wiecie, że są na świecie ludzie, którzy nie lubią pizzy? Ja z pewnością nie należę do ich grona. Choć w kwestii pizzy jestem dość wybredna - ciasto nie może być grube, ser nie powinien się z niej lać, a ilość składników ma być nie przesadna - najlepiej 3-4 lekkie dodatki. Zanim jednak podzielę się moim sprawdzonym przepisem na ciasto do pizzy(...)pozwolę sobie przypomnieć kilka faktów historycznych, dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza
Obiad gotowyPyszna pizza bezmięsna, pizza bianco ze szpinakiem. Pizza bianco, a więc pizza z białym sosem. Tego typu pizzę przyrządzam również ze szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka(...)ząbki czosnku, upieczone po szczypcie oregano i rozmarynu sól i pieprz do smaku 250 g świeżego szpinaku 120 g mozzarella oregano i płatki chili do posypania Przygotuj spód do pizzy. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje
codojedzeniaPizza rodzinna... Wyrośnięta i pyszna. W środku miękka i puszysta. Na zewnątrz pysznie chrupiąca. Zapieczona z ulubionymi dodatkami. Domowa, najlepsza! Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; około 1,5 szklanki ciepłej wody (ja dałam 1 szklankę); 5 łyżek oleju; 1 łyżka przyprawy do pizzy; Szczypta soli; Szczypta cukru; 4 łyżki ketchupu. Ulubione dodatki (u mnie(...)jalapeno. Dodatkowo: Papier do pieczenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodać olej i przyprawę do pizzy. Wlać 1 szklankę wody (n a początek należy wlać jedynie 1 szklankę wody i ewentualnie wyrabiając ciasto dolać pozostałą część, aby wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody
Gospodyni MiejskaCzas na pyszną pizzę! Proponowany przepis jest prosty a pizza jest naprawdę smaczna. Ciasto jest cienkie i chrupiące. Przepis otrzymałam od mojej dobrej koleżanki i odkąd go dostałam to tylko tą pizzę serwuję dla swoich domowników i gości. Pizza Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki, 20 dag drożdży, 1 żółtko, 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka cukru(...)łyżeczka soli, 1 łyżka oleju. Dodatki wedle uznania. Do prezentowanej pizzy wykorzystałam: kiełbasa, papryka czerwona, cebula, pół puszki kukurydzy, kostka żółtego sera, ketchup. Wykonanie: Drożdże mieszkamy z cukrem i rozpuszczamy w wodzie. Do roztworu dodajemy żółtko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie zagniatamy i odstawiamy
paapilotkaaPIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest(...)nauką, tym razem smaków a przy okazji nazw owoców, kolorów, historii podawanego dania w tej wersji oryginalnej rzecz jasna, tej znanej całemu światu. Kiedy dziecko mówi Tobie, że chce pizzę to możesz mu śmiało ją podać,a co lepsze w kilka minut mu ja zrobić w domu :) MÓJ SPOSÓB NA ORZEŹWIENIE Jaki mam sposób na orzeźwienie dla rodziny
ClauditteMissCookingpizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze
OstryKęsSkładniki na ciasto a'la pizza hut: 400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:Szynka parmeńskaRukolaKrewetki Pomidorki koktajloweOliwkiPaprykaMozzarellaBazylia, oregano, tymianekZąbek czosnku,Sól, pieprz, cukierWcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu(...)łkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy). Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku krewetki i gotowe Musimy
Bon Appetit MałgorzatyZnalazłam idealne ciasto na pizze u Agaty. Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i pieczarkami.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli1 łyżeczka cukru3 dag świeżych drożdżyDodatki:3 grube plastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/4 czerwonej papryki1/2 cebuligarść tartego żółtego sera1-2 łyżki koncentratu pomidorowegooregano(...)keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody
Kuchnia domowa Anizawarte, oba super, "no ale przecież nie będę korzystać z takiego źródła skoro mam internet" - i to było błędne myślenie. Dziś wróciłam do jednego z tych przepisów - ciasta na pizze i to było TO! Objedliśmy się jak bąki a jedna pizza nadal czeka aż ktoś zgłodnieje :)Z podanego przepisu wychodzą 4 cieniutkie pizze o średnicy ok 28 cm.1 1/2 filiżanki(...)koncentratu pomidorowegoziołasól, pieprz, cukierCebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam resztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:sery: gorgonzola, mozarella, parmezanmięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzkarukola, szpinak liściastyNagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.Smarujemy 2 łyżkami
