oczami
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 262

nawiążemy ponownie do tego pomysłu wykorzystując podobny, choć niezupełnie taki sam farsz. Tym razem jednak nadziejemy nim nie placki naleśnikowe, lecz pierogi. Wykorzystamy do tego celu poprzedni przepis na ciasto na pierogi gotowane . Pierogi to oczywiście dość naturalne rozwiązanie dla takiego farszu, ale pójdziemy jeszcze o krok dalej. Nie poprzestaniemy bowiem na ich ugotowaniu – ważne jest jak je podamy. Zdecydowanie(...)100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut. W międzyczasie pieczarki

Kulinarna Pokusa
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 225

cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta

Di gotuje
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 148

robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy(...)upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec paluszki 10-13 minut, muszą się lekko zarumienić. Zostawić, żeby ostygły. Zimne włożyć do szklanego naczynia, gotowe. Są pyszne, mój mąż mi prawie wszystkie wyjadł, musiałam kilka schować na drugi dzień. Porcja nie jest

Kuchnia Pokoleń
Babeczki dyniowe z amarantusem 199

namoczone w wodzie) Piekarnik rozgrzać do 200 C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papilotkami bądź smarujemy lekko olejem, choć ja szczerze dziś polecam silikonowe formy, są znacznie przyjemniejsze w użytkowaniu. Ciasto przygotowujemy dość standardowo, jak większość muffinek. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, proszek, sodę, przyprawy i amarantus, wszystko powinno być przemieszane. Na środku suchej masy trzeba zrobić dołek(...)wlać w niego składniki mokre, czyli puree z dyni, olej, lekko rozbełtane jajko, rozgniecionego banana, a na koniec odsączone rodzynki. Całość energicznie mieszamy łyżką, a powstałe ciasto nakładamy do foremek do 3/4 ich wysokości. Z wierzchu można posypać amarantusem ekspandowanym i lekko przyklepać, żeby przywarł do ciasta. Babeczki pieczemy 20 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko