moich najlepszych przepisów. Zawsze tak jest, że mam w swoich zbiorach przepisy dobre, lepsze, średnie i te ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę. Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto. Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler(...)była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać :p Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna Capriciosa. Czyli mamy ciasto, sos pomidorowy, mozarellę, szynkę, pieczarki i ser żółty. Ja dodatkowo w boki pizzy daję ser żółty. Gdy robię pizzę, rozchodzi się z ekspresowym tempie. Jest pyszna, polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami(...)Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego sosu Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą chrupkiego smaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo
Ale ProsteJakoś tak zawsze wychodzi że przy weekendowym pieczeniu chleba robię także pizzę. Przeważnie jest to pizza na zakwasie różniąca się w zależności od tygodnia rodzajem mąki: od pszennej aż do zwykłego ciasta chlebowego. Tym razem jednak była to najzwyklejsza na świecie pizza na drożdżach do której zatęskniliśmy. Poniżej przepis. Składniki: paczka drożdzy suszonych (no cóż idę tu na łatwiznę przyznaję
Lubczyk i Waniliabyła pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, szklanka letniej wody, łyżka oleju, szczypta soli, szczypta cukru. Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej
Z miłości do słodkościDługi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi(...)kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone
Za drzwiami kuchniKażdy chyba szuka najlepszego przepisu na ciasto do pizzy, ale z całą pewnością mogę wam powiedzieć, że jeżeli dotarliście na mojego bloga to wasze poszukiwania dobiegły końca :) Bardzo proste i pyszne! Na dwie duże pizze potrzebujemy: 3 szklanki mąki pół opakowania drożdży 3 łyżki oleju 1 szklanka wody szczypta soli i cukru Mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól i cukier.Nast(...)Ciasto przykrywam ściereczką kuchenną. Nie ma określonego czasu ile powinno wyrastać, ja nigdy go nadmiernie nie pilnuję. Po prostu w tym czasie nagrzewam piekarnik i kroję wszystkie składnik do pizzy :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik
Kolejny blog o gotowaniuPizza capriciosa Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego(...)ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut
Kulinarne przygody Gatityjuż odważyłam jestem chyba największą fanką szparagów. Jest to warzywo bardzo sezonowe, a sezon nie jest długi. Dlatego sprytnie zamroziłam sobie szparagi na zimę :). Dzięki temu zrobiłam ostatnio rodzinie pizzę ze szparagami. Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chyba jedna z moich ulubionych kompozycji. W przypadku jeśli stosujemy szparki świeże polecam je najpierw zblanszować. Przepis na ciasto(...)pizzy znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza ze szparagami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceMoje ulubione danie? PIZZA. Jest to jedyne danie, któremu nie umiem odmówić. Poza uniwersalną margaritą chyba większości zasmakuje pizza 4 sery. W dobrze serów należy kierować się ich smakami, warto dodać delikatną mozzarellę, wonny ser pleśniowy, charakterystyczny parmezan, słony i wyraźny chedar, lub lubianą przez większość goudę. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza 4 sery pojawił się
Wypieki i RumieńceDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofianabazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem(...)papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach, papier spod pizzy wyciagałam a placek piekł się przez kolejne 3-4 minuty.sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki , cebula , szynka serrano
Stare GaryDodatki bardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszłaskładniki :1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje)sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić )puszka tuńczyka w oliwiekilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążkicebula pokrojona w piórkakilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 goliwaczosnekoreganoewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterkiPrzygotowanie(...)Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec
