przepis - 33114 przepisów (strona:855/2208)

TORT RYBKA 248

Pewien gentlemen obchodzi dzisiaj swoje trzecie urodziny. Z tej okazji upiekłam mu kolorowy tort. Liczę na uśmiech na Jego twarzy, kiedy będzie zdmuchiwał świeczki. Taką rybkę

Przepisy Aleksandry
ROZDAJĘ KALENDARZE :) 163

Przygotowałam dla Was słodki kalendarz na 2012 rok :) Dostępne są wersje do druku i na pulpit.  Jeżeli chcielibyście taki kalendarz dostać wystarczy wybrać jedną z

Przepisy Aleksandry
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE :) 183

(na skrzypcach gra chłopak z mojego rodzinnego miasta :) )

Przepisy Aleksandry
JAJECZNICA PO GOSPODARSKU 223

Już parę razy wspominałam, że moja cała rodzina to kresowiacy. Jadamy potrawy, które często nie są znane moim znajomym. Jednym z moich ulubionych śniadań jest prosta

Przepisy Aleksandry
UWAGA GRILL GAZOWY NA SPRZEDAŻ 149

Zdjęcie pochodzi ze strony ogrodosfera.pl Mam do sprzedania grill gazowy firmy Master. Nowiutki (jeszcze w kartonie). Cena 1400 zł :) Grill jest w Polsce, więc nie będzie

Przepisy Aleksandry
Co to jest: HARISSA Z PŁATKAMI RÓŻY? 193

Harissa to popularna w północnej Afryce (przede wszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany

Przepisy Aleksandry
Co to jest: MAFTOUL? 228

Maftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur

Przepisy Aleksandry
Co to jest: CYNAMONOWIEC WONNY (KASJA)? 204

Kasja (ang. Cassia) to przyprawa produkowana głównie w Chinach, która smakuje i wygląda identycznie, jak znany nam cynamon (jednakże jest od niego dużo tańsza i przez

Przepisy Aleksandry
Co to jest: SUSZONE KWIATY LAWENDY? 233

Używanie lawendy w kuchni to dla mnie duża nowość. Lawendowy zapach kojarzył mi się głównie z potpourri i nigdy nie pomyślałam, że może nim pachnieć, np

Przepisy Aleksandry
Co to jest: PANKO? 208

Panko ( パン粉)  to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza

Przepisy Aleksandry
Co to jest: MELASA Z GRANATÓW? 234

Melasa z granatów to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom.  Melasa nie jest melasą w ścisłym

Przepisy Aleksandry
Co to jest: SUMAK? 217

Sumak (Sumac, Sumach) to roślina należąca do rodziny nanerczowatych. Jej sproszkowane owoce wykorzystywane są w kuchni bliskowschodniej i nadają potrawie smaku zbliżonego do średnio kwaśnej cytryny

Przepisy Aleksandry
ZDROWE ŚNIADANIE - KOLOROWE KANAPKI 256

Śniadanie to, według mnie, najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ daje nam siłę i energię do działań w pracy czy szkole. Lubię urozmaicone śniadania z dużą

Przepisy Aleksandry
Co to jest: MOGHRABIEH? 227

Moghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii. Moghrabieh znaczy

Przepisy Aleksandry
Co to jest: SOLIRÓD? 170

Czy spotkaliście się kiedyś z tymi zielonymi gałązkami? Przyznaję, że znam je dopiero od kilku miesięcy, ale dopiero przy ostatniej wizycie w jednej z liverpoolskich restauracji

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania