przepis - 33114 przepisów (strona:1042/2208)

Muszle z szpinakiem i serem feta 365

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej 168

nadaje mu wyjątkowy smak a szynka parmeńska sprawia, że łosoś się nie wysusza. Łososia podałam z surówką z ogórka, którą robiłam już w  tym przepisie. Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego Post Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami 464

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapiekanka z makaronem, kurczakiem, brokułem, pomidorami, kukurydzą i mozzarellą. Bardzo smaczna zarówno na obiad jak i kolację. Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla na  zapiekankę wg Pascala, którą lekko zmodyfikowałam. Zamiast boczku dałam pierś z kurczaka i wzbogaciłam ją o dodanie kukurydzy. Polecam. Post Makaronowa zapiekanka

Marta Gotuje
Krwiste ziemniaczki z nuggetsami 257

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z wcześniej upieczonych ziemniaków w mundurkach, następnie po ostygnięciu wydrąża się środek ziemniaka pozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest

Marta Gotuje
Cukinia faszerowana 232

www.mgotuje.pl Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Bardzo pyszne i sycące danie. Sezon na cukinię trwa w pełni więc zachęcam do wykorzystania przepisu w swojej kuchni :-). Post Cukinia faszerowana pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto z wiśniami i nutellą 1134

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio na moim blogu królują przepisy na ciasta z wiśniami. A to dlatego, że bardzo lubię wiśnie i trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą

Marta Gotuje
Lody malinowe 212

schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki i gotowe. Po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Przepis na lody znalazłam tutaj . Post Lody malinowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tort kryształki 592

bitej śmietany. Zrobione na cienkim biszkopcie, ale równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz. Post Tort kryształki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sernik z borówkami 453

dawna marzył mi się sernik z borówkami. Postanowiłam więc upiec pyszny, puszysty sernik z dodatkiem borówek, które wg mnie smakują lepiej niż jagody. Wykorzystałam przepis na  sernik z budyniem Ewy Wachowicz, który lekko zmodyfikowałam wg swoich potrzeb Wyszedł bardzo dobry, wilgotny, rozpływający się w ustach. Polecam. Post Sernik z borówkami pojawił się

Marta Gotuje
Pieczona karkówka 485

warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam. Post Pieczona karkówka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rolada z Malinami 250

Krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny 1 łyżka kakao 1/2 szklanki Musu z Malin <- z tego przepisu Wykonanie: Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwac cukier pomiędzy palcami. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Wyłączamy mikser, bierzemy łyżkę, mąki

Blondynka Gotuje
Sałatka szwedzka z kurkumą 827

ciąg dalszy. Tym, którzy lubią mocne, wyraziste smaki, polecam sałatkę szwedzką. Wyśmienita do mięs ! Sałatka jest dość ostra, dlatego tym, którzy nie lubią piekącego posmaku octu polecam zmniejszyć proporcje. Przepis pochodzi z bloga Joanny , ja od siebie dodałam kurkumę. Chciałam, żeby ogórki miały wyrazisty kolor :) Składniki: * 2,5 kg ogórków * 9 szklanek wody ( szklanka 250 ml ) * 1/2 szklanki soli Zalewa

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 198

pasty waniliowej  Skworcu Nadzienie: 80 g mlecznej czekolady posiekanej malutka garstka migdałów w płatkach  Skworcu maliny 1 łyżka cukru z wanilią Słowo kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem

Blondynka Gotuje
Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie ) 995

przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe. Choć ja osobiście robiłam na razie z zielonych, młodych, nie za dużych ogórków. Przepis ten dostałam od Agnieszki z  Talerza Pokus . Składniki: * 4 kg ogórków * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 1 szklanka cukru * 4 łyżki miodu  ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy

kolorowotorcikowo
Fasolka po bretońsku z parówką 335

jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu

Olikowa kuchnia