Stare Garyprzypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy)składniki: ( 2 tarty)ciasto:100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki)225 g mąki (użyłam pszennej chlebowej)1/4 i 1/8 łyżeczki soli1/4 łyżeczki suszonych drożdżynadzienie200(...)minimum całą noc, a maksimum 48 godz. Na 1 i 1/2 do 2 godz przed włożeniem do pieca,wyjąć ciasto z lodówki.Do piekarnika włożyć kamień do pizzy ( u mnie tym razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać ( 30 - 45 min)przygotować pozostałe składniki:Pokrojoną w krążki cebulę zeszklić na maśle
Stare Garymnie, nie ma mocnych, tydzień uciekł na leczeniu siebie i dzieci. Najważniejsze, że znowu mam siłę gotować i jedzenie smakuję. Po tak długiej przerwie miałam ochotę na domową pizzę. Z dzieciństwa pamiętam taką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto(...)jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :)SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy ok 35-40 cm3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 0,5 kostki drożdży 1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy FARSZ(użyłam tych składników, ale równie dobrze można wykorzystać to co lubimy )pieczarki 3 sztczerwona cebula 1 małą
Basia w kuchnipizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała:- 1000 gram mąki pszennej- 40 g drożdży- łyżeczkę soli- 1/4 szklanki oliwy z oliwek- 1 jajko- dwie szklanki wodyna jedną blachę użyj nie całą szklankę wody(...)Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę.Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg.Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając
Pasje JolkiPizza ..ale całkiem inna..bo z patelni..i bez drożdży..podobna pizza już jest na blogu.....ta jest szybsza do zrobienia ,,tylko smażymy na patelni bez żadnego zapiekania w piekarniku..pomysł podpatrzony tutaj. 2 jajka 4 łyżki śmietany 4 łyżki majonezu [ sosu czosnkowego ] 2/3 szklanki mąki (8-10 łyżek) szczypta soli ketchup, majonez 1 pomidor 100 g kiełbasy lub salami(...)minut, aż ser się roztopi. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe a ser już się porządnie stopił, można zwiększyć ogień na kilka sekund, a następnie wyłączyć go zupełnie, ale pizzę zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem
Moje domowe kucharzenieDzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas
Kolizje SmakówWypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pizze ale ten jest według mnie najlepszy. Świetne ciasto z najprostszych składników naprawdę warte polecenia. Smakuje jak z najlepszych pizzerii. Przepis zaczerpnięty z bloga Kocham gotować.SKŁADNIKI(na 2 duże pizze)500 g mąki tortowej (typ 450)30 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych (2,5 łyżeczki)250 ml ciepłej wody1 łyżeczka cukru2(...)pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami lub rozwałkować na cienki placek.Nałożyć sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20-25 min.Smacznego
Złote przepisyPrzy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki:300 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml cieplej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatitywraz z ciepłymi dniami przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami. Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia. My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli(...)ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki i posypujemy nimi pizzę. My użyłyśmy małych
Kolizje SmakówDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, * 1 ½ szklanki mąki 3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie(...)intensywnie mieszamy. Farsz: Pieczarki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Pieczarki kroimy w paski i smażymy na patelni. Możemy je lekko posolić. Szynkę kroimy w kawałki. Ciasto na pizzę wałkujemy w okrąg na blacie podsypanym mąką. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Rozprowadzamy sos. Na to układamy pieczarki oraz szynkę. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut
