także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego - łatwiej poukładać na sobie poszczególne warstwy, wygładzić(...)brzegi (wystarczy zwykły nóż do masła!) i przeprowadzić najtrudniejszą operację: przenieść tort ze stołu na talerz czy paterę. Dzisiejszy tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną
Ciastkozercymoim blogu, chciałam stworzyć dla Was coś extra, coś przepysznego, coś co Wasi goście zjedzą z wielkim apetytem, deser, który zachwyci smakiem ale i wyglądem. I tak powstał ten tort. To połączenie trzech moich ulubionych smaków: kokosa, wanilii i ananasa. Jedząc ten tort można się na chwilę przenieść w tropiki. To świetny pomysł na uroczysty wielkanocny stół. Jestem pewna(...)zniknie tak samo szybko, jak się na nim pojawi! Samo przygotowanie tortu nie jest wcale skomplikowane i poradzi sobie z nim każdy z Was. W pierwszej kolejności przygotowujemy blaty bezowo-kokosowe. W tym celu potrzebujemy: BLATY KOKOSOWO- BEZOWE - 8 białek z jaj zerówek - 12 łyżek cukru DIAMANT drobny - 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 2 szczypty soli
SMYKWKUCHNIZakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za punkt honoru stawiamy sobie, że dla swoich dzieci upieczemy tort urodzinowy. I z myślą o młodych mamach powstał ten post i mam nadzieję, że będzie pomocny. Przygotowanie tortu nie jest bardzo skomplikowanym wyzwaniem(...)warto rozłożyć je sobie na dwa dni. Jednego dnia przygotujcie biszkopt i czekoladowy ganache, na kolejny dzień zostawcie sobie przygotowanie kremu, składanie i dekorowanie tortu. Powodzenia! Składniki: Kakaowy biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru (250 ml) 1 szklanka mąki pszennej (250 ml) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (60 ml) 1/3 szklanki kakao (85 ml) Chrupiąca warstwa z płatków kukurydzianych
Smakowity Blog KulinarnyTort dla miłośników pralinek Ferrero Rocher, czyli dla mnie :) Mogłabym jeść je bez przerwy. Dlatego postanowiłam zrobić taki tort. Była okazja, bo synuś miał urodziny. Stał się pełnoletni. Dla mnie i tak zawsze będzie synusiem, bo przecież pełnoletni nie znaczy dorosły :) Wracając do tortu to zrobiłam go na próbę i muszę przyznać, że była to udana próba :) Torcik jest dość(...)krem posypać część orzeszków. Przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć, wyłożyć część kremu i orzeszki. Przykryć trzecim blatem i wyłożyć pozostały krem na górę i na boki tortu. Cały tort na górze i na boku obsypać orzeszkami. Pralinki Ferrero przekroić ostrym nożem na pół i ułożyć na torcie. Gotowy tort wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiIdealny tort dla nastolatki ( o Matko! - mojej córki) fanki stylu CUTE -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat). Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej... Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa(...)ubijam śmietanę na puszystą pianę, pod koniec dodając cukier puder wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką PRZYGOTOWANIE TORTU: Na biszkopt z galaretką wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń na to połowę kremu, następnie biszkopt, nasączam go herbatą na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami przykrywam biszkoptem
Upiecz sobie babeczkęTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek
Smakołyki BerenikiTort w kształcie serca umili rodzinne uroczystości - urodziny, imieniny, rocznice ślubu. Sprawdzi się również na Walentynki. W sezonie truskawkowym przygotowałam go z truskawkami, jednakże wyśmienicie będzie smakował również z innymi owocami. Biszkopt w kształcie serca (22*22cm) 6 jajek Szczypta soli ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek(...)drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietanowy (proporcjonalnie do grubości wyłożonego kremu truskawkowego), trzeci biszkopt, resztę kremu truskawkowego, kolejny biszkopt i następną warstwę kremu śmietanowego. Resztą kremu śmietanowego tynkujemy boki tortu. Na wierzchu układamy pokrojone świeże truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada
