przepis na tort - 2500 przepisów (strona:44/167)

Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi 143

smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tort cytrynowy 238

Tort cytrynowy, który upiekłam na życzenie syna z okazji Jego urodzin. Mój szesnastolatek uwielbia takie smaki.. Może i Wam spodoba się przepis na ten prosty, ale bardzo smaczny tort cytrynowy. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie. Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny. Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj(...)minut do tzw suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Podzielić ciasto dwa blaty. Z górnej części blatu skroić delikatnie górę. Pokruszyć ją palcami na drobno. Posłuży do dekoracji boków  tortu. cytrynowy krem sok wyciśnięty z 3 cytryn 2 żółtka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wyciśnięty sok z cytryny, cukier, jajka i żółtka i mąkę wymieszać

O kuchni z uczuciem
FRUŻELINA MALINOWA 455

Frużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam ją tylko z mąką ziemniaczaną i jestem bardzo zadowolona z efektu. Frużelina z dodatkiem samej mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną przypomina owoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe

Słodki Pomysł
Biszkopt z truskawkami i galaretką 347

owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko kremom maślanym do tynkowania tortów ;). Czym skorupka za młodu…, wiecie ;). Oczywiście miałam okazję próbować tego ciasta w wersji z kremem śmietankowym i budyniowym. Niestety dla mnie to ciasto musi być z kremem maślanym

Słodki Pomysł
Bezglutenowe, wegańskie ciasto Marchewkowe 216

pewnych składników w diecie, wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Właśnie jednym z takich przepisów chciałabym się […] Artykuł Bezglutenowe, wegańskie ciasto Marchewkowe pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Łabędzi puch 640

wyjątkowo smaczne. Idealne na specjalne okazje oraz jako pyszny dodatek do niedzielnej kawy. Poniżej przepis w formie krok po kroku […] Artykuł Łabędzi puch pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Frużelina brzoskwiniowa 249

owoców z puszki, ale tak samo można zrobić ją ze świeżych owoców. W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową, którą znajdziecie w torcie cynamonowym z ananasem. Polecam :). Składniki: 4 połówki brzoskwiń w puszce (ok 270 g) lub świeżych 150 ml soku z brzoskwiń + 50 ml zimnej wody

Słodki Pomysł
Słodki torcik naleśnikowy 186

Zapraszam na smaczny tort naleśnikowy z dwóch rodzajów mąki od BioBabalscy  oraz ze słodkim kremem. Taki tort będzie idealny na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szkl mleka 1 szkl mąki z samopszy od BioBabalscy 1 szkl mąki gryczanej od BioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki(...)mleko. Wkładamy słoiczek do mikrofalówki i podgrzewamy przez 30 sekund. Następnie mieszamy,aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy polewę do lekkiego przestygnięcia na kilka minut a następnie polewamy nią tort naleśnikowy. Na jeszcze nie zastygniętą polewę posypujemy kolorową posypkę. Wstawiamy tort naleśnikowy do lodówki na kilka godzin. Mój tort wyszedł nie wysoki bo smażyłam naleśniki na dużej patelni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
prosty tort z lentilkami 345

całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. dodatkowo: opakowanie cukierków lentilek (ok. 230 g) 2 opakowanie rurek z kremem wstążka wykonanie tortu Jeden biszkopt jasny układamy na paterze, nasączamy go, smarujemy 1/2 cz. dżemu. Spód ciemnego biszkopta smarujemy 1/3 cz. masy i układamy masą na dżemie. Wierzch ciemnego biszkopta nasączmy, smarujemy pozostałą(...)częścią dżemu. Spód jasnego biszkopta smarujemy 2 częścią masy i układamy masą na dżemie. wierzch delikatnie nasączamy. Cały tort pokrywamy pozostałą częścią masy. Przycinamy rurki (wg uznania) i przyklejamy je do toru. Na wierzch wysypujemy lentilki

Domowy Smak Jedzenia
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 219

okazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)Zdziwienie. Lekka panika. Co ja teraz zrobię??? Cały wierzch mi się spalił! Chwila słabości, a potem sięgnięcie do lodówki po kolejną partię jajek. Robię jeszcze raz, a co! Obiecałam tort, więc tort będzie. Musi być. Więc znowu oddzielałam białka od żółtek, ubijałam pianę(tym razem z cukrem trzcinowym) i uformowałam piękny blat. Jako że było już późno, a beza musiała

Kuchnia Ellie
Tort "beczka z butelkami" 165

Ostatnio były urodziny mojego męża :-) postanowiłam zrobić mu niespodziankę i  przygotowałam tort w jego ulubionym smaku - tiramisu :-) ale tym, co w torcie zdobyło serce gości i samego jubilata była dekoracja :-) No dobra, nie wymyśliłam jej sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też(...)kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, sączymy, a następnie wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy dość ciasno wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch wkładamy

Czary - gary w kuchni
Expo Sweet: Targi cukiernicze 2016 191

lutym byłam na słodkich targach Expo Sweet w Warszawie (powyżej tort z galerii konkursowej). To podobno największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej, było rewelacyjnie. Pełno stoisk największych marek-firm oferujących maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, ale też właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, które zajmują się słodką produkcją.     Wszędzie kusiły piękne desery(...)wizyty na targach przygotowałam krótki FILM .   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka         W pierwszym dniu targów odbył się konkurs tortów artystycznych. Startowało 13 cukierni. Na pierwszym zdjęciu w poście jeden z tortów, który najbardziej mi się spodobał, z czerwonym kapturkiem :). Był jeszcze świetny tort z motywem „Alicji w krainie czarów

Mała Cukierenka
Tort Koronkowy – cukrowe koronki do tortów – Sugar Lace 320

mój najnowszy projekt – Różowy Tort Koronkowy. Wygląda bardzo uroczo i romantycznie. Praca przy nim to była sama przyjemność. Przygotowałam go dzięki silikonowej formie do koronek marki Kitchen Craft . Koronki są delikatne i mają mój ulubiony wzór – róże. Bardzo mi się podobają takie torty i ostatnio są w modzie. Odzwierciedlają koronki na sukniach ślubnych, dodają lekkości i wyglądają elegancko(...)suszymy w piekarniku lub odkładamy do wyschnięcia na kilka godzin. Następnie delikatnie ją ścigamy ( patrz FILM ).     Koronki przechowujemy w ręcznikach papierowych, żeby nie zwilgotniały. Przyklejamy je do tortu, smarując lukier odrobiną wody lub klejem spożywczym ( patrz FILM ). Koronki jak wyschną są kruche i delikatne, więc proszę się nie obawiać o krojenie toru. Pozdrawiam serdecznie :)       Różowy

Mała Cukierenka
Tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami 174

Najpierw potrzebujesz  Biszkopt czekoladowy  , zajdziesz jak zrobić klikając  tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. -  od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół(...)Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części

Pasje Jolki
Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków 150

wszystkie składniki ‘przegryzły’ się ze sobą. Jest wtedy o wiele smaczniejsza!   Smacznego!!! Masa makowa Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty

Proponowane wyszukiwania