przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:398/934)

Babka – zebra 217

przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy,   i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Mięso mielone w cieście francuskim 475

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 350g pieczarek,  1 cebula, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli - po odsączeniu 240g, 200g startego sera żółtego, olej, 3 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 5 niedużych ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, czerowna słodka papryka, jajko. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w paseczki - podsmażyć razem w bardzo(...)majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie, wzdłuż na środku. Na mięso wyłożyć odsączoną i przepłukaną zimną wodą fasolkę i posypać serem żółtym. Boki ciasta francuskiego ponacinać i na zmianę przeplatać. Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać majerankiem

W kuchni u Moniki
Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym 178

jakiś fan pizzy? Bo ta jest jedną z lepszych jakie robiłam. Macie ochotę? :) Pamiętajcie o użyciu składników jak najlepszej jakości aby pizza była wyrazista w smaku tak jak moja. ciasto: 300 g mąki pszennej 160 ml soku pomidorowo-warzywnego (użyłam soku sklepowego, naturalnego bez zbędnych dodatków) opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano szczypta soli 0/5 łyżeczki cukru trzcinowego(...)figi duży plaster dobrej szynki serrano kulka mozzarelli 30 g gorgonzoli 30 g camemberta odrobina parmezanu 2 małe szalotki lub 0/5 dużej kilka listków bazylii   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy

Mienta blog
Chlebek bananowy / Banana bread 185

teaspoon baking soda szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 20 min, pieczenie: ok. 55 min, ilość: 1 bochenek Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do ciasta. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był zbyt kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Żurawinę możemy pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche(...)sobą (jajka, cukier, drobno rozdrobnione banany, olej i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 55 minut. Smacznego! *****   First, we prepare ons, that we add to the dough. We cut goat

Projekty ze smakiem
Placki dyniowe 192

wylicza ile potraw można przygotować z krewetek? Podobnie jest z dynią. Na samą myśl o dyni w mojej głowie sama pisze się długa lista pyszności: zupa krem z dyni, ciasto dyniowe, curry, hummus.... Gruba warstwa zwartego, pomarańczowego miąższu gotowa jest na wszelkie kulinarne wyzwania. Doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Placuszki dyniowe swoją lekkością i puszystością przebiją każde pankejki(...)dżem  Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki do ich połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną olejem i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównujemy powierzchnię nałożonego ciasta i smażymy placki na niezbyt dużym ogniu z obydwu stron, aż wyrosną i się lekko przyrumienią. Podajemy z cukrem pudrem i ulubionym dżemem

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka sypana 184

Długo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na pieczenie, jak i dla tych którzy nie są mistrzami pieczenia. Ba! ono nie może się nie udać :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy(...)drugą szklankę suchych składników, resztę jabłek- cynamon i cukier i ostatnią szklankę składników suchych. Na górę ścieramy na tarce najlepiej wcześniej zamrożone masło, lub kroimy je w cienkie plasterki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 60 minut. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE 171

cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę i budyń waniliowy przesiewamy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - mieszamy. Do miski z produktami sypkimi dodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty

Ciastka - domowe słodkości
PIEROGI UKRAIŃSKIE 181

babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki boczek i duża biała cebula. No to zaczynajmy.  Składniki na ciasto :  Jak zrobić najlepsze ciasto jest  T U T AJ  także już nie będę powielała, bo za bardzo nie mam czasu od razu przejdę do nadzienia.  Składniki(...)bardzo drobną kosteczkę.  Ziemniaki odcedzić i za pomocą praski zrobić puree. Dodać boczek i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić dużą ilością pieprzu i odrobiną soli.  Z zagniecionego ciasta, wykrawać krążki i nadziewać farszem. Gotować ok 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać podsmażone lub prosto z wody.    Smacznego

pieprzny smaczek
Naleśnikowe placuszki z jabłkami 219

szklanki oleju rzepakowego mała szczypta soli Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę. Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku. Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego

kolorowotorcikowo
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 178

kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastemCiasto zawijamy w folię

Food Square
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6316

mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka(...)tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić

Nie tylko w kuchni
Ciasto dyniowe w kształcie serca 199

wody jeśli mamy orzechy to trochę można dodać  W przepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :) P rzygotowanie: Do całych jaj wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę Dodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone masło- wymieszać(...)Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, sodką, cynamonem, gałką ewentualnie przyprawą do piernika Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo- jajecznej i mieszać mikserem Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę wody lub mleka. przepis stąd  - zmodyfikowany trochę przeze mnie .  W przepisie nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać

Proste Potrawy
Chleb kukurydziany 174

mąki pszennej oraz 50 g mąki kukurydzianej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 min, aby powstał zaczyn. 2. Wyrośnięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 7-10 minut. Aż będzie elastyczne. Odłożyć do miski na 2 h, żeby ciasto wyrosło (musi co najmniej podwoić objętość). 3. Ciasto

Moja Galeria Smaku
Naleśniki biszkoptowe z serem i sosem czekoladowym 212

Naleśniki, słodkie pyszności. Tradycyjne, najpopularniejsze nadziewane są białym serem z rodzynkami. Te zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem(...)żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku  serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb na drożdżach (stara receptura) 165

Wziąć 8 litrów suchej wygrzanej mąki, rozrobić z dwoma litrami mleka lub wody, 20 gramów drożdży , wsypać soli, karolku lub kopru według upodobania, wyrobić ciasto doskonale i postawić w ciepłym miejscu , żeby podrosło. Po dostatecznem wyrośnięciu ciasta, wziąć mąki na stolnicę, wyrobić lekko bochenki, a po dostatecznem wyrośnięciu bochenków wsadzić je w gorący piec do upieczenia. Bochenki można od czasu(...)mieć grubo zapieczoną skórkę Można je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy  SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta

Z Kuchni Do Kuchni