Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad. Pyszne, miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie. Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Składniki na 4 porcje: 6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra mąka do zagęszczenia sosu olej Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą(...)papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu. Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić
Ugotowaćwitajcie moi drodzy dzisiejszego dnia przychodzę do was z propozycją zrobienia samemu pysznego schaby długo dojrzewającego "surowe mięsko" ;] Składniki: - 1/2kg surowego schabu - 3 łyżki cukru - 3 łyżki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego - 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 1/2 łyżeczki bazylii Wykonanie: Umyty i osuszony schab otaczamy w cukrze(...)myjemy, osuszamy następnie ponownie obtaczamy, ale tym razem w soli i ponownie przykryty chowamy do lodówki na 12 godzin. Na talerzyku przygotowujemy mieszankę pozostałych przypraw, po upłynięciu 12h myjemy schab, ale już mnie dokładnie osuszamy i obtaczamy w naszej mieszance. W niektórych przepisach polecają wkładać ten schab do rajtuzy, ale mi się to brzydzi i włożyłam w gazę i powiesiłam
Tanio szybko zdrowoDzisiaj zapraszamy na schab w wersji rolady z pieczarkami. To prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje. Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula(...)kostkę, po czym podduszamy do zarumienienia na maśle. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podduszamy do miękkości. Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż wcześniej wspominałam, bardzo lubię wszelkiego rodzaju galarety i galantyny. Schab jest w pierwszej piątce moich faworytów i na niego Was dzisiaj zapraszam. Chciałam być oryginalna i postanowiłam go zrobić w foremkach z plastikowych butelek z uwagi na atrakcyjne dno. Niestety nie do końca cel został osiągnięty, pomoimo użycia gorącej wody do szybkiego zanurzenia foremek, aby galaretka ładnie z nich(...)wyskoczyła. Nic, trzeba będzie róbować dalej, a może Wam się uda, to pochwalcie się swoimi wynikami. Składniki: 600 g schabu wieprzowego b/k 500 g kurzych łapek 1 cebula 2 marchewki 1/2 średniego selera 1 nieduza pietruszka 3-4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3 zabki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyzeczka majeranku 2 łyżki żelatyny 1 puszka
Gosia gotujemojej Cioci, która go wielokrotnie wykorzystywała i mogła nam szczerze polecić. Mięso tak przygotowane jest delikatne i absolutnie nie przesuszone, co często się zdarza w przypadku obróbki cieplnej schabu. Dzisiaj zatem ja polecam tę pyszna domową wędlinkę, pracy przy niej niewiele, choć efekt końcowy wymaga trochę czasu. Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego b/k Przyprawy: 4-7 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić. Do tak przygotowanej zalewy włożyć schab, szczelnie przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć, postawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć ognień i parzyć przez 10 minut. Wyłaczyć gaz i pozostawić
Gosia gotujeDziś przepis na pyszne mięsko. Ja takie kroję na cienkie plasterki i robię z nimi kanapki. Schab jest bardzo łatwy do zrobienia i gotuje się go tak naprawdę dwa razy po 5 minut. Sekret tkwi w tym, że po każdym ugotowaniu zostawiamy go w garnku, w którym się gotował do całkowitego ostygnięcia. Gdy natknęłam się na ten przepis sama(...)miałam obawy czy mięso nie będzie surowe i tak mnie ten przepis zaintrygował, że musiałam go wypróbować. Od tego czasu robię go systematycznie i za każdym razem schab wychodzi delikatny i kruchy, ale nie jest suchy. Po prostu idealny, i tak naprawdę robi się sam ;-) Schab krótko gotowany SKŁADNIKI: 1,10 schabu bez kości w kawałku 4 łyżki soli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżadnej z książek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska(...)Przyprawy Świata Gdynia3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardyolejsól, pieprz1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek dzielimy na pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.4. Całość
Szefowa kuchnipieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną ze słoiczka a potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab(...)chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawinąkliknij: akcja: mięsna rolada
Bon Appetit MałgorzatyProponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą(...)pieprzem. Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu. Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła. Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku
Maminek kulinarnydużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie:Schab umyć, osuszyć i za pomocą(...)mięsa. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć tak, by farsz nie wypadał. Na koniec roladę związać grubą nicią.Następnie mocno rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć szybko roladę z każdej strony.Marynata
Pasja SmakuSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)poprzedniego nakrojenia, kroimy, także prawie do końca, robimy tak, dopóki schab będzie cały pokrojony w wielki płat. Po tym schab dokładnie bijemy tłuczkiem do mięsa na jedno centymetrową grubość. Z jednej strony oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem
Kuchnia ŁukaszaDziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie. Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna - paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól(...)przesady :) Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu
Proste PotrawyDzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle
Moje Kuchenne RewelacjeSoczysty nadziewany kiełbasą schab z piekarnika, to doskonała propozycja na obiad i nie tylko. Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie długim nożem robimy dziurę wzdłuż schabu i nadziewamy kiełbasę. Potem solimy mięso (1 kg/ 1 łyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy... Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie pokrojoną cebulę, czosnek(...)łyżki smalcu wieprzowego lub innego dobrego tłuszczu. Pieczemy w 220 st.C / 60 min. i potem odkryte 185 st.C / 10 min Powyższe temperatury i czas dotyczą schabów o masie od 0,9-1,2 kg Po upieczeniu nie kroimy od razu tylko po 10-15 min. Serwujemy na gorąco do obiadu lub na zimno do kolacji czy też
chleba naszegoHmmm nawet nie wiem czy dobrze nazwałam to danie. Inspiracją były jak zawsze rzeczy odnalezione w kuchni. W lodówce leżał schab, który przejadł nam się jako kotlet. Dodatkowo lubimy dania wyraziste, więc kompozycja smaków dobrana odpowiednio. Sosy sojowe, ostrygowe, rybne i wiele innych cudnych przypraw w szafce czeka na swoją kolej - więc dlaczego nie mamy tego wykorzystać dzisiaj. Składniki(...)schabu sezam do posypania 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej marynata 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" Przygotowanie: przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki mieszamy w misce schab kroimy w paski i przekładamy do marynaty odkładamy do lodówki
Gotowanie z pasją