Kolizje SmakówZawieruszony przepis...Pizza ..robiona jakiś czas temu...bardzo smaczna...przepis polecony przez Kamila [dzięki] i znaleziony na blogu Kocham Gotować.. Pamiętacie na pewno Piotra Ogińskiego z programu Top Chef ?..ta pizza jest własnie według jego przepisu...polecam... Filmik Piotra Ogińskiego jak przyrządza pizzę
Moje domowe kucharzenieDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy ..i trza to jakoś uczcić... Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem, zapachem..i postanowiłam zrobić ..pizzę a może quiche..Według przepisu znalezionego w jakiejś starej książeczce [ ja troszkę przepis zmieniłam] była to pizza na kruchym spodzie.....ciasto z dodatkiem smalczyku było pyszne, kruche, pachnące... 1,5 szkl.mąki 12 dkg smalczyku Smakowita Pajda 1 jajko
Moje domowe kucharzeniePizza zawsze jest super i wydawałoby się, że każdy ją zna i jadł. Ale czy jedliście pizzę w zupełnie nieoczywistej odsłonie? Pizza z gruszką poleca się na obiad i syty deser! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/pizza-z-gruszka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/pizza-z-gruszka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/11\/pizza-z-gruszka-320x200.jpg"],"recipeIngredient(...)u00f3\u0142 kulki mozarelli,\r","ok 15 plasterk\u00f3w koziego sera,\r","gar\u015b\u0107 orzech\u00f3w w\u0142oskich,\r","2 \u0142y\u017ceczki miodu,\r","oregano"],"name":"Pizza z gruszk\u0105","recipeCategory":"pizze","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Do podgrzanej wody doda\u0107 2 \u0142y\u017cki m\u0105ki i cukier. Wymiesza\u0107 i odstawi\u0107 na ok 10 minut
Bardzo Gruby Smoktanich lotów i dobrej pogody, ale kuchnia kalabryjska też nie jest tu bez znaczenia. W Polsce Kalabria kojarzy się z wędlinami, potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu oraz oczywiście z pizzą i makaronem. A co naprawdę je się w Kalabrii? Pizzę i makaron A na serio. Kalabryjczycy sobie nie szkodują. Jeśli tylko ogarniecie godziny posiłków (obiad koło(...)Kalabrii jest mnóstwo dobrych wędlin i kiełbas na czele ze słynną sorpressatą, ale nie da się wyjechać z Kalabrii bez spróbowania ‘ndui, bo jest to częsty dodatek do pizzy, bruschetty i do smarowania kanapek. W sklepie z pamiątkami znajdziemy też podgrzewacze do tej kiełbasy, które przypominają ceramiczne kominki do aromaterapii. Byłam pewna, że to ściema, dopóki nie spróbowałam ‘ndui
Ugotowane pozamiatanePizza co prawda pochodzi z Włoch i z tym krajem jest najbardziej kojarzona, natomiast w Polsce ta potrawa jest na tyle popularna, że de facto wkrada się już w specjał regionalny. Niejednokrotnie można spotkać tablice na zakopiańskich Krupówkach z reklamą tradycyjnej karczmy góralskiej, w której menu, obok oscypka z żurawiną, znajduje się pizza „po góralsku”. Zresztą pewnie(...)Kaszubach znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą
Blendmanostatnią sobotę wybrałam się do Akademii Kulinarnej Whirpool na warsztaty z przygotowywania domowej pizzy i focacci prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym(...)zapachu wędzonki. Musicie jej spróbować! Marco Ghia swoje warsztaty zaczął od krótkiej części teoretycznej. Opowiedział nam o najważniejszych zasadach dotyczących przygotowania pizzy, wyborze odpowiednich składników i ich proporcjach. Jednak dla mnie najciekawsze było to, co powiedział na temat różnorodności rodzajów pizzy . Zaczynamy, humory dopisują :) fot. Akademia Kulinarna Whirpool Marco Ghia pokazuje nam jak formować pizzę. fot. Akademia Kulinarna Whirpool Włochy
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj na obiad upiekłam pizza dwa smaki. Wielka pizza na cieniutkim spodzie . Jedna połowa posmarowana pesto , a druga sosem romesco . Przepis na pizza wziął się stąd, że z mężem mieliśmy ochotę na dwie różne pizze. Mój mąż lubi pizzę z pomidorowym sosem. Natomiast ja lubię dodatkowo obłożyć pizzę zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni(...)mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby. Przepis na pizza Składniki: Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody
