TORT RYBKA 251Pewien gentlemen obchodzi dzisiaj swoje trzecie urodziny. Z tej okazji upiekłam mu kolorowy tort. Liczę na uśmiech na Jego twarzy, kiedy będzie zdmuchiwał świeczki. Taką rybkę
Przepisy Aleksandry
ROZDAJĘ KALENDARZE :) 169Przygotowałam dla Was słodki kalendarz na 2012 rok :) Dostępne są wersje do druku i na pulpit. Jeżeli chcielibyście taki kalendarz dostać wystarczy wybrać jedną z
Przepisy Aleksandry
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE :) 189(na skrzypcach gra chłopak z mojego rodzinnego miasta :) )
Przepisy Aleksandry
JAJECZNICA PO GOSPODARSKU 232Już parę razy wspominałam, że moja cała rodzina to kresowiacy. Jadamy potrawy, które często nie są znane moim znajomym. Jednym z moich ulubionych śniadań jest prosta
Przepisy Aleksandry
UWAGA GRILL GAZOWY NA SPRZEDAŻ 156Zdjęcie pochodzi ze strony ogrodosfera.pl Mam do sprzedania grill gazowy firmy Master. Nowiutki (jeszcze w kartonie). Cena 1400 zł :) Grill jest w Polsce, więc nie będzie
Przepisy Aleksandry
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 199Harissa to popularna w północnej Afryce (przede wszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany
Przepisy Aleksandry
Co to jest: MAFTOUL? 232Maftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur
Przepisy Aleksandry
Co to jest: CYNAMONOWIEC WONNY (KASJA)? 214Kasja (ang. Cassia) to przyprawa produkowana głównie w Chinach, która smakuje i wygląda identycznie, jak znany nam cynamon (jednakże jest od niego dużo tańsza i przez
Przepisy Aleksandry
Co to jest: SUSZONE KWIATY LAWENDY? 242Używanie lawendy w kuchni to dla mnie duża nowość. Lawendowy zapach kojarzył mi się głównie z potpourri i nigdy nie pomyślałam, że może nim pachnieć, np
Przepisy Aleksandry
Co to jest: PANKO? 217Panko ( パン粉) to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza
Przepisy Aleksandry
Co to jest: MELASA Z GRANATÓW? 242Melasa z granatów to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom. Melasa nie jest melasą w ścisłym
Przepisy Aleksandry
Co to jest: SUMAK? 226Sumak (Sumac, Sumach) to roślina należąca do rodziny nanerczowatych. Jej sproszkowane owoce wykorzystywane są w kuchni bliskowschodniej i nadają potrawie smaku zbliżonego do średnio kwaśnej cytryny
Przepisy Aleksandry
ZDROWE ŚNIADANIE - KOLOROWE KANAPKI 264Śniadanie to, według mnie, najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ daje nam siłę i energię do działań w pracy czy szkole. Lubię urozmaicone śniadania z dużą
Przepisy Aleksandry
Co to jest: MOGHRABIEH? 239Moghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii. Moghrabieh znaczy
Przepisy Aleksandry
Co to jest: SOLIRÓD? 179Czy spotkaliście się kiedyś z tymi zielonymi gałązkami? Przyznaję, że znam je dopiero od kilku miesięcy, ale dopiero przy ostatniej wizycie w jednej z liverpoolskich restauracji
Przepisy Aleksandry