Placuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją. Takie placki to dobry pomysł
Smaczna PyzaPochwiak jedwabnikowy Volvariella bombycina to dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto
Smaczna PyzaPłachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem
Smaczna PyzaSiedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Moje dania z siedzuniem sosnowym : - Karczek w szmacianym sosie - Zupa cukiniowa ze szmaciakiem
Smaczna PyzaKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam
Smaczna PyzaPizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaTe gofry z marcepanem to taka kombinacja jaką popełniłam jakiś czas temu. Ciekawy posmak migdałów więc gofry wyszły nieco inne niż zwykłe i same w sobie
Smaczna PyzaKochani, odlatuję ! Toskania już na mnie czeka więc do zobaczenia za jakiś czas. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKoźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po
Smaczna PyzaMaślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski. To grzyb mikoryzowy
Smaczna PyzaTwardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci . Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy
Smaczna PyzaMielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy
Smaczna PyzaGalaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji. Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd
Smaczna PyzaBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie
Smaczna PyzaBorowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny
Smaczna Pyza