Pierwsze ciepłe dni nastały, a z nimi w sklepach pojawiła się pierwsza botwinka. Idealna na najlepszą i najpiękniejszą polską zupę czyli chłodnik. Połączyłam ją z awokado
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na na grilla rozpoczęty, za parę dni majówka wtedy chyba nie będzie polskiego domu, w którym grill nie zostanie pierwszy raz odpalony. Dlatego wychodząc naprzeciw
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzedstawiam wam dzisiaj sałatkę, którą jadłam niedawno na warsztatach u Grzegorza Łapanowskiego . Dla mnie to był hit i oprócz pęczaku najlepsze danie. Skusiłam sie na nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikMajówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie
Bernika - moj kulinarny pamietnikWeekend za oknem nie należy do słonecznych dlatego na blogu będzie dzisiaj wręcz odwrotnie. Zapraszam na słoneczne, cytrynowe babeczki z nadzieniem z lemon curd. Lekkie, bajeczne
Bernika - moj kulinarny pamietnikZazwyczaj robię desery wymagające trochę więcej czasu, poświecenia, składników i prądu. Tym razem postawiłam na prostotę i szybkość. Weekend szybko mija wiec do południowej kawy postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikLato za pasem, znów niebawem będzie można cieszyć się świeżymi, leśnymi owocami, dlatego postanowiłam wyczyścić lodówkę z resztek zapasów mrożonych owoców i zrobić male co nieco
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino
Bernika - moj kulinarny pamietnikZalewajka czy żur? która zupa była pierwsza, która zupa jest lepsza? a może to jedna i ta sama zupa? Nie, obie są podobne, ale każda jednak
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj meksykańska klasyka czyli popularne chili con carne. Niby nic trudnego, bo wystarczy połączyć mięso, fasolę, kukurydzę i pomidory... ale to nie prawda, bo smak tkwi
Bernika - moj kulinarny pamietnikLangosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio robiłam tort i jednym ze składników miał być sos karmelowy. Oczywiście chciałam iść na łatwiznę i kupić gotowy, bo po co robić w domu..
Bernika - moj kulinarny pamietnikNastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu miałam okazję odwiedzić w Krakowie na Błoniach restaurację polsko- portugalską Piri-Piri. Wśród dań, które kosztowałam była zupa pomidorowa Alentejano, która jak się
Bernika - moj kulinarny pamietnik