codojedzeniaPizza na spodzie kalafiorowym – niby zwykła a jednak niezwykła pizza. Pizza dietetyczna? Patrząc na ilość sera, niekoniecznie. Ale ciasto, zastąpiliśmy tutaj…kalafiorem. Czego można spodziewać się po dietetycznej pizzy ( a jedliśmy ich naprawdę dużo)…raczej niczego dobrego. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie(...)spokojnie jako zwykłe ciasto pszenne. Pizza jest naprawdę dobra, co tam, na pewno zrobimy ją jeszcze nie raz, bo smakuje jak tradycyjna pizza na cienkim cieście. Spokojnie można ją brać w rękę i konsumować, co nie ze wszystkimi pizzami wychodzi. Dodatki jak to w pizzy, rzecz gustu. Możecie dowolnie nimi tutaj żonglować, dostosowując pizze do swoich wymagań. Jedyną wadą jest
Mieszam w GarnkuOdkąd sięgam pamięcią, każde święta na Sycylii , czy to mniejsze, czy to większe, były okraszone pizzą," impanatą "i suto zakrapiane lokalnym winem prosto z drewnianej beczki. Nie będę tutaj wylewna, ale z ręką na sercu mogę stwierdzić, że najlepszą takową pizzę robiła moja teściowa, która pomimo ,iż z pochodzenia jest Rzymianką, to idealnie nasiąknęła zwyczajami tej malowniczej i szalonej wyspy(...)się, że talerz z "pastą" lądował na elewacji domu sąsiada. Tak. Sycylijczycy tak mają, wszystko dzieje się na ulicy. Ale jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki. Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym
Z Kuchni Do KuchniStromboli czyli zawijana pizza w formie dekoracyjnego warkocza. Przepyszna, chrupiąca i nie taka trudna, szczególnie że w przepisie zamieściłam instrukcję obrazkową :) Jako mama niemowlaka nauczyłam się już, że tak naprawdę nic nie mogę zaplanować. Dzisiejszą pizzę chciałam przygotować z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który miał miejsce w ostatni wtorek. Jednak mój synek się rozchorował i stało się to nie możliwie(...)które wydają nam się tak mega ważne, tak naprawdę są zupełnie nieistotne, a już na pewno świat się nie zawali, gdy zrobimy je trochę później. Oczywiście chęć przygotowania pizzy wobec choroby dziecka to sprawa niezwykle błaha, ale chciałam po prostu wykorzystać tę historię do tego, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami. Na co dzień żyjemy w dużym pędzie
Chilli Czosnek i OliwaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W mojej kuchni od jakiegoś czasu gości nowy gadżet, a jest nim kamień do pieczenia pizzy od firmy podstawki.pl. Wykonany z dobrej jakości granitu, który akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, dzięki czemu możemy upiec pizzę jak z najlepszych pizzerii. Kamień ma średnicę(...)grubości. Możemy oczywiście zamówić sobie inny kształt lub rozmiar dopasowany do naszego piekarnika. Pieczenie pizzy na kamieniu jest dziecinnie proste, wystarczy wcześniej nagrzać kamień w piekarniku (przez 30 minut) położyć na nim pizzę i piec ją zaledwie 7 minut. Upiekłam na nim kilka razy pizzę oraz chlebki pita i muszę powiedzieć
Marta GotujeSmażąc pączki, faworki i oponki nie zapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli(...)serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować tak, by pizzowe serce zmieściło się na blaszkę ze standardowego wyposażenia piekarnika. Z ciasta wycinamy serce. Z pozostałych skrawków formujemy brzegi pizzy. 3. Ciasto delikatnie przekładamy na blaszkę z piekarnika. Smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym na tarce serem. Układamy salami, pokrojoną czerwoną cebulę, oliwki i kukurydzę. 4. Pieczemy
Szefowa kuchniDzięki BARMAR miałam okazję zrobić jedną z najlepszych pizz do tej pory :) Idealnie cienkie ciacho, lekko chrupiące pod dużą warstwą pysznych, aromatycznych warzyw :) Warzywa Barmar sprawiają, że nie musisz długo siedzieć w kuchni, a smak i tak jest nieporównywalnie pyszny! Podsumowując, łatwo, prosto, szybko, pysznie, smacznie, aromatycznie, zdrowo! Polecam :) Papryka i pieczarki, które użyłam do pizzy odznaczają się wyjątkową miękkością(...)pysznym smakiem. Dzięki nim przygotowanie farszu do pizzy zajęło dosłownie kilka chwil. Musiałam jedynie odczekać kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta
Zdrowie na języku :Ppory robiąc pizzę używałam wyłącznie mąki pszennej. Bałam się, że dodając razową ciasto nie będzie tak smaczne, nie wyrośnie i innego typu bzdurne rzeczy :D Teraz wiem, że baaardzo się myliłam :) Od dziś pizza tylko i wyłącznie na mące pełnoziarnistej (okej z domieszką pszennej :D). Smak całkowicie inny od TEJ i od TEJ . Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza
Zdrowie na języku :PChrupiące kości z ciasta na pizzę,nadziewane pomidorami,salami i serem ,chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka ,czy wampira.Propozycja dla tych,którzy obchodzą Halloween i nie tylko,bo wobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie(...)podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gyros 1 mała papryka 20 dag pieczarek 1 łyżka masła do smażenia 1 łyżeczka przyprawy Kucharek 20 dag żółtego, starkowanego seraNiedawno stwierdziłam, że dobrym pomysłem było by zrobienie domowej pizzy. Ale który przepis jest najlepszy? Trudno wybrać spośród natłoku propozycji na blogach kulinarnych. Więc najlepszym pomysłem będzie wypróbowanie kilku - najbardziej obiecujących... Zaczynam od prostego przepisu - dzięki, któremu po zaledwie dwóch(...)godzinach w domu rozchodzi się zapach domowej pizzy. Ciasto wychodzi średniej grubości, puszyste z ładnie zaokrąglonymi brzegami. Drożdże wsypać do kubka, zalać je letnią wodą, zamieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Przygotować żaroodporną, dużą miskę. Przesiać do niej mąkę. Zrobić zagłębienie. Wlać drożdże (fot.1), oliwę (najlepiej z oliwek) i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe
Świat CiastaTaką pizzę można zjeść na obiad albo przygotować ją na spotkanie ze znajomymi, dzieląc na mniejsze kawałki "do ręki" jako przekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2-3 pomidory2 kule mozzarelliświeża bazylia, sól, pieprzSposób przyrządzenia:Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy się rozpuści. Na cieście(...)plastrach. Wszystko posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 20 minut. Kiedy ciasto się podpiecze a ser rozpuści można wyciągać pizzę. Najlepiej będzie ona smakować z udekorowaną świeżą bazylią
upichcicJeśli potrzebujemy coś na szybko przygotować do zjedzenia, bez dwóch zdań polecam sięgnąć po gotowe produkty Iglotex-u . Mają w swojej ofercie wiele propozycji obiadowych. Ja dziś sięgnęłam po Pizzę z salami i chorizo. Palce lizać!Pizzę wystarczy włożyc do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 minut by cieszyć się niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu
Z Majeczką w kuchnidodajemy sambal oelek oraz dwie, trzy łyżki wody i dusimy sos 10-12 minut, aż warzywa się rozpadną a sos będzie gęsty. Odstawiamy by sos pomidorowy ostygł. Ciasto na pizze wałkujemy by miało grubość około 1 cm i ponownie odstawiamy by wyrosło, na około 25 minut. Po t6ym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry szynki parmeńskiej oraz(...)pokrojone w plasterki czarne oliwki. Całość pokrywamy pokrojoną mozzarellą. Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa
Mango PapajaPizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut, dajmy jej 5 minut na patelni :)Składniki (proporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano
Mechanik w kuchniDzień dobry, Jak się okazuje, nie tylko Włosi wpadli na pomysł wypiekania placków z dodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide, czy hiszpańską coca. Także Grecy mają swoją "pizzę".Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również(...)sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp - upieczcie sobie ladenię!:)P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna. Ladenia Pizza z pomidorami i cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki
Chilli Czosnek i OliwaPomysł na taką pizzę widziałam w jednym z wakacyjnych numerów "Palce lizać". Od razu wiedziałam, że ją przygotuję. Nie skorzystałam z przepisu na ciasto, który tam podawali, a użyłam naszego ulubionego przepisu, do jednej z pizz dodałam też pomidora. Polecam, bo pizza ma naprawdę ciekawy smak. Musicie pamiętać tylko o jednym - pesto musi
Sto kolorów kuchni