Po raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym
Salonik smakówPrzeglądając różne książki kucharskie zwróciłam uwagę na apetyczną babkę piaskową . Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag
Salonik smakówKeks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4
Salonik smakówAleż dzisiejsze śniadanie było pyszne. Pancakes - amerykańskie naleśniki. Te delikatne placuszki są idealną propozycją do porannej kawy z mleczkiem. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka 1
Salonik smakówJeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie
Salonik smakówSkładniki: 1 kg bardzo dojrzałych czereśni 3/4 litra wódki 1 szklanka cukru Owoce myjemy, oczyszczamy, drylujemy i przekładamy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką, szczelnie
Salonik smakówCzereśnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym chronią serce. A sezon na nie krótki, jedzmy
Salonik smakówGdy już wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję. Składniki: 2 kg
Salonik smakówOd dawna chciałam przygotować rurki z bitą śmietaną. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je
Salonik smakówTakie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na
Salonik smakówDzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z
Salonik smakówStrogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek szklanka
Salonik smakówCzy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki
Salonik smakówNa każdym stole obok dań mięsnych królują sałatki. Por, biała kapusta, jabłko i słodka brzoskwinia to ciekawe połączenie. Zapraszam na sałatkę porową z brzoskwiniami. Składniki: 30
Salonik smakówCzy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3
Salonik smaków