VioletoweKucharzenieTort czekoladowo-kawowy ombre powstał z potrzeby wypróbowania przepisu na ombre. Bardzo podobają mi się takie torty, wiec po prostu musiałam go upiec. W smaku przypomina troszkę tiramisu, ale z większą niż zazwyczaj ilością kawy. Do zrobienia tego tortu będziecie potrzebować biszkopt ( średnica 18 cm) Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś zapraszam Was na bardzo smaczny tort z nutą cytrynową i kremem maślanym, w wiosennym wydaniu... Możecie go podać swoim bliskim np. na nadchodzące Święta Wielkanocne - będzie się on na pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie(...)Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :) Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne torty z czasów PRL - u, ponieważ jest mocno maślany, ciężki i na pewno nie można go dużo zjeść :) Ale ja taki krem uwielbiałam za dziecka (zresztą nadal uwielbiam) i staram się
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową i smacznym kremem chałwowym tworzą jego wyjatkowy smak, a wiórkowo-kokosowe opruszenie, śmietanowe zdobienia oraz delikatne serduszkowe pianki w elemencie ozdoby, nadają całości romantyczny charakter. Zostawiam Was z tym pysznym przepisem dedykowanym wszystkim wielbicielą słodkosci-a szczególnie tym zakochanym […] Artykuł Tort Chałwowy(...)romantycznym wydaniu pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyowocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem(...)grubszy, ułożyć 250 g owoców, wyłożyć mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Na to ułożyć drugi blat, też gruszy, ułożyć resztę owoców, wyłożyć mus z białej czekolady, wyrównać. Na wierzch tortu pokruszyć 3 blat. Tort wstawić do lodówki, na 5-6 godzin, najlepiej na całą noc, w dniu podania przed imprezą, nożem zamoczonym w gorącej wodzie, oddzielić boki tortu od formy
moj przepis naobiady, które jadłam na tygodniu. Teraz jednak po tej nieobecności spróbuję coś pogotować i wrócić do zdrowszej diety, albo przynajmniej do smacznej, domowej kuchni. Na dziś przygotowałam letni, lekki tort z owocami. Uwielbiam lekkość (co niestety nie przekłada się na kaloryczność) masy z mascarpone, która wg mnie jest jedną z najlepszych mas do tortów. A jaki jest Wasz ulubiony tort(...)cukier i sok z cytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort. MASA MASCARPONE: Składniki: 1 litr śmietanki 30% 150 g białej czekolady 1 serek mascarpone Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę
psgotujemyznoszę miętowych cukierków, czekoladek, pralinek ani ciast. Całe życie grzecznie odmawiałam, gdy ktoś częstował mnie miętową słodkością... Wszystko się zmieniło, gdy dawno temu na stronie Moje Wypieki zobaczyłam tort czekoladowo-miętowy, który zachwycił mnie swoim wyglądem... Długo podchodziłam do niego jak do jeża, aż wreszcie postanowiłam go upiec mojemu Synkowi na imieniny ponad dwa miesiące temu, gdyż Adaś uwielbia(...)czekoladki After Eight, a tak właśnie wyobrażałam sobie smak tego tortu. I okazał się to strzał w dziesiątkę! Tort smakował Jemu, a także wszystkim zaproszonym gościom ogromnie! Nawet Ci, którzy tak jak ja, nie przepadają za miętowymi połączeniami skusili się na kawałek i zachwycili się smakiem. W końcu przyszedł czas i na mnie, i co..? Przepadłam całkowicie
Słodko-Słony Świat Ilonyjestem mistrzynią pieczenia tortów, jednak ważna okazja zmobilizowała mnie do spróbowania. Nie oczekiwałam aż tylu pochwał a jednak. Moja próba okazała się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem(...)porcję kremu (3-4 łyżki) i całość posypuję połową pokruszonych bez. Nakładam kolejny blat biszkoptu, dociskam do poprzedniego i ponawiam kroki. Nakładam trzeci blat, który mocno dociskam do reszty. Tort dekoruję pozostałym kremem- boki i górę. Górę tortu dekoruję malinami i pudrem hibiskusowym. Gotowy tort schładzam w lodówce przez kilka godzin. Smacznego, Klaudia. Przepis na krem pochodzi
Mango PapajaPóki co, świętowaliśmy jednak powrót do normalności czyli przywrócenie po 50 latach dnia wolnego od pracy w święto Trzech Króli. Był więc uroczysty rodzinny obiad zwieńczony deserem w postaci tortu cappuccino prezentowanego we wspominanej tu już przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci. W ostatnim miesiącu piekłam go już chyba ze trzy razy. Może dlatego(...)Zrezygnowałam z czekoladowej masy , która ginęła gdzieś w tym ciemnym biszkopcie i zastąpiłam ją masą mascarpone ( zrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false
Wiem co jem