przepis na schab - 3000 przepisów (strona:44/200)

Duże kotlety schabowe 227

Kotlety schabowe...Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube(...)patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę, aż do rozpuszczenia masła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji schabu wyszło 7 dużych kotletów.W ze smażeniem kolejnych kotletów należy dolewać oleju na patelnię.Kotlety idealnie smakują z zasmażaną kapsutą.Dodatek masła nadaje kotletom niepowtarzalny smak

Gospodyni Miejska
Kotlety à la pizza 2103

może to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza, na niedzielny obiad jak znalazł składniki:4 plastry schabuok. ½ szklanki mąki,3 jajka4 łyżki startego sera żółtegosól(...)pieprz do smakuolej do smażenia100 g pieczarek1 cebulagarść pokrojonej w paski kolorowej paprykiPrzygotowanie:Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, formujemy je na okrągło, doprawiamy solą i pieprzem,  odstawiamy na ½ godziny.Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i smażymy na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju, dobrze odparowujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę i trzymamy chwilkę aż papryka straci surowość. Doprawiamy solą i pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki schabowe z bakłażanem 178

mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup pieprz cytrynowy sól bułka tarta sezam 2 jajka Schab rozbijamy dość cienko ale żeby się nie rozrywał. Solimy i pieprzymy(...)każdej strony Bakłażana kroimy wzdłuż i podsmażamy na suchej patelni.  Każdy kawałek schabu posmarować ketchupem, położyć plasterek bakłażana i dodać ser. Ja zrobiłam 2 porcje z serem kozim i 2 z żółtym serem. Schab zwijamy jak roladkę. Maczamy w jajku, bułce tartej pomieszanej z sezamem i jeszcze raz w jajku. Smażymy na rumiano z każdej strony. Rodzaj sera zależy

Olikowa kuchnia
ZAPIEKANY SCHAB Z SEREM 144

Jeśli robię coś ze schabu są to SCHABOWE BITKI  lub moje ostatnie odkrycie schab z serem. Jest pyszny, aromatyczny, delikatny i ten ciągnący ser.... mmm pyszności. Wielką zaletą tego dania jest prostota.W czasie jak mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera(...)sól pieprz przyprawa do mięs zioła prowansalskie WYKONANIE: Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą do mięs. Układamy w płaskim naczyniu jeden koło drugiego. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie smarujemy majonezem, posypujemy startym serem oraz ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze

Pani na deser
Schab zapiekany... 160

danie na obiad, ale równie dobrze będzie smakować na kolację. Inspiracją do zrobienia takiej potrawy była wizyta na blogu Adrianny i to tam znalazłem taki przepis     schab-po-cygansku-prosty-i-pyszny -- Potrzebujemy schab, marchew, cebulę, majonez, ser, przyprawy. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Miękki żółty ser ucieramy na grubych oczkach. Schab kroimy w plastry... ...rozkładamy

chleba naszego
Schab z majonezem i marchewką 257

Schab pieczony z majonezem i marchewką do najlżejszych dań nie należy, ale jest pyszny i od czasu do czasu przygotowuję go na obiad. A poza tym nie potrzeba dużo zachodu żeby go zrobić i to od razu w większej ilości, dzięki czemu można mieć posiłek na dwa dni lub nakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)polecam :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 kg schabu 4-5 średnich marchewek mały słoik majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku oliwa/olej   Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i odłożyć na natłuszczoną oliwą/olejem blachę lub do naczynia żaroodpornego (ja piekę

Simply Food
Schab z kurkami w sosie z koperkiem 169

Miałam schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie byłam pewna co wyjdzie. Schab pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli,ziołami prowansalskimi. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko

Kuchnia Pokoleń
Pieczony schab ze śliwkami 172

Połączenie mięsa i owoców zawsze smakuje doskonale! Schab wyszedł soczysty, wyrazisty w smaku dzięki przyprawom i lekko słodki dzięki śliwkom. Można podawać go jak mięso do dania głównego na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska. Składniki: ok 1 kg schabu, 200 g śliwek suszonych, 2 łyżki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chili w proszku(...)ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Za pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!). W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy

