przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:226/934)

CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 276

razu zaczynamy energicznie mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż masa zacznie odchodzić od powierzchni garnka i formować się w coś na kształt kuli. Wyłączamy wtedy palnik i zostawiamy ciasto na kilka minut, aby nieco ostygło. 3. PIEKARNIKWłączcie go na 220 stopni, opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę przepisu.4. JAJKA (3 min)Kiedy ciasto nieco się ochłodzi (mniej więcej(...)startego sera (resztą posypiemy ptysie z góry) i dokładnie mieszamy.5. PORCJOWANIE (4 min)Gotową masę nakładamy małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier jest niezbędny, gdyż ciasto bardzo się klei), pamiętając o sporych odstępach, gdyż ptysie znacznie zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. My wybraliśmy porcję wielkości kopiastej łyżeczki, ale wyszły z tego ptysie średnicy 4-5 cm, więc

Nerds Kitchen
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 277

zobaczyłam to ciasto, zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Wszyscy wiemy, że jemy oczami, gdybym mogła pochłonęłabym całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki(...)Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki

cooklife
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 256

Czekoladowy biszkopt, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne i polewa czekoladowa. Fanów tego połączenia, które przywodzi na myśl popularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy.  Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy1/2 szklanki(...)orzechowego. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na dwie części.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą masła orzechowego i wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Ok. 50 g orzeszków ziemnych (jeśli używamy solonych warto je wcześniej przepłukać w wodzie) drobno siekamy. W garnku, na małym ogniu podgrzewamy miód wraz z cukrem do całkowitego rozpuszczenia

Słodka Strona
Domowy Longer KFC 2412

Sposób przygotowania:Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bu(...)dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą

Słodka Strona
Domowy Zinger KFC 1626

Sposób przygotowania:Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach(...)dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą

Słodka Strona
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 301

jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum

Słodka Strona
Łyżkowa szarlotka 165

kilka łyżek. Teraz wiem co muszę kupić, bo się skończyło :). Wiem na pewno, że ta szarlotka zagości u mnie na stole jeszcze nie raz. Wyszła przepyszna.Składniki:Ciasto:jajko3 łyżki mąki6 łyżek otrąb pszennych2 łyżki mąki ziemniaczanej (dodałam jej bo ciasto było strasznie klejące)2 łyżki masła3  łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniapół opakowania cukru waniliowego (łyżka)Beza:3 białka5(...)porządnych łyżek)Wykonanie:Maki przesiać dodać otręby, proszek i cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić

Moje pyszne gotowanie
Cynamonowy kwiatuszek 149

początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :).Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie.Składniki:Ciasto:2 1/2 szklanki mąki20 g drożdżyłyżeczka soli6 łyżek cukru200 ml ciepłej wodyNa syrop:grudka masła3 łyżki mleka3 łyżki cukruszczypta cynamonuWykonanie:Ciasto(...)kuchni, zazwyczaj jest ciepła, bo się na niej coś pichci.Następnie nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, dodajemy resztę cukru, oraz wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą gładką konsystencje. Powinno odchodzić od miski i nie kleić się do raki. Ugniatamy tak ok. 6-8 minut. Następnie nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy, aż wyrośnie. Jakieś

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z budyniem 147

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski

Moje pyszne gotowanie
Czekoladowe grzebienie 168

minie, jestem tego pewna, po nic tak ni smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D.A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie(...)nasz rozczyn podwoił swoją objętość.Następnie do naszej mąki dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru, wymieszać. Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn, żółtka i roztopione letnie masło. Dokładnie zanieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Następnie rozkładamy stolnicę. Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka na serku waniliowym 158

postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę miała ochotę na szarlotkę z lodami(...)przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać. Dodać serek. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną troszeczkę większą (to będzie nasz spód).Następnie prostokątną dużą brytfankę nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (to większe) i dać na dno blachy.Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto

Moje pyszne gotowanie
Pierogi ruskie 121

przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję, że również Wy spróbujecie je wykonać.Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy(...)oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie więcej, Wszystko zależy od użytej mąki. Robiąc ciasto na pewno będziecie wiedzieć czy dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które

upichcic
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 203

być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;)Składniki ciasta:pół kostki miękkiego masła,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto(...)podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka,1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków",1 łyżka masła.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każda ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze na 3-4 części, tak aby uzyskać nie za grube podłużne plastry.Na patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 126

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie wieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście(...)połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli - wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące.Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 239

opcjonalnie,barwniki spożywcze - opcjonalnie.W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam(...)barwnika zielonego i żółtego.Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej.Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam na grubość ciasta makaronowego, a część na grubszą. Wykrawać dowolne kształty foremkami lub radełkiem.(Po upieczeniu cieńsze ciasteczka były bardziej chrupiące, a grubsze przypominały biszkopciki.) Przed upieczeniem można posmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna