przepis na schab - 3000 przepisów (strona:40/200)

Schab w sosie własnym 203

Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad.  Pyszne, miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie.  Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Składniki na 4 porcje: 6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra mąka do zagęszczenia sosu olej Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą(...)papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu.  Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić

Ugotować
schab długo dojrzewający najlepszy! 271

witajcie moi drodzy dzisiejszego dnia przychodzę do was z propozycją zrobienia samemu pysznego schaby długo dojrzewającego "surowe mięsko" ;] Składniki: - 1/2kg surowego schabu - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego - 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 1/2 łyżeczki bazylii Wykonanie: Umyty i osuszony schab otaczamy w cukrze(...)myjemy, osuszamy następnie ponownie obtaczamy, ale tym razem w soli i ponownie przykryty chowamy do lodówki na 12 godzin. Na talerzyku przygotowujemy mieszankę pozostałych przypraw, po upłynięciu 12h myjemy schab, ale już mnie dokładnie osuszamy i obtaczamy w naszej mieszance. W niektórych przepisach polecają wkładać ten schab do rajtuzy, ale mi się to brzydzi i włożyłam w gazę i powiesiłam

Tanio szybko zdrowo
Rolada - schab z pieczarkami 203

Dzisiaj zapraszamy na schab w wersji rolady z pieczarkami. To prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje.  Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula(...)kostkę, po czym podduszamy do zarumienienia na maśle. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podduszamy do miękkości.  Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab w galarecie 211

już wcześniej wspominałam, bardzo lubię wszelkiego rodzaju galarety i galantyny. Schab jest w pierwszej piątce moich faworytów i na niego Was dzisiaj zapraszam. Chciałam być oryginalna i postanowiłam go zrobić w foremkach z plastikowych butelek z uwagi na atrakcyjne dno. Niestety nie do końca cel został osiągnięty, pomoimo użycia gorącej wody do szybkiego zanurzenia foremek, aby galaretka ładnie z nich(...)wyskoczyła. Nic, trzeba będzie róbować dalej, a może Wam się uda, to pochwalcie się swoimi wynikami. Składniki: 600 g schabu wieprzowego b/k 500 g kurzych łapek 1 cebula 2 marchewki 1/2 średniego selera 1 nieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka majeranku 2 łyżki żelatyny 1 puszka

Gosia gotuje
Schab parzony do chleba 194

mojej Cioci, która go wielokrotnie wykorzystywała i mogła nam szczerze polecić. Mięso tak przygotowane jest delikatne i absolutnie nie przesuszone, co często się zdarza w przypadku obróbki cieplnej schabu. Dzisiaj zatem ja polecam tę pyszna domową wędlinkę, pracy przy niej niewiele, choć efekt końcowy wymaga trochę czasu. Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego b/k Przyprawy: 4-7 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić. Do tak przygotowanej zalewy włożyć schab, szczelnie przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.   Po tym czasie wyjąć, postawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć ognień i parzyć przez 10 minut. Wyłaczyć gaz i pozostawić

Gosia gotuje
Schab krótko gotowany 178

Dziś przepis na pyszne mięsko. Ja takie kroję na cienkie plasterki i robię z nimi kanapki. Schab jest bardzo łatwy do zrobienia i gotuje się go tak naprawdę dwa razy po 5 minut. Sekret tkwi w tym, że po każdym ugotowaniu zostawiamy go w garnku, w którym się gotował do całkowitego ostygnięcia.  Gdy natknęłam się na ten przepis sama(...)miałam obawy czy mięso nie będzie surowe i tak mnie ten przepis zaintrygował, że musiałam go wypróbować. Od tego czasu robię go systematycznie i za każdym razem schab wychodzi delikatny i kruchy, ale nie jest suchy. Po prostu idealny, i tak naprawdę robi się sam ;-) Schab krótko gotowany SKŁADNIKI: 1,10 schabu bez kości w kawałku 4 łyżki soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab w sosie myśliwskim 219

żadnej z książek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska(...)Przyprawy Świata Gdynia3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardyolejsól, pieprz1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek dzielimy na pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.4. Całość

Szefowa kuchni
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 181

pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab(...)chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawinąkliknij: akcja: mięsna rolada

Bon Appetit Małgorzaty
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 202

Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.   Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia   Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą(...)pieprzem.   Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.   Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu.   Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.   Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.   Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku

Maminek kulinarny
Rolada schabowa z pieczarkami 230

dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie:Schab umyć, osuszyć i za pomocą(...)mięsa. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć tak, by farsz nie wypadał. Na koniec roladę związać grubą nicią.Następnie mocno rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć szybko roladę z każdej strony.Marynata

Pasja Smaku
Rolada wieprzowa z ricottą. 162

Składniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)poprzedniego nakrojenia, kroimy, także prawie do końca, robimy tak, dopóki schab będzie cały pokrojony w wielki płat. Po tym schab dokładnie bijemy tłuczkiem do mięsa na jedno centymetrową grubość. Z jednej strony oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem

Kuchnia Łukasza
Paluszki schabowe z pieczarkami 201

Dziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie.   Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl   U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna -                       paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól(...)przesady :) Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu

Proste Potrawy
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 204

Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie  czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab nadziewany kiełbasą 183

Soczysty nadziewany kiełbasą schab z piekarnika, to doskonała propozycja na obiad i nie tylko. Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie długim nożem robimy dziurę wzdłuż schabu i nadziewamy kiełbasę. Potem solimy mięso (1 kg/ 1 łyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy... Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie pokrojoną cebulę,  czosnek(...)łyżki smalcu wieprzowego lub innego dobrego tłuszczu. Pieczemy w 220 st.C / 60 min.  i potem odkryte 185 st.C / 10 min Powyższe temperatury i czas  dotyczą schabów o masie od 0,9-1,2 kg Po upieczeniu nie kroimy od razu tylko po 10-15 min. Serwujemy na gorąco do obiadu  lub na zimno do kolacji czy też

chleba naszego
schab po chińsku 181

Hmmm nawet nie wiem czy dobrze nazwałam to danie. Inspiracją były jak zawsze rzeczy odnalezione w kuchni. W lodówce leżał schab, który przejadł nam się jako kotlet. Dodatkowo lubimy dania wyraziste, więc kompozycja smaków dobrana odpowiednio. Sosy sojowe, ostrygowe, rybne i wiele innych cudnych przypraw w szafce czeka na swoją kolej - więc dlaczego nie mamy tego wykorzystać dzisiaj. Składniki(...)schabu sezam do posypania 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej marynata 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" Przygotowanie: przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty odkładamy do lodówki

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania