przepis - 33114 przepisów (strona:1040/2208)

Szaszłyki z piekarnika 227

pojedyncze piersi kurczaka 12 małych plastrów boczku 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1,5 cebuli fioletowej 6 szt. pieczarek 2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków 1 łyżka oleju Przepis: Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut

Emcia Pichci
Kawa wiśniowa i marcepanowa + " koktajl" bananowo - kawowy 179

pozostaje w tyle! Jest równie pyszna i aromatyczna. Wykorzystałam ją do nadania kawowego smaku do bananowego koktajlu! Składniki: 2 banany 70 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki  kawy marcepanowej Przepis: Banany kroimy na mniejsze części i zalewamy jogurtem. Blenderem miksujemy całość na zupełnie gładką masę, następnie dodajemy kawę i ponownie miksujemy. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony lub z dodatkiem kilku kostek

Emcia Pichci
Tofu smażone w orzechach włoskich 178

Składniki: 180 g  tofu tradycyjnego (naturalne) Polsoja 1 jajko 4 łyżki tartych orzechów włoskich Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Tofu odcedzamy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy tofu w paski o grubości ok. 2 cm (lub większe) i posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Kawałki tofu obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie

Emcia Pichci
Halawa 164

Składniki na dwie porcje: 1/2 jabłka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki oleju roślinnego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 paski  kandyzowanej kantalupy SKOWRCU Przepis: Do garnuszka wlewamy olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy kaszę mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku, podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru. Po doprowadzeniu

Emcia Pichci
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 674

masła Składniki na kruszonkę: 150 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku Przepis: Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie

Emcia Pichci
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 441

wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam w formie o wymiarach

Smakołyki Bereniki
Lody miętowo-czekoladowe 147

Smacznego:)) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Pierogi z borówkami 220

borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Post Pierogi z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Owsianka kokosowa z malinami 269

Kraśnicka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2011 roku.  Niestety, zawsze jak kociołek startuje, u mnie jakieś życiowe zawirowania i masa do zrobienia. Obiecują jednak, że malinowych przepisów będzie więcej ! Składniki: * 1 szklanka napoju kokosowego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka + 2 łyżki mleka kokosowego ) * 1/3 szklanki płatków owsianych górskich * 1 łyżeczka miodu * 2 łyżki wiórek kokosowych * maliny Wykonanie

kolorowotorcikowo
Rożki francuskie z jabłkiem 237

francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne z dużą ilością nadzienia. Z podanego przepisu wychodzi 6 dużych rożków. Post Rożki francuskie z jabłkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Jajka w Pomidorach 452

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku , autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z bagietką jak i makaronem smakuje rewelacyjnie. Zjedliśmy to danie jako obiad i przyznam się szczerze, że najadłam się nim tak jakbym zjadła normalne danie obiadowe. Do tego wyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale

Blondynka Gotuje
Łazanki z kapustą i boczkiem 167

smażenia można dodać trochę oleju. Gdy boczek kiełbasa osiągną złocisty kolor, dodać do całości odciśniętą z wody kapustę, wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę(ok.5 minut). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ugotowany wymieszać z uduszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego

Gorący kąsek
Schab duszony w kapuście 214

Ostatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości,  500g kiszonej kapusty,  2 cebule,  1/2 czerwonej papryki,  1 i 1/2 szklanki bulionu,    łyżka

Z miłości do słodkości
Spaghetti z cukinią ala carbonara 451

była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Pierogi z mięsem 376

wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam na  tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje