Pyszny tort kryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki(...)mąki ziemniaczanej Krem 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) 250ml śmietanki 36% Dodatkowo do dekoracji Fix śmietanowy Cukier waniliowy Do tego tortu polecam krem kajmakowy, będzie wtedy pięknie widać paski SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
RAROSSAPuszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić
https:KKuchniaMniamtych wszystkich małych kobiecych przyjemności;) W tym dniu mogę też pozwolić sobie na dodatkowy kawałek ciasta, nie czując przy tym wyrzutów sumienia. A jeśli będzie to taki czekoladowo-miętowy tort - nawet i trzeci kawałek się zmieści:) Tort jest niesamowicie pyszny. Wilgotne czekoladowe blaty przełożone czekoladowym kerem z miętową nutą, dzięki niemu właśnie tort jest lekki, orzeźwiający i taki wiosenny(...)dobrze schłodzić. Obie śmietanki połączyć, ubić na puszysty krem. Na paterę wyłożyć jeden blat, skropić kawą z likierem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, również nasączyć, wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę: czekoladę posiekać, zalać mlekiem, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści i powstanie gładka polewa. Polewę ostudzić, żeby była letnia i wciąż lejąca. Polać
Obiad gotowyTort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka(...)trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat też nasączam ale delikatnie już. Smaruję boki i górę tortu kremem. Obręcz: Czekoladę łamię przekładam do miseczki, dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wymierzam obręcz tortu na długości i wysokości. Wycinam z papieru do pieczenia pasek o takich wymiarach
wesoła kuchniaTort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka(...)trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat też nasączam ale delikatnie już. Smaruję boki i górę tortu kremem. Obręcz: Czekoladę łamię przekładam do miseczki, dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wymierzam obręcz tortu na długości i wysokości. Wycinam z papieru do pieczenia pasek o takich wymiarach
wesoła kuchniaTort z opisu wydać się może na bardzo skomplikowany ale uwierzcie mi to prościzna :) Do tego przepisu użyłam 4 barwników choć tak naprawdę trzy kolory podstawowe wystarczą: żółty, niebieski i czerwony. Ja dodatkowo miałam zielony ale bez problemu można samemu zrobić z żółtego i niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie(...)większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :) Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek galaretka truskawkowa 2 szt. śmietanka 30% lub 36% 1 litr truskawki 1 garść dżem truskawkowy barwniki spożywcze cukier pół szklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca
Kuchnia Vikiprzepyszny tort czekoladowy przygotowałam na Dzień Matki, który we Włoszech obchodziliśmy w ostatni ą niedziel ę. W Polsce Święto Mam jeszcze przed nami, wi ę c jak ktoś nie wie, co upiec, polecam mój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne(...)cukrem pudrem na gładką masę. Mascarpone i ricotta powinny być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Krem odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i truskawkami. Smacznego
La grande e la piccola cuocaoknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny: 4 jajka(...)jajecznej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia Kasitort to w całości mój wymysł od początku do końca a pomysł na niego przez jakiś czas rodził się w mojej głowie. Wiedziałam od początku kogo nim obdaruje i od początku do końca wiedziałam jak będzie wyglądał. Jeśli chciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost(...)Kolejnego dnia miksuję mascarpone i dodaję do niego po łyżce masy z Michałków Białych. Całość dokładnie miksuję, dodaję pozostałe orzeszki z Michałków i dokładnie mieszam. Składniki nasączenia mieszam. Złożenie tortu w całość: Każdy biszkopt nasączam. Największy biszkopt układam na paterze lub talerzu i smaruję połową konfitury z malin. Następnie nakładam połowę kremu i przykrywam kolejnym biszkoptem (16 cm). Postępuję
Mango PapajaRating: Tort marchewkowy z kremem cynamonowym upichciłam w ostatnią sobotę. Pomysł na ten tort zrodził się, gdyż ostatnio coraz częściej czytam na temat szkodliwego wpływu na nasz organizm nadmierne spożywanie białego cukru a jestem jego ogromną fanką… Tort ten nie zawiera w swoim składzie czystego białego cukru, tak więc ciekawość wzięła górę! Pomysł był dobry i mimo(...)post Tort marchewkowy z kremem cynamonowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekjestem specem od tortów tak naprawde zawsze omijałam je szerokim łukiem. Jednak od jakiegoś czasu zmierzam się z nimi i ich dekoracją ( wtedy tez żałuje, że nie jestem uzdolniona plastycznie). Kiedy przeglądam przepisy na torty każdy chce zrobić sa takie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw(...)smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się
Kubki smakujest pierwszy w życiu tort jaki upiekłam i do tego wegański. Dotychczas nie przepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort(...)wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy ją zmielić na mąkę i przesiać) lub po prostu
greenscarfTort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3 śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru
VioletoweKucharzeniefunkcjonowaniu bloga, jak i w samych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku(...)ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt
psgotujemyTort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie wyrasta i nie opada. Muszę przyznać, że masa z nutellą jest dla mnie bardzo pozytywnym odkryciem, jest przepyszna. Polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Biszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka(...)drugą warstwę biszkopta. Dekoracja: 150 g mascarpone 90 ml śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego
Moja Galeria Smaku