przepis na schab - 3000 przepisów (strona:33/200)

Schabowe poduszki nadziewane serami 137

Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie(...)pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka

PatiGotuje
Schab gotowany w 10 minut 292

Schab jest smaczny i soczysty, moja rodziną uwielbia taką wędlinę na kanapki. Jest szybki do przyrządzenia, w niecałą godzinę mamy smaczna wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu 2 litry wody 3 łyżki majonezu Fanex 2 łyżki musztardy słonecznej Fanex 6 łyżek soli  1 łyżka pieprzu mielonego 3 listki laurowe 4 ziela angielskie  1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka(...)majeranku 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, majonez, musztardę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, wszystko mieszamy, wkładamy schab. Zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ponownie zagotowujemy , gotujemy10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, schab wstawiamy razem z zalewą na kilka godzin

Bajeczna Kuchnia
Schab pod beszamelem 185

Pewnie większość osób jedzących mięso, wybiera na obiad od czasu do czasu schab. Dziś przedstawiam przepis na schab właśnie, ale nie byle jaki, bo zapieczony pod pieczarkowym beszamelem. Brzmi pysznie? Zapewniam, że takie jest. Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, gościł już u nas wielokrotnie na stole. W zależności od tego jaki kolor beszamelu chcę uzyskać, czasami przygotowuję według przepisu(...)beszamelu też ograniczam do przysłowiowego minimum. Na smak jakoś szczególnie mocno to nie wpływa, za to kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem. 6-8 plastrów schabu 200 g pieczarek 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżla mąki 80 g drobno startego sera

Smaki Na Talerzu
domowy schab suszony 130

Efektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru  - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru(...)soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru

Cook&Love
Domowy schab suszony 151

Efektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że aby jej spróbować trzeba sporo poczekać, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru  - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru i soli(...)podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć

Cook&Love
SCHAB GOTOWANY W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIWIE 594

GOTOWANY W PIWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Pyszne i wyjątkowe danie, inne niż tradycyjny schab w sosie. Najczęściej robię je w niedzielę, lub na specjalne okazje, bo zawsze wszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)schabu bez kości 1  łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa 1 L wody lub bulionu 3 łyżki sosu sojowego* 1 listek laurowy 1 ziele angielskie świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki mąki pszennej + 1 łyżeczka ziemniaczanej 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy posiekana natka pietruszki ok. 70 ml śmietanki kremówki 30% PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić

Calzonella.com
Schab na parze z makaronem Somen 236

Dziś kolejne danie obiadowe, rzadko łącze schab z makaronem, ale się zdarza. Chyba każdego pierwsza myśl przy daniu ze schabu, to schabowy z ziemniakami plus surówka :) Moim zdaniem do makaronu tez świetnie pasuje. Dziś użyłem japońskiego makaronu pszennego Somen, który ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki(...)plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego  50g makaronu Somen 2 pieczarki  pomidor bez skórki  natka pietruszki karbowanej    Przyprawy :  pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik

Parowar Faceta
Schab dlo ciyrpliwych (Schab gotowany w niskiej temperaturze) 167

godziny, to zaroz dostołwo gyńsij skōrki, ale przeca to wcale niy znaczy, że bez 3 godziny trza stołć przi piecu. Jak joł żech to warzōł, to żech tyn schab zostawiōł we bratrurze 6 i żech sie poszoł do sklepu, bo jak sie coś waży we tymperaturze 65 stopni, to to sie przeca niy przipołli 7 . A jak potyn dołcie(...)stół kōnsek takigo miysa, to nawet nojbarzi zmiyrzło teściowoł bydzia musiała Wołs pochwołlić Co potrza? 1 kg schabu skōrka ze jednyj citrōłny 8 połra gałōnzek oregano sōl i pieprz Te warzynie to je trocha inspirowane francuskim sous-vide (czytej: su vid ), a oznaczo to warzynie miysa we woreczkach bez luftu 9 . Żeby tak to wszysko narychtować, to trza by mieć

Chop w kuchni
Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką 136

Domowe wędliny i pieczenie to wspaniały pomysł na Święta. Schab nadziewany śliwką to jedna z kultowych pozycji w moim domu. Tylko tej śliwki powinno być sporo w mięsku, wtedy smak jest naprawdę wspaniały.  Składniki: 1kg schabu* 4 łyżki natki pietruszki (jeśli używamy świeżej, należy wziąć około 6-7 łyżek) 4 łyżki musztardy chrzanowej 1 łyżka oliwy 1 łyżka pieprzu(...)mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin.  W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin

Gotowanie i blogowanie
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 154

Kolejna peklowana wędlina na moim blogu. Tym razem padło na schab świąteczny, nadziewany nie tylko śliwką ale również suszoną żurawiną. Spokojnie zdążycie go przygotować, by był gotowy na pierwszy lub drugi dzień Świąt.   Składniki 1kg schabu  500ml wody  3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka(...)musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy nim mięso. Naczynie z mięsem przykrywamy - tak, by był dostęp

Gotowanie i blogowanie
Schab w warzywach 223

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach.  Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :) Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami. Składniki: 0,5 kg schabu sól i pieprz do przyprawienia kotletów(...)kotletów oliwa lub olej do podsmażenia kotletów 500 g pieczarek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 3 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką.  Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy

Smak mojego domu
Różowy , aromatyczny schabik dojrzewający 209

chuda i własna , nie szpikowana chemią , ulepszaczami , czy innym świństwem . Wszystko co w nią powinniście włożyć , to miłość do bliskich i kuchni..sukces gwarantowany Składniki : 1,5 kg świeżego schabu o zwartym ładnym kształcie 1 łyżka mielonej papryki łagodnej 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku cukier około 0,5 kg sól 1 kg 1 pończocha ( sklepowa stylonka(...)jest ok. )   Tradycyjnie jak przy pozostałych wędlinach dojrzewających ,schab płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , obcina my wszelkie odstające lub wiszące elementy , tak żeby była kształtna . Wkładamy do miski , posypujemy cukrem , obtaczamy w nim całą , bardzo grubą warstwą. Odstawiamy na 1 dzień do lodówki , pamiętając ,żeby co najmniej dwa razy zlać z niej powstały sok i obrócić szynkę po tej czynności

Ogrodnik w podróży
Schab pieczony - przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym 269

Pieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. SKŁADNIKI:   ok 1,20 kg schabu ulubiona przyprawa do mięs 2 pomidory 2 cebule kilka plastrów żołtego sera (ok 15 dag) 3-4 łyżki musztardy 1. Schab ponacinać od góry tworząc kieszonki, ale nie nacinając plastrów do końca. Natrzeć przyprawami(...)plastry. Cebule pokroić w piórka.  3. W każdą kieszonkę nałożyć 1 łyżeczkę musztardy, rozsmarować. Włożyć po 2 plastry pomidora, plaster żółtego sera i kilka piórek cebuli. Tak przygotowany schab mocno ścisnąć, żeby wszystko się skleiło i stworzyło zwartą całość.   4. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec ok 2 godziny w 180*C. 30 minut przed

Kto ugości moich gości?
Schab z kaszą bulgur z parowaru 207

Dawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :) Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem , gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :) Składniki(...)plastry schabu 100g kaszy bulgur 1 łyżka sosu sojowego  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 pieczarka  garść roszponki   Przyprawy :  pieprz czarny  imbir kmin rzymski  tymianek    Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania