każdej strony, przez około 11-12 minut. Osączamy mięso ręcznikiem papierowym i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. W tym czasie kasze kuskus przygotowujemy zgodnie w przepisem na opakowaniu. Paprykę drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do gotowej kaszy
Mania GotowaniaJest to druga wersja moich ulubionych orzechowo-owsianych ciasteczek. Przepis został nieco zmodyfikowany. Ciastka są tak samo rewelacyjne jak ich pierwowzór. Pyszna i zdrowa przekąska, idealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!! Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą Składniki: 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych) 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki otrębów owsianych garść suszonej żurawiny 2 łyżki
Mania Gotowaniaprzepis odkryłam gdzieś w Internecie, długo przed tym jak zaczęłam prowadzić bloga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam
Mania GotowaniaCiasto podpatrzone na blogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam kakao. Do jego wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie
Mania GotowaniaDziś zapraszam na pierwszą w tym roku propozycję wypieku z borówkami. Moim zdaniem jedne z najlepszych babeczek jakie upiekłam. Przepis autorstwa Marthy Stewart z kilkoma modyfikacjami. Zachęcam do skosztowania. Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g miękkiego masła 2/3 szklanki
Mania GotowaniaCiasto czekoladowe na bazie przepisu Nigelli. Niebywale wilgotne, intensywnie czekoladowe i rozpływające się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie. Może śmiało posłużyć jako baza do tortów. Ja upiekłam wersję z malinami, ale doskonale smakuje również bez owoców. Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli Składniki: 200 g mąki pszennej 180 g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Mania GotowaniaKlasyczny amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym z zadań uczestników. Ciasto smakowało mi bardzo, ale uważam, że osobą nie lubiących kwaśnych wypieków może nie przypaść do gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić
Mania Gotowaniawegetarianizm nie oznacza, że nie mogę gotować dla osób jedzących mięso. Jestem wegetarianką głównie ze względów zdrowotnych, a nie ideologicznych. W planach mam zrobienie podobnego, ale z agarem. Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary. JOGURTOWIEC NA ZIMNO Z BORÓWKAMI. /własny; współpraca z Winiary;/ 2 duże jogurty naturalne 1 mały jogurt naturalny 3 galaretki wiśniowe Winiary 2 opakowania
W kuchni Karmel-itkijednocześnie oglądałam kulinarny program bohatera wspaniałego filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu”, czyli Nigela Slatera. Zachwalał on zalety kaszanki i przekonywał, że jeśli ktoś jej nie lubi, to przepis, który właśnie prezentuje odmieni ten stan. Mnie do kaszanki przekonywać nie trzeba. Nie wiem czy kiedykolwiek miałam z nią problem, być może dlatego, iż jako dzieciak nie zdawałam sobie sprawy
OstryKęsprzekonaniu, że połączenie czekolady i wiśni sprawdza się w wypiekach i deserach. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, a dodatek kwaskowatych wiśni zwiększa jego wilgotność i przełamuje smak czekolady. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75cm. Ciasto czekoladowe z wiśniami Składniki: 75g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni 75g masła 50g czekolady mlecznej 50g cukru 50ml mleka 2 pełne łyżki
Smakołyki BerenikiNiby nic, a jednak! Podawanie przepisu w przypadku tych kostek byłoby śmieszne. Chcę tylko pokazać, że w foremce na lód można zamrozić to co lubimy i co nam się podoba. Ja zamroziłam truskawki, poziomki, kwiaty jadalne i listki mięty z mojego balkonu. Dzięki takim kostkom napój wygląda ciekawie, zawsze to coś innego. Nie dają wyraźnego i mocnego smaku napojowi
Blondynka Gotujewszystkiego i podać prawie ze wszystkim. Dziś, inspirując się pewnym blogiem, zapraszam na chłodnik z ogórka i awokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO /własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku ;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz, 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu Awokado
W kuchni Karmel-itkiSprawdzając statystyki zauważyłam ,że sporo osób zaglądało do mojego tutorialu o dżemiku. Tak wiec postanowiłam pokazać wam mój kolejny hit czyli przepis na szybki chleb. I obiecuje wam ,że każdy kto go zrobi zakochuje się w nim natychmiast . Ale najpierw o płatkach owsianych ,które są głównym składnikiem chleba . Czytaj więcej
Farmażonykonkretów. Jak już wróciliśmy ze sklepu i mamy rybkę ŚWIEŻĄ( sprawdzajcie daty na etykiecie) sprawdzamy czy mamy resztę potrzebnych składników a nie jest ich dużo bo to prosty przepis. Czytaj więcej
Farmażony