Lena Gotuje
Pieczony schab na kanapki 133

Zapraszam po przepis na pieczony schab do pieczywa. Od czasu do czasu sama piekę mięso na kanapki w domu. Naprawdę nie potrzeba dużo czasu ani wielkich umiejętności aby zdrowo się odżywiać. Polecam. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Sól, pieprz i paprykę(...)mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Zawijamy schab w woreczek foliowy i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik. Schab przekładamy do naczynia do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut pod przykryciem, zlewamy wytopiony płyn i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia. Zostawiamy mięso aby ostygło. Kroimy zimne na kanapki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Schab duszony z marchewką i cebulą 211

schab w smaku przypomina rybę po grecku;). Danie tanie i szybkie do zrobienia, bo po wstępnym przygotowaniu mięsa i warzyw robi się praktycznie sam.  400 g schabu 4 marchewki 3 cebule 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz  olej 1. Schab kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem(...)Marchew kroimy na wstążki przy pomocy obieraczki lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę.  2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab z dwóch stron, do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, podsmażamy chwilę, dodajemy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez 40 minut.  3. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i koncentrat. Gotujemy do wyparowania wody

Szefowa kuchni
Schab w sosie cebulowym 157

pewno wszyscy znacie sposób marynowania schabu w mleku i cebuli. Tak, takie schabowe tradycyjne są wyśmienite 👌 Jednak można z tak zamarynowanego mięsa wyczarować delikatny schab w sosie. Wykorzystujemy wtedy nie tylko mięso, ale również cebulę. Może nie wygląda atrakcyjnie na talerzu,  ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie 😋 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 spore plastry schabu -3 średnie cebule -mleko -sól, pieprz -2-3 łyżeczki łagodnej musztardy -łyżka oleju Plastry schabu rozbijamy dokładnie. Każdy solimy i pieprzymy z dwóch stron. Obraną cebulę kroimy w plastry. Mięso

Kulinarne przemyslenia
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 142

zarazem bardzo delikatny pomysł na obiad w moim stylu. O ile wieprzowinę jem bardzo rzadko i niemal nigdy w formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami(...)pieczenią przestał być nudny a stał się lekki, delikatny i rozpływający w ustach. Podanie delikatnego schabu z makaronem w trzech kolorach jest już zupełnie nietradycyjne, ale nie zdajecie sobie sprawy jak smaczne. Jeśli aktualnie macie w lodówce kawałek dobrego schabu, możecie tak jak ja pokroić go plastry i przykryć grubą warstwą pysznego beszamelu. Zapiec a potem zjeść ze smakiem

Mango Papaja
Schab pieczony po sztygarsku 273

Schab po sztygarsku czyli schab pieczony nadziewany kiełbasą albo kabanosami to danie kuchni śląskiej. Wędzona wkładka dodaje mu dymnego posmaku, a odpowiednio dobrane przyprawy niezwykłego aromatu. Tak upieczony schab jest mięciutki i soczysty. Moi panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie(...)dobrze smakuje z ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku i kminku nadaje mu cudownego charakteru, a po przekrojeniu oczko kiełbasy mruga zachęcając do jedzenia. Nie trzeba być Ślązakiem żeby spróbować tego dania i pokochać je tak jak my. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy na pieczeń na obiad? 189

Dziś przedstawiam Wam przepis na schab który robiłam przed świętami, nie zdążyłam już opublikować przepisu ale to nic nie szkodzi bo możecie go zrobić w każdym czasie. Jest soczysty, i kruchy zarazem, idealny do kanapek ale jako pieczeń z dobrym sosem będzie znakomity. Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad(...)Składniki: 1 - 1,2 kg schabu wieprzowego 1,5 łyżki soli na litr wody 1 łyżeczka cukru 4 - 5 listków laurowych 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka czubrycy czerwonej wody tyle aby mięso było zakryte Do dużego garnka włożyłam umyty schab, zalałam wodą tyle aby mięso było całe zanurzone w wodzie. Dodałam teraz sól, cukier, czubrycę

Moje Małe Czarowanie
Polędwica dojrzewająca w próżni 326

Surowiec -schab 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część mięsa przylegająca z boku schabu przypominająca wyglądem warkocz) Schab peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie obracany. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania