Kasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, przedszkolnych obiadów i podwieczorków. Nigdy nie lubiłam ryżu czy kaszy podanej z owocami, i nikt u mnie w rodzinie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada
Bernika - moj kulinarny pamietnikKaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka
Bernika - moj kulinarny pamietnikTe zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia . Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na
Bernika - moj kulinarny pamietnikLemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i
Bernika - moj kulinarny pamietnikOzorki często u nas bywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z
Bernika - moj kulinarny pamietnikGrochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne
Bernika - moj kulinarny pamietnikZ okazji wczorajszego Dnia Dziecka postanowiłam córce i nam - w końcu też jesteśmy dziećmi naszych rodziców - zrobić placuszki serowe z truskawkami i po raz pierwszy w
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj coś z działu zrób to sam. Na półkach w sklepach można spotkać wiele rodzajów olejów smakowych, a to czosnkowy, ziołowy, paprykowy itp. firmy prześcigają się
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętacie z dzieciństwa domowy, biały ser? Nie takie kupny ze sklepu ale taki zrobiony przez babcie, czy mamę z mleka prosto od krowy. Ja pamiętam, chodziłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikTo ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikKupujecie gotowe jarzynki do zup i potraw? A może gustujecie w vegetach i tego typu wynalazkach? A czy wiecie, że mimo najlepszych reklam, zapewnień i dobrych
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste
Bernika - moj kulinarny pamietnik