Z butelką mleczka w tleOryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym ciastem. Klasyczna Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii, oliwy z oliwek, niekiedy również z oliwek. Najlepsza mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.Oryginalna Włoska Pizza - Margherita - Składniki:ciasto:600 g mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie(...)tortowej)300 ml ciepłej wody50 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki cukrułyżeczka solidodatki:mozzarella pomidoryoliwkioliwa z oliweksos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, (opcjonalnie) sól, pieprzOryginalna Włoska Pizza - Margherita - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być
Słodka Stronanaszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy, ale to nie znaczy, że nie wiemy jak smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu(...)samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!)./Wykonanie Pizzy:Przygotowane na blaszce ciasto grubo smarujemy dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę żółtego
Wypisz WymalujZawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.Pizza z warzywami była przepyszna.Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/IglotexPizza z warzywamiSKŁADNIKI:Ciastowoda ciepła - 0,5 szklmąka - 2 szklolej -2 łyżkisóldrożdże - 40 gser żółty - 12 plastrówDODATKI:warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)pieczarki(...)kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika
Kuchnia Danusiciężki orzech do zgryzienia, jednak trzeba chwilę pomyśleć nad rzeczą, która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci sera reclette i kiełbasy diots.Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę(...)wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie!Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie dobrze można go przyrządzić ręcznie :)Składniki:Ciasto
Kitchens AlphabetNowa odsłona pizzy w naszym domu. Niezwykle aromatyczna mieszanka smaków. Bo, aby zjeść wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości, które znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto! Składniki na ciasto, trzy pizze o średnicy(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz
Apetyczna babeczkaDzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga(...)kuchni i jak pisze Bea, przygotowanie takiej pizzy wymaga tylko odpowiedniego rozplanowania i już :). Serdecznie zachęcam, a zobaczycie, że innego ciasta już nie będziecie robić ! Mini pizze na zaczynie poolish Składniki na 3 sztuki Zaczyn: 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody mała kuleczka świeżych
Kulinarne przygody Gatitypizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze
OstryKęsPizza hawajska to danie, które przyrządzam za każdym razem, gdy gościnnie nocuje u nas 8 letni Kevin. Drożdzowy placek wysmarowany sosem pomidorowym a na wierzchu duże ilości szynki, ananasa oraz sera żółtego. Taka pizza najbardziej smakuje naszemu małemu przyjacielowi, choć zdaję sobie sprawę, iż ze względu na swój dość słodki smak nie każdemu musi przypaść do gustu.Co ciekawe, pizza(...)tych rajskich wysp.Potrzebujemy:Ciasto:- 350 g mąki pszennej- 3/4 szklanki letniej wody- 20 g świeżych drożdży- 2-3 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki cukruDo obłożenia pizzy:- kulka mozzarelli- 150 g szynki- puszka ananasa- 150 g sera żółtegoSos pomidorowy*:- 2 ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów (dobrze odsączonych, masa wyjściowa 400 gram)- 2 łyżki oliwy z oliwek
W mojej holenderskiej kuchniGotowe ciasto francuskie? Tak czasem używam, nie mam ochoty, ani czasu na składanie, wałkowanie, składanie, wałkowanie i tak cały czas. Ale ciasto do pizzy, to w sumie nic skomplikowanego, mimo to leń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis(...)formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek i do piekarnika. Trzymałam w piekarniku chyba ok. 20 min (na oko). Wyjmuję z piekarnika biorę gryza i uświadamiam sobie, że nie położyłam cebuli (proponuję o tym nie zapominać, jednak jeśli się to wydarzy zawsze można podsmażyć na patelni
Brzuszki ŁakomczuszkiDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-)Dodatki(...)lubi. Ja przygotowuję różne farsze w miseczkach i każdy komponuje sobie swój własny zestaw. Mnie np.najbardziej smakuje z szynką parmeńską, pieczarkami i rucolą- dla mnie bajka, ale przygotowujemy również pizzę 4 sery, zwykłą margeritę, pizzę z szynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady.Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych. Składniki: - 900g mąki
Smaczne Zdrowedogadać się w kwestii menu i spędzić udany dzień, a może nawet i noc, w doskonałym towarzystwie. Jaki jest najlepszy wybór kulinarny na plenerową posiadówkę? I dlaczego jest to Pizza? Pizza – brak problemów Sprzyjające warunki panujące za naszymi oknami latem, kiedy temperatury nie sięgają czterdziestu stopni, to wystarczający powód, by wyjść na zewnątrz i urządzić długo odkładany piknik(...)Ustaliliśmy już, że daniem głównym będzie pizza . Możemy przygotować ją wcześniej w domu lub zamówić w pobliskiej pizzerii. Oszczędzimy sobie w ten sposób bałaganu związanego z produkcją ogromnej liczby kanapek, szaszłyków czy burgerów. Odciążymy również plecaki i torby, które w przypadku innej opcji kulinarnej wypchalibyśmy pewnie przyprawami, chipsami, paluszkami i innego rodzaju przekąskami. Wystarczy koc, jakaś planszówka, głośniczek
Via GustoPrzed Światowym Dniem Pizzy chciałam zaprezentować Wam przepis na domową pizzę. Wiem, wiem… pizza to dużo kalorii, ale ta jest w wersji fit. Dodatkowo przygotowałam ją na granicie co sprawiło, że ciasto wyszło chrupiące jak z pizzerii. Zainteresowana/y? – Zapraszam do przeczytania artykułu i wzięcia udziału w konkursie(...)Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 6 – 8 kawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy
KuchniaWeDwoje.plskładniki na ciasto pizzy: 250 g mąki 5 g drożdży suchych 3/4 szkl letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto (nie powinno być twarde). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 min. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy szpatułką na podsypaną mąką(...)stolnicę, (jeśli ciasto wyszło bardzo luźne to dodajemy trochę mąki) zagniatamy chwilkę, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do ponowne wyrośnięcia. składniki na sos do pizzy: 1/2 puszki pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelu i miksujemy blenderem. Następnie, gotujemy, cały czas mieszając
Domowy Smak JedzeniaWłaściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę. Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko(...)zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno. Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Walijskie PichcenieZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Sos śmietanowo-cebulowy na pizzę
Jakugotujesz.plpomysł na pyszną pizzę :). Nie lubisz nadmiaru ciasta w pizzy? nie chcesz jeść grubych bezsmakowych rantów? Jest wyjście :) lekka pizza margherita na maślanym cieście a'la tarta. Cieniutkie i sycące, najlepiej smakuje w zielonym towarzystwie sałat i świeżych ziół. Użyjemy dodatku mąki jaglanej by podnieść walory odżywcze i smakowe naszej skromnej pizzy :) Polecam spróbować na weekend i zapraszam do polubienia(...)minut). 6/ Usuwamy obciążenie, nakładamy przyprawione krojone pomidory, posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na 220 stopni z termoobiegiem na kilka minut 7/ Wyjmujemy pizzę, dodajemy bazylię i sałatę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnatylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki(...)posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze
OstryKęsbył strzał w dziesiątkę :) tradycyjne placki ziemniaczane plus typowe dodatki do pizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :) Może nawet jutro? :)Składniki:4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnkuczubata łyżka mąki2 cebuletarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki1 papryczka chili (można pominąć)4 pieczarki2 pomidorygarść(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na dosłownie 5minut by placuszki podpiec. Po tej chwili wyjmujemy placuszki z piekarnika i nakładamy na nie dodatki jak na pizze czyli ser, warzywa, oliwki, ziołaitd. Ponownie wkładamy mini pizze do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż placuszki się usmażą a ser stopnieje. Te danie można wykonać jeśli pozostały nam placki
Bon Appetit MałgorzatyDomowe najlepsze...w myśl tej zasady często robię dzieciom np domową pizzę. Wiem co im podaję jeść a oni zawsze chetnie zajadają się takimi fast fodami. Dziś robiłam z mnóstwem warzyw. PrzepysznaSkładniki na 2 pizze:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka cukru1/3 szklanki olejuSos do pizzy:używam takiego ze słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:40 dag piersi z kurczakapuszka(...)mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Wykładam połowę pieczarek,wykładam połowę pieczarek, ogórka pokrojonego w kostkę, cebuli pokrojonej w piórka, kukurydzy. Posypuję pomidorami z czosnkiem i bazylią dośc obficie. Zapiekam 15 minut w 170 stDo pizzy
Z Majeczką w kuchnicałym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu. Poza tym jest prosta w wykonaniu, dlatego tak często decydujemy się na zrobienie jej sami.Domowa Pizza - Składniki na spód:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliponadto: dowolne składniki na pizze Domowa Pizza - Sposób(...)wyrośnięcia (1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i formować (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, posypać oregano, bazylią, pieprzem, pociętym drobno czosnkiem, odrobinę posolić, dodać swoje ulubione składniki i posypać tartym żółtym
Słodka StronaPizza Hawajska to popularna pizza charakteryzująca się tradycyjnym drożdżowym ciastem, sosem pomidorowym i dodatkiem szynki oraz ananasa. Mimo, że ananas często kojarzy się głównie z deserami - w wersji wytrawnej również smakuje wyśmienicie. Domowa Pizza Hawajska - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka solisos(...)pomidorowysól, oreganook. 100 g cienko pokrojonej szynkiok. 150 g ananasów z puszkiok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli)Domowa Pizza Hawajska - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego
Słodka StronaPizzę z chlebków naan odkryłem kiedyś u Nigelli. Zachwyciła mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon. Wystarczy nagrzać piekarnik, a w tym czasie posmarować chlebki sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Wystarczy kwadrans i możemy cieszyć się wspaniałą, domową pizzą. W tym czasie to nawet(...)dowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką
Food SquareDzień dobry w ten piękny mroźny poranek,Tak jak obiecałem w ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt(...)lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym pomidorem Ciasto na 2 pizze;500g Mąki Tortowej typ 4501/5 łyżeczki soli2 łyżeczka oliwy ( gdy nie macie użyjcie oleju)40g drożdży świeżychKasza manna do podsypania lub po prostu mąka pszenna1 łyżeczka cukru brązowego ( może być zwykły)300 ml wodyNadzienie:Słoiczek Ostry zielony pomidor do posypania i do wkładu w ciasto ser żółty
pichcisztoPierogi Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Dyniowe kluseczki Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizza prosciutto e rucola Pizza salami Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii
Aga w kuchnitylko na targach pojawiły się figi jem je na okrągło. Najbardziej smakują mi w połączeniu ze słodkawym twarogiem z mleka krowiego albo z serem kozim. Tym razem wymarzyłam sobie pizzę z kozim serem, figami i moją pikantną ogródkową rukolą. Do tego cienki spód z orkiszowej mąki. Nie myliłam się – to połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki(...)posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze
OstryKęskojarzącej się nazwie, czyli cocę ;) Nie chodzi mi jednak o sławne narkotyki (ani o danie z ich dodatkiem)... Coca, płaski chlebek z dodatkami pochodzący z Katalonii, nazywana jest "hiszpańską pizzą", jednak mi bardziej przypomina również włoską focaccię. Spód jest nieco grubszy niż w pizzy i mięciutki, co pewnie przypadnie do gustu miłośnikom "pizzy w stylu amerykańskim", ale uwaga - zgodnie(...)się robi? Zapraszam do przeczytania:) P.s. Cocę zrobiłam specjalnie na moją akcję ¡Viva España! razem z Martynosią, Mirabelką i Panną Malwinną. Sprawdźcie, jak one ją przygotowały. Coca .. lepsze niż pizza Coca to rodzaj płaskiego pieczywa popularnego w Katalonii oraz na Balearach. Można ją dostać w prawie każdej piekarni w regionie, miejscowi podobno rzadko pieką ją samodzielnie. Znana jako "hiszpańska pizza
Chilli Czosnek i Oliwagórach już za mną, niestety. Z wyjazdu zostało mi jeszcze trochę oscypka ;) Serek bardzo lubię, ale zjadłam go już tyle, że po prostu troszkę się przejadł. Wykombinowałam więc pizzę z jego dodatkiem ;) Polecam, bo ser nadaje fajny smak takiej pizzy :) Przepis na ciasto do pizzy już znalazł się kiedyś na blogu, ale zamieszczam ponownie. Ciasto jest bardzo fajne i zawsze(...)się udaje. Myślę, że jest godne polecenia, jak dotąd nie znalazłam lepszego, robionego w domu ( chyba, że kiedyś wykradnę przepis z Pizza Hut :P ) SMACZNEGO! :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego
Czerwona Porzeczka