przepis - 33114 przepisów (strona:500/2208)

Cukiniowe krążki 194

Po raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym

Salonik smaków
Babka piaskowa 225

Przeglądając różne książki kucharskie zwróciłam uwagę na apetyczną  babkę piaskową . Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag

Salonik smaków
Babka z owocami kandyzowanymi 307

Keks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4

Salonik smaków
Pancakes 170

Ależ dzisiejsze śniadanie było pyszne. Pancakes - amerykańskie naleśniki. Te delikatne placuszki są idealną propozycją do porannej kawy z mleczkiem. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka 1

Salonik smaków
Nalewka malinowa 762

Jeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie

Salonik smaków
Nalewka czereśniowa 157

Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych czereśni 3/4 litra wódki 1 szklanka cukru Owoce myjemy, oczyszczamy, drylujemy i przekładamy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką, szczelnie

Salonik smaków
Czereśnie w occie 169

Czereśnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym chronią serce. A sezon na nie krótki, jedzmy

Salonik smaków
Korniszonki 183

Gdy już wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję.  Składniki: 2 kg

Salonik smaków
Rurki z bitą śmietaną 151

Od dawna chciałam przygotować rurki z bitą śmietaną. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je

Salonik smaków
Pierogi z serem 186

Takie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na

Salonik smaków
Kruche rogaliki drożdżowe 240

Dzisiaj polecam pyszne,  kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z

Salonik smaków
Strogonow 246

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka

Salonik smaków
Surówka z białej kapusty 173

Czy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki

Salonik smaków
Sałatka porowa z brzoskwiniami 344

Na każdym stole obok dań mięsnych królują sałatki. Por, biała kapusta, jabłko i słodka brzoskwinia to ciekawe połączenie. Zapraszam na sałatkę porową z brzoskwiniami. Składniki: 30

Salonik smaków
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 246

Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania