przepis na schab - 3000 przepisów (strona:26/200)

Pieczony schab – odmiana do kanapek 140

Dzisiaj prezentuję pieczony schab jako kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny. Przygotowanie w sumie proste. Taki schab możemy także podawać na ciepło jako danie obiadowe. Składniki: 1 ½ kg schabu 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli Kilka ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki(...)pieprzu Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy. Do kubka dodajemy kolejno olej i przyprawy: vegetę, sól, paprykę, pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Schab nacieramy przygotowaną mieszanką z każdej strony. Przyprawiony schab pozostawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia obracamy aby schab się

Smaki Ewy
Rolada schabowa z morelami 184

jakiś czas wymyślam nową roladę. Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym.  Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 ½ kg schabu 250 gram suszonych moreli 100 gram boczku wędzonego 1 jajko Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Bulion 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż w taki sposób aby uzyskać schab(...)moreli odkładamy ok 6 sztuk. Pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i lekko miksujemy. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną papryką. Pozostawiamy na 30 minut

Smaki Ewy
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 257

Taki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę mojego dania. Mięso wieczorem zamarynowałam w musztardzie a na drugi dzień upiekłam wraz z pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz(...)pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą

My simple kitchen
Schab pieczony ze śliwką 138

dobra dzieciaki, więc sprawy mają się następująco: Madzia wyjechała i zostawiła mnie samego. Mam więc czas dla wam i mogę w spokoju wpisać przepis na zajebiaszczy schab! Zrobiliśmy go z Madzią kilka dni temu.Madzia jechała na parę dni do swojej babci i chciała się pochwalić. I to chwalenie się wyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci(...)byle co, wierzcie mi. Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość

Marder&Marder Manufacture
Schab nadziewany śliwką i żurawiną 175

Czujecie już wiosnę? Ciepłe promienie słoneczne, ciepły wiatr czy drzewa pokrywające się zielonymi listkami. Tak u mnie prezentuje się dzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej(...)żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz, słodka papryka Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą

My simple kitchen
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 181

cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość głęboko w trzech miejscach. 2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie

Moniki Smakołyki
SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ! 265

pyszny obiad, możecie go wykonać dosłownie w max. 20 minut.  Ta propozycja nadaje się również idealnie na zbliżające się święta grillowania, zwane najczęściej majówką ;-). Pyszny kruchy i soczysty schab w ziołach z dodatkiem lawendy, sałatka z mozzarellą i kuskus! Smacznie! SKŁADNIKI: - 2 grube plastry schabu dobrej jakości - mieszanka ziół prowansalskich - lawenda - tymianek - masło, oliwa z oliwek - kasza kuskus Schab(...)osuszamy ręcznikiem. Posypujemy mieszanką ziół. Zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (schab w tej postaci możecie marynować nawet do dwóch dni, taki jest najlepszy, ważne tylko aby odlewać wodę, która się będzie wytwarzać z mięsa). Schab najlepiej zasypać ziołami wieczorem a następnego dnia na obiad będzie idealny.  Na patelni rozgrzej masło i oliwę

SMYKWKUCHNI
Schab z ziemniakami i kolendrą. 170

Składniki : 1,20 kg schabu bez kości 1 kg ziemniaków 1 łyżka całych nasion kolendry 4 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka mielony kminek sól pieprz czarny mielony olej zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :  Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj. Papkę(...)dopraw pieprzem i solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego.  Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż

Przepisy i porady kulinarne
Schab z nutą papryki z szynkowaru 188

wszystkim wiadomo najlepsza wędlina to domowa szynka... U mnie ostatnio takowa gości na stole bardzo często. Dzisiaj zapraszam na schab z szynkowaru. Przygotowanie takiego wyrobu jest bardzo proste i może zadziwić każdego, kto ma odczucie, że to skomplikowana czynność... Mięsko peklujemy po czym umieszczamy w szynkowarze i parzymy.. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wędlin ... Schab z nutą papryki z szynkowaru(...)SKŁADNIKI: około 700 g schabu bez kości 1 l wody 60 g peklosoli 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 liść laurowy  3 ziarenka ziela angielskiego  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich  PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy. Do rondla lub garnka wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy papryki, sól peklową, zioła, liść laurowy i ziele angielskie - mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru) 384

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z użyciem szybkowaru - schab w sosie pieczarkowym. Danie idealne na niedzielny obiad. Jeżeli macie schab, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe to wypróbujcie poniższy przepis. Jeżeli nie macie pieczarek to możecie spróbować przygotować schab z warzywami  lub w sosie własnym.  Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych(...)czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna 100 ml śmietany 30% olej do smażenia Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić

Ugotować
Schab pod pierzynką 1947

Schab trochę inaczej. Bez panierowania , duszenia itp. dzisiaj schab pod pieczarkowo - serową pierzynką. Danie bardzo smaczne. Robiłam dość dawno, dzisiaj odgrzebałam przepis, zrobiłam i  polecam SKŁADNIKI 5 kawałków rozbitego cienko schabu 1 łyżeczka ketchupu pół łyżeczki musztardy Sarepskiej 20 dag żółtego sera typu Gouda 1 cebula 1/2 kg. pieczarek sól, pieprz, papryka słodka  1 łyżka oleju folia aluminiowa(...)WYKONANIE Rozbite plastry schabu solimy lekko, pieprzymy , posypujemy papryką. Układamy na dużej płytkiej blaszce z piekarnika. Jak schab będzie mniejszy zmieści się więcej kawałków. Na schab kładziemy musztardę i ketchup rozsmarowujemy.   Pieczarki płuczemy, kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę. Na patelni smażymy cebulę dodajemy pieczarki i dalej smażymy ,ąż odparuje woda. Na początku dobrze jest przykryć. szybciej zmiękną

W kuchennym oknie Ewy
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 372

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Domowy baleron 274

domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.Inspiracja Cincin.cc.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy(...)pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaDomowy baleronCzas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minutSkładniki:1 kg schabu karkowego1,5 litra wody50 g cukru4 ziarenka ziela angielskiego3 liście laurowe10 ziarnek pieprzu3 goździki70 g peklosoli Wykonanie:Składniki marynaty, oprócz peklosoli, doprowadzamy do zagotowania. Gdy lekko przestygnie

Kulinarne przygody Gatity
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 216

pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie 1 op- szpinak  świeży 1op- czosnek 2 ząbki-sól, pieprz- paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki masła- śmietanę słodką 12% - 100ml- jajko rozmącone(...)SPOSÓB WYKONANIA:- schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryka oraz natarłam czosnkiem. Włożyłam do lodówki na 2 godziny, aby schab przeszedł przyprawami- w tym czasie można przygotować szpinak, listki umyć i sparzyć wrzątkiem, po czym nałożyć go na patelnie z rozpuszczonym masłem i utartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić

Basia w kuchni
Schab w sosie cebulowym 208

Wyśmienity schab w sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Podałam z puree z ziemniaków i surówką z kapusty. Składniki: około 0,5 kg schabu bez kości mąka 2 spore cebule szklanka bulionu ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego kurkuma, sol, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Schab kroimy na plastry jak na kotlety, oprószamy solą i pieprzem(...)rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i dusimy jakieś 30-45 minut, do miękkości schabu. W razie potrzeby mięso podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sos sojowy i przyprawy do smaku. Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Schab w sosie cebulowym Artykuł Schab

e-PrzepisyKulinarne